vouli-adeia-athina

Αντίστροφη μέτρηση για την έξοδο από το lockdown -Τα «όπλα» της Ελλάδας την επόμενη ημέρα

Μέρα με τη μέρα μετράμε πλέον αντίστροφα για την σταδιακή άρση των περιορισμών και τη διαδικασία μετάβασης στην νέα κανονικότητα, μετά την επιτυχή απόκρουση του πρώτου κύματος του κορωνοϊού.

Το κυβερνητικό επιτελείο πραγματοποιεί αλλεπάλληλες συσκέψεις, συζητήσεις και διαβουλεύσεις για την μετάβαση στην… επόμενη ημέρα. Την ίδια στιγμή, ανοικτά παραμένουν όλα τα σενάρια για τα σχολεία, με τη μόνη βέβαιη ημερομηνία επανέναρξης να είναι η 11η Μαΐου, για τη Γ’ Λυκείου.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων που μελετά το Μαξίμου, και δημοσιοποίησε το Σάββατο το iefimerida.gr, η πρώτη φάση της χαλάρωσης θα ξεκινήσει στις 4 Μαΐου και θα επανακαθορίζεται κάθε δεκαπενθήμερο.

Η μετάβαση στη νέα πραγματικότητα δεν θα είναι εύκολη, αφού όπως είπε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας χθες, «η επόμενη φάση θα είναι η επιστροφή σε μια νέα καθημερινότητα και όχι στη συνήθη κανονικότητα και θα χρειαστεί η διατήρηση της κοινωνικής ευθύνης. «Θα έχουμε κρούσματα και θα χάνουμε συνανθρώπους μας. Η μη τήρηση των κανόνων δεν θα γίνουν αποδεκτές. Τα μέτρα θα επανεξετάζονται διαρκώς και κάποιες περιοχές θα ξαναμπούν σε καραντίνα», επεσήμανε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας μίλησε εκτενώς το Σάββατο για το εγχείρημα σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων, που αφορά και τα σχολεία. Οπως είπε, η συγκεκριμένη χρονική περίοδος είναι η πλέον κατάλληλη για χαλάρωση των μέτρων απ’ ό,τι ο Νοέμβριος ή ο Δεκέμβριος, οπότε θα «φουντώνουν» και άλλες αναπνευστικές νόσοι, πέραν του κορωνοϊού.

Παράλληλα, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας κατά τη χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- στις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα με τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων για τον κορωνοϊό.

Τι «όπλα» θα χρησιμοποιήσει η Ελλάδα στην επόμενη φάση
Ο Σωτήρης Τσιόδρας εξήγησε ότι η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει πολλά «εργαλεία» κατά τη σταδιακή άρση του lockdown: Τα τεστ, η έγκαιρη διάγνωση, η ιχνηλάτηση, η παρακολούθηση των νοσηλευόμενων περιστατικών, η παρακολούθηση τυχόν αύξησης της κυκλοφορίας. «Αυτό εννοούμε όταν λέμε σταδιακά και ελεγχόμενα. Με τη βοήθεια των μαθηματικών εργαλείων να αίρονται κάποια μέτρα» είπε.

Στον βασικό κορμό της στρατηγικής, όπως ανέφερε ο καθηγητής, θα παραμείνει η προστασία των ευπαθών ομάδων, ενώ αποκάλυψε ότι θα εξεταστούν ειδικά μέτρα για όσους (λ.χ. ηλικιωμένους) είναι στον περίγυρο των παιδιών.

«Τίποτε δεν θα γίνει υπό πίεση. Δεν είναι σπριντ, είναι μαραθώνιος» σημείωσε και καταλήγοντας εστίασε σε μια αισιόδοξη μελέτη από την Ελβετία:

«Στην Ελβετία αναλύουν τα δείγματα από 36 χώρες και όλες τις Ηπείρους. Οι μικροδιαφορές ανάμεσα στους ιούς μπορούν να μας βοηθήσουν. Παραδείγματος χάριν, ένα στέλεχος ιού που ανιχνεύθηκε στην Ελλάδα μπορεί να μας πει από που προήλθε ο ιός στην Ελλάδα. Στις ΗΠΑ τα κρούσματα ήταν τόσο από την Κίνα, όσο και από την Ευρώπη. Στην Ισλανδία ήταν από τις ΗΠΑ. «Αυτό μας δείχνει ότι μια εξέλιξη στην μια άκρη της γης μπορεί να επηρεάσει την άλλη άκρη. Με τα σημερινά δεδομένα, φαίνεται βραδύς ρυθμός δημιουργίας μεταλλάξεων του. Σύμφωνα με την Ελβετία, ο ιός δεν θα αλλάξει σημαντικά τα επόμενα έτη και ένα πιθανό εμβόλιο θα μας προστατέψει μακροχρόνια».

Την Τρίτη πιθανότατα το διάγγελμα Μητσοτάκη
Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, λόγω της κρισιμότητας των εξελίξεων και των αναγκαίων διαβουλεύσεων -και- για τα σχολεία, το διάγγελμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ενδέχεται να αλλάξει ημέρα, και να γίνει την Τρίτη, αντί της Δευτέρας.

Κατά τις ίδιες πηγές, μέχρι την τελευταία στιγμή ο πρωθυπουργός θα έχει επαφές και τηλεδιασκέψεις με το επιτελείο του και ειδικούς. Μέχρι τις ανακοινώσεις της Τρίτης, υπάρχουν πληροφορίες για ταυτόχρονη τηλεδιάσκεψη με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον Σωτήρη Τσιόδρα, με θέμα τα σχολεία και τις Πανελλαδικές.

Ενα από τα ζητήματα που θα συζητήσουν θα είναι και οι συνέπειες, σε ό,τι αφορά τα logistics, μιας ενδεχόμενης παράτασης της σχολικής χρονιάς.

Ξεκινά στις 4 Μαΐου η άρση των μέτρων
Η άρση των μέτρων σχεδιάζεται να γίνει σταδιακά, σε τέσσερις φάσεις, τους επόμενους δύο μήνες. Η αρχή θα γίνει στις 4 Μαΐου και ανά δεκαπενθήμερο θα γίνεται αξιολόγηση της κατάστασης, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας και θα περνάμε στο δεύτερο στάδιο απελευθέρωσης. Σε περίπτωση που υπάρχουν αρνητικές εξελίξεις θα επανέρχονται τα μέτρα.

Για τα σχολεία, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει κλειδώσει το άνοιγμα της Γ’ Λυκείου στις 11 Μαΐου, ενώ υπάρχουν δύο σενάρια για τις υπόλοιπες βαθμίδες. Το πρώτο αφορά επανέναρξη μαθημάτων στις 25 Μαΐου για τις υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και το Γυμνάσιο και μια εβδομάδα μετά για τα δημοτικά, ενώ το δεύτερο και επικρατέστερο, προβλέπει άνοιγμα όλων των σχολείων την 1η Ιουνίου και παράταση του σχολικού  κατά τρεις εβδομάδες.

Στο πρώτο κύμα άρσης των περιορισμών, στις 4 Μαΐου, ανοίγουν τα εμπορικά καταστήματα και το λιανεμπόριο μαζί με κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής. Η επαναλειτουργία των πολυκαταστημάτων μετατίθεται για το τέλος του μήνα. Παράλληλα αναμένεται να απελευθερωθούν οι μετακινήσεις των πολιτών σε όλη την επικράτεια, με εξαίρεση την μετάβαση στα νησιά. Αυτό συνεπάγεται και την κατάργηση της υποχρέωσης αποστολής sms.

Πηγή: iefimerida.gr

Check Also

koronoios-nosokomeio

27 κρούσματα στην Ηπειρο – Δείτε την κατανομή σε όλη τη χώρα

Αττική και Θεσσαλονίκη παραμένουν οι περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα. Ακόμη δυο περιφέρειες με πάνω …