james-bond

Η CIA αποκαλύπτει το όνομα του πραγματικού πράκτορα James Bond

«My name is Bond, James Bond». Ποιος όμως ήταν ο πραγματικός πράκτορας. Το όνομά του ήταν Στέφενσον, Sir Γουίλιαμ Στέφενσον.

Στην αποκάλυψη του ονόματος και την δράση του πραγματικού πράκτορα James Bond προχώρησε η CIA σε μία σειρά αποκαλύψεων που προχωρά το τελευταίο διάστημα με σκοπό οι πολίτες να περνάνε την ώρα τους όσο μένουν στο σπίτι.

«My name is Bond, James Bond». Ποιος όμως ήταν ο πραγματικός πράκτορας. Το όνομά του ήταν Στέφενσον, Sir Γουίλιαμ Στέφενσον.

Πιλότος, φυλακισμένος, εφευρέτης, κατάσκοπος – ο Sir Γουίλιαμ Στέφενσον έζησε μια θαρραλέα ζωή γεμάτη περιπέτεια αλλά και αποτυχία, ενώ πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι θεωρούν ότι είναι το πρόσωπο από το οποίο ήταν πηγή έμπνευσης για τη ζωή του James Bond.

Προς τιμήν των 118ων γενεθλίων του τον περασμένο μήνα, η CIA παρουσίασε μερικές ιστορίες του πιο περίφημου αξιωματούχου πληροφοριών του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, ο άνθρωπος με την κωδική ονομασία «Intrepid».

Ο Στέφενσον, γεννήθηκε στο Winnipeg του Καναδά στις 23 Ιανουαρίου 1897 και διακρίθηκε σε νεαρή ηλικία.

Κατά τη διάρκεια του Α ‘Παγκοσμίου Πολέμου ήταν πιλότος μαχητικών αεροσκαφών στη Βασιλική Αεροπορία, καταρρίπτοντας 12 γερμανικά αεροσκάφη. Σε μία αποστολή καταρρίφθηκε και φυλακίστηκε, ενώ κατάφερε να δραπετεύσει τον Οκτώβριο του 1918.

Μετά τον πόλεμο, ο Στέφενσον έγινε επιχειρηματίας και εφευρέτης, ωστόσο ανησυχούσε ιδιαίτερα για την αυξανόμενη δύναμη της ναζιστικής Γερμανίας.

Ήταν φίλος του βρετανού πρωθυπουργού Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο οποίος το 1940 τον έστειλε στη Νέα Υόρκη για να διευθύνει το Γραφείο Συντονισμού Ασφαλείας της Βρετανίας, το επιχειρησιακό σύνδεσμο της British Intelligence στις ΗΠΑ.

Από αυτό ο Στέφενσον αναδείχτηκε ανώτατος αξιωματικός πληροφοριών της Βρετανίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Παράλληλα χρησιμοποίησε τις επαφές του στην αμερικανική βιομηχανία και ην κυβέρνηση για να βελτιώσει τις αμερικανοβρετανικές σχέσεις και να ωθήσει τις ΗΠΑ προς τον πόλεμο με τις δυνάμεις του Άξονα.

Σύμφωνα με έγγραφα του Εθνικού Αρχείου του Ηνωμένου Βασιλείου, οι βρετανικές αρχές του ανέθεσαν να ξεκινήσει μυστικές επιχειρήσεις εναντίον του αμερικανικού απομονωτικού κινήματος (η προσπάθειά του αναμφίβολα υποβοηθήθηκε από τις πολλές επαφές του στον κλάδο της ψυχαγωγίας).

Ζήτησε επίσης από τη διοίκηση του Ρούσβελτ να δημιουργήσει έναν «συντονιστή» για να επιβλέπει τις προσπάθειες συλλογής και ανάλυσης των πληροφοριών των ΗΠΑ.

Το καλοκαίρι του 1941, ο Πρόεδρος Ρούσβελ έκανε ακριβώς αυτό με την ίδρυση του Συντονιστή Γραφείου Πληροφοριών (COI). Ο συνταγματάρχης William «Wild Bill» Donovan επιλέχθηκε για να διευθύνει τον οργανισμό.

Ο Στέφενσον προειδοποίησε τον Donovan ότι η Γερμανία θα κηρύξει πόλεμο στις ΗΠΑ πριν ο Ρούσβελτ κηρύξει τον πόλεμο στη Γερμανία. Μετά την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ, ο Στέφενσον έγινε ο κεντρικός σύνδεσμος αξιωματικός μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών ΗΠΑ και Βρετανίας.

Η φιλία του με τον Donovan συνέβαλε στη δημιουργία μίας μόνιμης σχέσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

Σε μια τελετή τo 1946, έγινε ο πρώτος αλλοδαπός που έλαβε την υψηλότερη διάκριση των ΗΠΑ: το Μετάλλιο της Αξίας.

Παρόλο που δεν ήταν ο πατέρας της CIA ή του OSS, ο Stephenson διαδραμάτισε βασικό ρόλο στο όραμα που καθιέρωσε και τα δύο και βοήθησε να φέρει επανάσταση στις δυνατότητες της Αμερικανικής νοημοσύνης.

Πηγή: protothema.gr

Check Also

ballarina-alzheimer

Πρώην μπαλαρίνα με Αλτσχάιμερ ακούει τη «Λίμνη των Κύκνων» και θυμάται ξανά τις κινήσεις

Η πρώην μπαλαρίνα Μάρτα Γκονζάλεζ έπασχε από Αλτσχάιμερ αλλά όταν άκουσε ξανά τη Λίμνη των Κύκνων του Τσαϊκόφσκι, το σώμα της θυμήθηκε και …