Κλείνουν και εκκενώνονται οι φοιτητικές εστίες όλων των Πανεπιστημίων

Κλείνουν και οι φοιτητικές εστίες σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας και οι φοιτητές που κατοικούν σε αυτές καλούνται μέχρι την Τετάρτη 25 Μαρτίου να τις έχουν εκκενώσει.

Σύμφωνα με ΦΕΚ που εκδόθηκε χθες και προβλέπει την παράταση της αναστολής λειτουργίας σε όλες τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες περιλαμβάνεται ότι οι φοιτητικές εστίες όλης της χώρας αναστέλουν την λειτουργία τους.

Επίσης σύμφωνα με ενημέρωση που λαμβάνουν οι φοιτητές μέσω email, καλούνται να τις έχουν εκκενώσει έως την Τετάρτη 25 Μαρτίου.

Παράλληλα από την Τετάρτη 25 Μαρτίου θα διακοπεί και η λειτουργία των εστιατορίων και των κυλικείων.

Αντιδρούν στην απόφαση να κλείσουν οι φοιτητικές εστίες σε όλη την Ελλάδα, εν μέσω πανδημίας, οι οικότροφοι των φοιτητικών εστιών Θεσσαλονίκης. Σε ανακοίνωσή τους επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι πολλοί από αυτούς «δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω στις οικογένειες τους, είτε επειδή μένουν σε άλλη χώρα (πολλές από τις οποίες έχουν κλείσει τα σύνορά τους λόγω του SARS-CoV-2), είτε επειδή δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα μετακίνησης, είτε λόγω οικογενειακής κατάστασης και το μόνο σπίτι που έχουν είναι στην εστία. Επιπλέον, πολλοί εργάζονται για να μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα των σπουδών τους».

Ωστόσο όπως ανέφερε με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου, «θα υπάρξει μέριμνα για τους φοιτητές στις δομές που το κράτος θα ορίσει».Εξάλλου, όπως επισημαίνει ο πρύτανης «το κλείσιμο των εστιών λόγω πανδημίας είναι ένα μέτρο που εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες».

 

Απαγόρευση λειτουργίας τουριστικών καταλυμάτων – Ποιοι εξαιρούνται

Σήμερα θα υπογράφει η Κοινή Υπουργική Απόφαση αναφορικά με την απαγόρευση λειτουργίας των τουριστικών καταλυμάτων.

Από την απαγόρευση θα εξαιρούνται καταλύματα για τη στέγαση: 1) φοιτητών των Α.Ε.Ι. και αλλοδαπών επισκεπτών των Α.Ε.Ι. που βρίσκονται στην Ελλάδα μέσω ευρωπαϊκών ή διεθνών προγραμμάτων ή συνεργασιών, οι οποίοι στεγάζονται με φροντίδα των Α.Ε.Ι. ή/και του ΙΝΕΔΙΒΙΜ και αποδεδειγμένα δεν δύνανται να διαμείνουν σε κατοικία στην ημεδαπή,

2) εκπαιδευτικών, μονίμων ή αναπληρωτών, που υπηρετούν σε σχολικές μονάδες εκτός του δήμου της μόνιμης κατοικίας τους και διαμένουν ήδη σε τουριστικά καταλύματα για τον σκοπό αυτό.

Σήμερα θα υπογράφει η Κοινή Υπουργική Απόφαση αναφορικά με την απαγόρευση λειτουργίας των τουριστικών καταλυμάτων.

Από την απαγόρευση θα εξαιρούνται καταλύματα για τη στέγαση: 1) φοιτητών των Α.Ε.Ι. και αλλοδαπών επισκεπτών των Α.Ε.Ι. που βρίσκονται στην Ελλάδα μέσω ευρωπαϊκών ή διεθνών προγραμμάτων ή συνεργασιών, οι οποίοι στεγάζονται με φροντίδα των Α.Ε.Ι. ή/και του ΙΝΕΔΙΒΙΜ και αποδεδειγμένα δεν δύνανται να διαμείνουν σε κατοικία στην ημεδαπή,

2) εκπαιδευτικών, μονίμων ή αναπληρωτών, που υπηρετούν σε σχολικές μονάδες εκτός του δήμου της μόνιμης κατοικίας τους και διαμένουν ήδη σε τουριστικά καταλύματα για τον σκοπό αυτό.

Φοιτητικές εστίες εν μέσω κορωνοϊού – Ανησυχίες φοιτητών Μετά την απόφαση για την απαγόρευση της λειτουργίας των φοιτητικών εστιών της χώρας, φοιτητές που διαμένουν σε φοιτητικές εστίες της χώρας εκφράζουν τις ανησυχίες τους μέσω του «Φοιτητικά Νέα»:

Ένα από τα βασικά μέτρα προστασίας έναντι της εξάπλωσης του Covid-19 που πλήττει τον κόσμο είναι και η αναστολή λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Και καλώς είναι. Αυτή τη φορά όμως κλείνουν και οι φοιτητικές εστίες που στεγάζουν χιλιάδες παιδιά από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. Και ερωτώ, διότι αδυνατώ να καταλάβω:
1. Τι θα συμβεί στους φοιτητές που είτε δεν έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν, και μάλιστα σύντομα, και ακόμα περισσότερο σε όσους ΔΕΝ έχουν που να πάνε; Πόσοι φοιτητές είναι αυτοί που κατά τη διάρκεια των διακοπών δεν έχουν κάπου να επιστρέψουν; Πόσοι φοιτητές είναι αυτοί που εν μέσω αυτής της πανδημίας έχουν καταρρεύσει οικονομικά και οι ίδιοι και οι οικογένειές τους; Και πόσοι από αυτούς βρίσκονται εξαιρετικά μακριά από το σπίτι τους, με αποτέλεσμα να χρειάζονται ποσά που δεν διαθέτουν, ούτε θα μπορούν να διαθέσουν για τα εισιτήρια επιστροφής τους; Ακόμη και ένας να είναι, θα πρέπει να παρθούν ανάλογα μέτρα!
2. Πόσο σοφό είναι δηλαδή να υπάρξει μαζική μετακίνηση χιλιάδων φοιτητών από αστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα; Ενδεχομένως σε περιοχές που δεν έχουν εμφανίσει ακόμα κρούσματα… Πιθανότατα σε γονείς και παππούδες που εντάσσονται στις ευπαθείς ομάδες… Όμως σίγουρα προς περιοχές με χαμηλότερες δυνατότητες περίθαλψης! Και για να πραγματοποιηθεί αυτή η μετακίνηση, τί συνωστισμός θα υπάρξει σε σταθμούς λεωφορείων, τρένων ακόμα και λιμάνια;
Πώς λοιπόν αυτή ήταν η καλύτερη λύση που μπορέσαμε να σκεφτούμε; Πώς προστατεύει τον πολίτη και τη δημόσια υγεία; Πώς λειτουργεί υπέρ των πολιτών εν μέσω αυτής της κρίσης; Αδυνατώ να καταλάβω, και αρνούμαι να το δεχτώ σαν μέτρο που δρα υπέρ του πολίτη. Και ζητώ ανοιχτά, πριν προβούμε σε οποιαδήποτε ενέργεια, αυτή η ενέργεια να έχει μελετηθεί καλά! Να προβλέπονται μέτρα για τα ζητήματα που γεννά αυτή η δράση, να ληφθούν μέτρα για κάθε ένα φοιτητή, για κάθε μία οικογένεια, για την δημόσια υγεία. *Πολίτη Αλεξάνδρα, φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Πατρών και οικότροφος της Φοιτητικής Εστίας του Πανεπιστημίου Μας ζητούν τα αδειάσουμε τα δωμάτια μας “Καταγγελία” για τη Φοιτητική Μέριμνα του Πανεπιστημίου Κρήτης Σπουδάζω στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και διαμένω στις φοιτητικές εστίες. Σήμερα βγήκε μία ανακοίνωση στο site της Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Κρήτης όπου ζητήθηκε από τους φοιτητές, με βάση κάποιο ΦΕΚ, να φύγουν οι φοιτητές από τις εστίες και να επιστρέψουν στο μόνιμο τόπο κατοικίας τους. Δεκτό αν και δύσκολο με την απόφαση για ολική απαγόρευση της κυκλοφορίας να βρίσκεται προ των πυλών. Η Φοιτητική Μέριμνα, όμως, ζητά επίσης να εκκενώσουμε τα δωμάτια, να μαζέψουμε ΟΛΑ τα πράγματα μας και να τα αποθηκεύσουμε, καθώς και να παραδώσουμε τα κλειδιά.
Αυτό είναι μία πρακτική την οποία είμαστε υποχρεωμένοι να ανεχόμαστε κάθε καλοκαίρι. Αλλά αυτή τη φορά η απαίτηση αυτή ξεπερνάει τα όρια. Να αναφέρω πως η απόφαση αυτή έφτασε εντελώς καθυστερημένη ή δεν χρειάζεται; Οι φοιτητές που έχουμε φύγει πως ακριβώς θα πακετάρουμε και θα αποθηκεύσουμε κυριολεκτικά οτιδήποτε υπάρχει μέσα στο δωμάτιο μας; Μήπως κάποιοι θα μπουν στα δωμάτια μας και θα θα χειριστούν όπως αυτοί θεωρούν καλύτερο την ατομική μας ιδιοκτησία; Αλλά η απόφαση αυτή δεν στέκει και για άλλους λόγους.
Πρώτον, το ΦΕΚ μιλάει για παύση λειτουργίας των φοιτητικών εστιών, όχι για εκκένωση/παράδοση δωματίων. Από που αυτοί έβγαλαν το συμπέρασμα ότι πρέπει να αδειάσουμε τα δωμάτια μας; Δεύτερον τα μέτρα αυτά θα ισχύσουν μέχρι τις 10 Απριλίου.
Αν επιστρέψουμε τότε ή μετά τις διακοπές του Πάσχα για μαθήματα ή για την εξεταστική, θα πρέπει να ξεπακετάρουμε, να στήσουμε όλο το δωμάτιο ξανά από την αρχή; Πόσες φορές το χρόνο μπορούμε να επαναλαμβάνουμε αυτή τη διαδικασία; Καταλαβαίνουν ότι έχουν να κάνουν με ανθρώπους; Μήπως δεν θα μας παραχωρήσουν καν δωμάτιο; Μήπως αποφάσισαν ότι τελείωσε το ακαδημαϊκό μας έτος; Πιστεύω ότι αυτή η απόφαση της Φοιτητικής Μέριμνας δεν δείχνει ουσιαστικά κανένα ενδιαφέρον για τους φοιτητές ενώ ταυτόχρονα εν μέσω της πανδημίας και των αυστηρών μέτρων εξαναγκάζει ανθρώπους σε μετακίνηση. Επιπλέον δεν ξέρω κατά πόσο ακολουθεί πιστά το ΦΕΚ όπου ΠΟΥΘΕΝΑ δε μιλάει για εκκένωση και παράδοση δωματίων. Ζητώ από τα «Φοιτητικά Νέα» να διαδώσουν την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση του κόσμου. *εστιακή φοιτήτρια Μ.Β. Πανεπιστημίου Κρήτης Φοιτητικές εστίες Ρεθύμνου Είμαι φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και διαμένω στις φοιτητικές εστίες Ρεθύμνου. Από την φοιτητική μέριμνα μας ζητήθηκε πέρα από το να φύγουμε από τις εστίες και να επιστρέψουμε στις οικίες μας (όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ), να αδειάσουμε και τα δωμάτια μας από τα προσωπικά μας αντικείμενα και να παραδώσουμε τα κλειδιά. Το άδειασμα των δωματίων δεν αναφέρεται πουθενά στο ΦΕΚ ενώ για να γίνει κιόλας θα χρειαστεί πολλοί που έχουμε ήδη φύγει να ταξιδέψουμε, πράγμα που σίγουρα δεν είναι ασφαλές αυτές τις μέρες. Παρακαλώ πολύ να διαδώσετε τα όσα συμβαίνουν στις φοιτητικές εστίες Ρεθύμνου και τις αποφάσεις που λαμβάνει η μέριμνα, που το μόνο που προσφέρει είναι χώρο για την αποθήκευση των προσωπικών μας αντικειμένων.  *εστιακή φοιτήτρια Α.Δ. Πανεπιστημίου Κρήτης

Πηγή: Foititikanea.gr & dikaiologitika.gr

Check Also

koronoios-nosokomeio

10 νέα κρούσματα στην Ηπειρο – 2198 κρούσματα στην Ελλάδα

Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων που προκαλεί ο κορονοϊός. Ποιες είναι οι περιοχές που …