adespota_skilia

Φιλόζωοι ή «φιλόζωοι» στα Γιάννενα

Στην πόλη μας τα τελευταία χρόνια έχει μεγεθυνθεί το πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα και κυρίως τα σκυλιά. Πολλές υποσχέσεις, πολλοί υπεύθυνοι, πολλή ευαισθησία… για την επίλυση του προβλήματος.

Δεν ξέρω τί ακριβώς κάνουν όλοι αυτοί οι υπεύθυνοι και οι ευαίσθητοι. Συζητήσεις επί των συζητήσεων, λόγια του αέρα, φρούδες ελπίδες και τα αδέσποτα ζώα πληθαίνουν, τριγυρνούν στους δρόμους νηστικά, βρώμικα, σκελετωμένα. Όσα έχουν ακόμα τη δύναμη, αγριεύουν και πράγματι πολλοί άνθρωποι κινδύνευσαν και αρκετοί διατείνονται ότι τους δάγκωσαν.

Φταίνε τα ζώα; Τα βλέπεις και τα λυπάσαι. Αναρωτιέσαι πόσο «φιλόζωοι» είναι αυτοί που τα παράτησαν στο δρόμο.

Ποιος είναι ο πραγματικός φιλόζωος; Πριν αγοράσεις ένα ζώο πρέπει να σκεφτείς όλα τα δεδομένα. Πρέπει να αναλογιστείς την ευθύνη που αναλαμβάνεις. Ένα ζώο πρέπει να ζει στις καλύτερες συνθήκες, να έχεις τη δυνατότητα να το φροντίσεις όπως φροντίζεις το μωρό σου. Θέλει το κατάλληλο φαγητό, οίκημα, θέλει αγάπη, όπως αυτή περιγράφεται από τον απόστολο Παύλο στην προς Κορινθίους Α΄ επιστολή, παράγραφος 13 «…η αγάπη οὐκ ἀσχημονεῖ, οὐ ζητεῖ τὰ ἑαυτῆς».

Εξάλλου η λέξη φιλόζωος έχει ως πρώτο συνθετικό τη λέξη φίλος, ομόρριζο του αρχαίου ρήματος φιλέω-φιλώ, που σημαίνει αγαπώ. Πώς λοιπόν μπορεί να αγαπάς το ζώο που έχεις σπίτι σου όταν στην πρώτη δυσκολία το παρατάς στο δρόμο; Το μωρό σου, το παιδί σου το παρατάς; ή κάνεις τα πάντα για να το φροντίσεις; Και φυσικά δεν είσαι και φιλάνθρωπος, γιατί όταν αγριέψει το ζώο επειδή πεινάει είναι λογικό να επιτεθεί. Από την άλλη μεριά οι ιθύνοντες πρέπει να σκεφτούν σοβαρά το πρόβλημα, γιατί είναι υπεύθυνοι να προστατέψουν και τα σκυλιά και τους ανθρώπους.

Οι τοπικοί άρχοντες έχουν χρέος να διαθέσουν κονδύλια ώστε να περιμαζέψουν τα αδέσποτα, σε κοινοτικούς δημοτικούς χώρους που θα πληρούν τις κατάλληλες συνθήκες για την φροντίδα των ζώων. Μπορούν σε αυτό να συνδράμουν και οι φιλοζωικές οργανώσεις αναλαμβάνοντας την επιμέλεια των ζώων σε αυτούς τους χώρους.

Το πλέον αποτελεσματικό μέτρο μπορεί να ξεκινήσει από την κεντρική εξουσία. Το αρμόδιο υπουργείο να επιβάλλει την υποχρέωση σε οποιονδήποτε αγοράζει ή έχει ζώο σπίτι του να τοποθετήσει μικροτσίπ στο ζώο όπου θα αναγράφονται τα στοιχεία του ιδιοκτήτη και σε περίπτωση που παρατά το ζώο να τιμωρείται αυστηρά. Αυτές οι προτάσεις είναι αυτονόητες στον κοινό νου. Φυσικά οι αρμόδιοι μπορούν να σκεφτούν πολύ περισσότερες και καλύτερες.

Ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο να αναλάβουν γρήγορα δράση γιατί κινδυνεύουμε να κλειστούμε στα σπίτια μας όχι μόνο λόγω της πανδημίας του κορωνοιού αλλά και των αδέσποτων σκυλιών. Το πρώτο αδυνατούμε να το λύσουμε, ας λύσουμε τουλάχιστον το δεύτερο. Άσε που δεν ξέρουμε αν τα σκυλιά μπορούν να κολλήσουν κορωνοιό και να τον μεταδώσουν ακόμα και σε ανθρώπους.

Αναγνώστης

Check Also

agios_paisios_konitsa_tasoulas

Η Κόνιτσα Γιόρτασε Τον Άγιο Παΐσιο

Παρουσία του Προέδρου της Βουλής κ. Κωνσταντίνου Τασούλα, του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδη Στεφανή …