1 εκ. ευρώ στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για υποτροφίες

panepistimio_ioanninon

Ύστερα από μεγάλες προσπάθειες, η δωρεά του Κωνσταντίνου και της Φιλαρέτης Τζόβα ύψους αρχικά περίπου 1.000.000 €, φθάνει στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και «να δίνονται υποτροφίες σε παιδιά από την Ήπειρο, των οποίων οι επιδόσεις θα εγγυώνται μεγάλη επιστημονική εξέλιξη και τα οποία θα είναι αδύναμα να προχωρήσουν με έξοδά τους» όπως αναφέρει ρητά η βούληση του διαθέτη.

Ο Κωνσταντίνος Τζόβας γεννήθηκε στο Ωραιόκαστρο Ιωαννίνων, σπούδασε δάσκαλος και μετά τον εμφύλιο μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, όπου σπουδάζει Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης. Εκεί βοηθά συστηματικά την ομογένεια και δημιουργεί δεσμούς φιλίας με πολλούς Έλληνες. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία, την οποία δεν εγκατέλειψε μέχρι το τέλος της ζωής του. Έφυγε από τη ζωή το έτος 2005.

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι ιδιαίτερα ευγνώμον γι’αυτή τη δωρεά και την ευεργεσία του Κωνσταντίνου και της Φιλαρέτης Τζόβα προς το Ίδρυμα και θα σεβαστεί απολύτως την επιθυμία του διαθέτη. Παράλληλα, θεωρούμε ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων οφείλει στο άμεσο μέλλον να αναδείξει ακόμη περισσότερο την προσωπικότητα, το έργο και την προσφορά του ευεργέτη του.

Πηγή: epirusgate.blogspot.com