«Στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον θα έχουμε προσωπικούς βοηθούς τεχνητής νοημοσύνης που θα γνωρίζουν την κατάσταση της υγείας μας και όλο το ιστορικό μας. Θα μπορούμε να έχουμε τον πλήρη έλεγχο των δεδομένων μας, ενώ παράλληλα δεν αποκλείεται να δούμε μία από τις κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας να χρεοκοπεί».
Αυτές είναι μερικές από τις προβλέψεις για το μέλλον του διαδικτύου από τον εφευρέτη του παγκόσμιου ιστού, Τιμ Μπέρνερς-Λι, ο οποίος στις 12 Μαρτίου του 1989 πρότεινε τη δημιουργία του παγκόσμιου ιστού (www) και έφερε την εκρηκτική ανάπτυξη του ίντερνετ.
Ο Μπέρνερς-Λι πριν από 35 χρόνια εργαζόταν στο CERN, το ελβετικό ερευνητικό κέντρο σωματιδιακής φυσικής, και θεωρείται ο εφευρέτης της τεχνολογίας που άλλαξε τον κόσμο.
Γεννημένος στο Λονδίνο, είναι αυτός που δημιούργησε το πρωτόκολλο http (hypertext transfer protocol), δηλαδή τη «γλώσσα» επικοινωνίας των υπολογιστών στο διαδίκτυο και, παράλληλα, επινόησε έναν τρόπο αναγνώρισης κάθε εγγράφου, αποδίδοντάς του ένα μοναδικό παγκόσμιο αναγνωριστικό.
Ο ίδιος θυμάται πώς ήταν ο παγκόσμιος ιστός πριν από 35 χρόνια. «Όταν ξεκίνησε, δεν μπορούσα να προβλέψω ότι θα γινόταν αυτή η αλλαγή», δήλωσε στο CNBC. Ωστόσο, όπως είπε, μπορούσε να δει τα σημάδια ότι ο ιστός επρόκειτο να αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Η επισκεψιμότητα στον πρώτο δικτυακό τόπο, info.cern.ch, αυξανόταν κατά 10 φορές κάθε χρόνο, δηλαδή διπλασιαζόταν κάθε τέσσερις μήνες, όπως είπε ο ίδιος.
«Χάσαμε τα αρχεία καταγραφής», θυμάται. «Ήταν κάτι πολύ σοβαρό. Έπρεπε να βεβαιωθούμε ότι δεν θα καταρρεύσει».
Στις δεκαετίες που έχουν περάσει από τη δημιουργία του διαδικτύου, ο μηχανικός υπολογιστών βλέπει μερικά από τα μειονεκτήματα που έχουν προκύψει. Για παράδειγμα, οι ροές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που προσαρμόζονται από αλγορίθμους τεχνητής νοημοσύνης έχουν ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι «να αισθάνονται θυμωμένοι και αναστατωμένοι ή μισητοί», λέει χαρακτηριστικά.
Εντωμεταξύ, η ευκολία παραγωγής περιεχομένου στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και η δημιουργία νέων ιστότοπων και ιστολογίων έχει οδηγήσει σε μια «αποδυνάμωση» των ανθρώπων και των επιχειρήσεων, κάτι που οδηγεί σε απώλεια της κυριότητας των δεδομένων μας, όπως προσθέτει ο Μπέρνερς-Λι. Ωστόσο, δηλώνει ότι εξακολουθεί να είναι αισιόδοξος για το μέλλον.
Δείτε κάποιες από τις προβλέψεις του για το πώς θα είναι ο ιστός τα επόμενα 35 χρόνια.
Πρόβλεψη 1
Ο καθένας μας θα έχει έναν προσωπικό βοηθό τεχνητής νοημοσύνης.
Μία από τις μεγάλες προβλέψεις του Μπέρνερς-Λι είναι ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε με το διαδίκτυο.
Με την άφιξη γενετικών εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT της OpenAI, που υποστηρίζεται από τη Microsoft, οι εταιρείες τεχνολογίας στοιχηματίζουν ότι οι καταναλωτές θα ασχοληθούν πολύ περισσότερο με ψηφιακά chatbots για να πάρουν πληροφορίες που χρειάζονται και να τους βοηθήσουν να παράγουν γραπτό υλικό, ακόμα και κώδικα.
Υπάρχουν ήδη επιχειρήσεις που προσπαθούν να επαναπροσδιορίσουν πώς θα μοιάζει η αλληλεπίδρασή μας με τον ιστό, χρησιμοποιώντας συσκευές με τεχνητή νοημοσύνη, όπως η Samsung και η αμερικανική startup Humane AI.
Ο ίδιος πιστεύει ότι μια μέρα θα έχουμε βοηθούς τεχνητής νοημοσύνης που θα εργάζονται για εμάς – όπως οι γιατροί, οι δικηγόροι και οι τραπεζίτες.
«Ορισμένοι ανησυχούν για το αν σε 35 χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι πιο ισχυρή από εμάς», δήλωσε στο CNBC. «Ένα από τα πράγματα που προβλέπω -αλλά είναι κάτι για το οποίο ίσως χρειαστεί να αγωνιστούμε- είναι ότι ο καθένας από εμάς θα έχει έναν βοηθό AI, τον οποίο θα εμπιστευόμαστε, όπως τον γιατρό μας», σημείωσε.
Πρόβλεψη 2
Θα έχουμε την πλήρη κυριότητα των δεδομένων μας σε όλες τις πλατφόρμες.
Ένα άλλο πράγμα που προβλέπει ο Μπέρνερς-Λι είναι ένας παγκόσμιος ιστός στον οποίο όλοι θα έχουμε τον πλήρη έλεγχο των δεδομένων μας.
Έτσι, αντί να παραδώσουμε την κυριότητα των δεδομένων μας στην Google, τη Meta, την Amazon, την Apple, τη Microsoft και άλλους τεχνολογικούς γίγαντες, θα μπορούμε να κατέχουμε τα δεδομένα μας μέσω μιας αποθήκης δεδομένων ή ενός pod.
«Θα σκέφτεστε το data pod σας ως τον ψηφιακό σας χώρο, με το οποίο αισθάνεστε πολύ άνετα», εξηγεί. Τα pods είναι μια τεχνολογία πάνω στην οποία εργάζεται με τη νεοσύστατη εταιρεία του Inrupt.
Πρόβλεψη 3
Μια μεγάλη εταιρεία τεχνολογίας ενδέχεται να διαλυθεί.
Ένα άλλο πράγμα που προβλέπει ο Μπέρνερς-Λι ότι μπορεί να συμβεί στο μέλλον είναι η διάλυση μίας εκ των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών.
Πριν από λίγες ημέρες τέθηκε επίσημα σε ισχύ η πράξη-ορόσημο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ψηφιακές αγορές (DMA), η οποία υποχρεώνει τους τεχνολογικούς γίγαντες να αλλάξουν τις πλατφόρμες τους, ώστε να επιτρέψουν την ανάπτυξη ανταγωνιστικών προϊόντων, σε ένα σημαντικό βήμα που οι υποστηρικτές ελπίζουν ότι θα οδηγήσει σε ένα υγιέστερο τοπίο ανταγωνισμού στον τομέα της τεχνολογίας.
Εάν μια τεχνολογική εταιρεία παραβιάζει τις υποχρεώσεις της βάσει της DMA, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να επιβάλει ορισμένα σημαντικά νομικά μέτρα. Αυτό περιλαμβάνει πρόστιμα αξίας έως και 10% των παγκόσμιων ετήσιων εσόδων μιας εταιρείας, ή 20% για επαναλαμβανόμενους παραβάτες.
Σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις, η Κομισιόν μπορεί να απαιτήσει τη διάλυση των εταιρειών – αν και οι περισσότεροι δικηγόροι θεωρούν ότι ένα τέτοιο αποτέλεσμα είναι απίθανο, δεδομένων των νομικών εμποδίων που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι Βρυξέλλες.
Πηγή: newsbeast.gr