tramp
U.S. President Donald Trump addresses the daily coronavirus task force briefing in the Rose Garden at the White House in Washington, U.S., April 14, 2020. REUTERS/Leah Millis

Επικίνδυνος Τραμπ: Διέκοψε τη χρηματοδότηση του ΠΟΥ – «Διέσπειρε την παραπληροφόρηση της Κίνας»

Όντας ο ίδιος σε εξαιρετικά δύσκολη θέση γιατί ενώ πριν από σχεδόν δυο μήνες διαβεβαίωνε ότι η πανδημία είναι υπό έλεγχο και τώρα οι ΗΠΑ μετρούν χιλιάδες νεκρούς από τον κορονοϊό, ο Ντόναλντ Τραμπ αναζητά νέους εχθρούς. Και βρήκε τον ΠΟΥ.

«Διατάσσω την αναστολή της χρηματοδότησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για όσο θα διενεργείται έρευνα για να εξεταστεί ο ρόλος του ΠΟΥ στην κακή διαχείριση και στη συγκάλυψη της εξάπλωσης του κορονοϊού». Με αυτά τα λόγια ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ σταματούν τη χρηματοδότηση του Οργανισμού. Το κάνει εν μέσω πανδημίας, ενώ ο κορονοϊός θερίζει κάθε μέρα και περισσότερες ζωές στη χώρα του, ενώ όλη η υφήλιος παρακολουθεί σοκαρισμένη την εξάπλωση του ιού.

Η εντολή Τραμπ είναι η σταματήσει η χρηματοδότηση των ΗΠΑ στον ΠΟΥ μέχρι νεοτέρας έγινε κατά την καθημερινή ενημέρωση για την πορεία εξάπλωσης του κορονοϊού. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε απειλήσει πως θα έπαιρνε ένα τέτοιο μέτρο.

Κατηγορεί τον ΠΟΥ πως διέσπειρε την «παραπληροφόρηση» της Κίνας για την πανδημία, χειροτερεύοντας έτσι την παγκόσμια κρίση δημόσιας υγείας. «Ο κόσμος έλαβε πολλές ψευδείς πληροφορίες για τη μετάδοση και τη θνητότητα της ασθένειας COVID-19, που προκαλεί ο κορονοϊός», πρόσθεσε ο Τραμπ.

Κατά τον Τραμπ, ο ΠΟΥ παρέβη «το βασικό του καθήκον» και «πρέπει να λογοδοτήσει».

Υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ συνεισφέρουν «400 ως 500 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο» στον ΠΟΥ, έναντι περίπου 40 εκατομμυρίων δολαρίων και «ακόμη λιγότερων» χρημάτων που του διαθέτει η Κίνα, ο Ντόναλντ Τραμπ έκρινε πως είναι «καθήκον» του να απαιτήσει λογοδοσία.

Κι ο Τραμπ… άλλα έλεγε

Ο ΠΟΥ φαίνεται ότι είναι ο καλύτερος… εχθρός που θα μπορούσε να βρει ο Ντόναλντ Τραμπ την ώρα που δέχεται όλο και περισσότερα πυρά για τον τρόπο που ο ίδιος χειρίστηκε αρχικά την εξάπλωση του κορονοϊού.

Ο Ντόναλντ Τραμπ υπερασπίζεται με ολοένα πιο επιθετικό τόνο τους χειρισμούς της κυβέρνησής του ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας στις ΗΠΑ. Ο Τραμπ επικρίνεται διότι αρχικά υποβάθμισε την απειλή, ενώ του επιρρίπτονται επίσης ευθύνες για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην έναρξη διαγνωστικών εξετάσεων και τη διεύρυνσή τους.

 

Μοιραία μάλλον ψάχνει να στρέψει κάπου αλλού την προσοχή. Δεν είναι μόνο ο καυγάς του με δημοσιογράφο για τις πρώτες αντιδράσεις του, ο Τραμπ είδε ακόμη και τον κορυφαίο λοιμωξιολόγο των ΗΠΑ να τον κατηγορεί πως καθυστέρησε.

Στις 24 Φεβρουαρίου, μέσω twitter, ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωνε ότι η πανδημία ήταν «υπό έλεγχο» στις ΗΠΑ.

«Αν ο ΠΟΥ είχε κάνει τη δουλειά του και είχε στείλει ειδικούς στην Κίνα για να μελετήσουν αντικειμενικά την κατάσταση επί του πεδίου, η επιδημία θα μπορούσε να είχε περιοριστεί στην πηγή της με πολύ λίγους νεκρούς», υποστήριξε ο Τραμπ.

Εδώ και αρκετές ημέρες, η κυβέρνηση του Τραμπ επικρίνει με σφοδρότητα την υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ με έδρα τη Γενεύη, καταγγέλλοντας ειδικά το ότι υιοθετεί θέσεις πολύ ευνοϊκές, κατ’ αυτήν, έναντι του Πεκίνου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος στηλιτεύει το ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε για την αντιμετώπιση της κρίσης, όπως το κλείσιμο των συνόρων, συνάντησαν «σθεναρή αντίσταση» από πλευράς ΠΟΥ, τη στιγμή που «συνέχιζε να επαινεί τους κινέζους ηγέτες για την ‘προθυμία τους να μοιραστούν πληροφορίες’».

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο διεμήνυσε εξάλλου χθες ότι οι ΗΠΑ θα πιέσουν για να προωθηθεί «ριζοσπαστική αλλαγή» στη λειτουργία του διεθνούς οργανισμού.

«Στο παρελθόν, ο ΠΟΥ έκανε τη δουλειά του. Δυστυχώς, αυτή τη φορά, δεν έκανε το καλύτερο που μπορούσε, και (…) θα ασκήσουμε πίεση για να αλλάξει ριζοσπαστικά», είπε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, newsit.gr

Check Also

ballarina-alzheimer

Πρώην μπαλαρίνα με Αλτσχάιμερ ακούει τη «Λίμνη των Κύκνων» και θυμάται ξανά τις κινήσεις

Η πρώην μπαλαρίνα Μάρτα Γκονζάλεζ έπασχε από Αλτσχάιμερ αλλά όταν άκουσε ξανά τη Λίμνη των Κύκνων του Τσαϊκόφσκι, το σώμα της θυμήθηκε και …