Μια σπάνια ασθένεια, που προκαλεί οπτικές παραμορφώσεις, συχνά προκαλεί σύγχυση στους γιατρούς και οδηγεί στη λανθασμένη διάγνωση της σχιζοφρένειας
Πώς θα σας φαινόταν εάν κάθε φορά που κοιτούσατε ένα πρόσωπο, ακόμα και του αγαπημένου σας ή των γονιών σας, αντικρύζατε ένα… δαίμονα; Για τους ασθενείς με μια συγκεκριμένη σπάνια ασθένεια, αυτή η κατάσταση αποτελεί μια καθημερινότητα.
Η σπάνια πάθηση με την ονομασία μεταμορφοψία (prosopometamorphopsia – PMO) αλλοιώνει και παραμορφώνει τα χαρακτηριστικά του προσώπου που έχουν απέναντί τους τα άτομα με τη νόσο. Τα συγκεκριμένα συμπτώματα διαφέρουν από περίπτωση σε περίπτωση και μπορεί να επηρεάζουν το σχήμα, το μέγεθος, το χρώμα και τη θέση των χαρακτηριστικών του προσώπου. Ποικίλη είναι και η διάρκειά της, καθώς θα μπορούσε να διαρκέσει ημέρες, εβδομάδες ή ακόμη και χρόνια.
Μια νεότερη μελέτη του Κολλεγίου Dartmouth που δημοσιεύθηκε στο τμήμα Clinical Pictures του The Lancet περιγράφει μια μοναδική περίπτωση ασθενούς με μεταμορφοψία. Πρόκειται μάλιστα για την πρώτη μελέτη που παρέχει ακριβείς και φωτορεαλιστικές απεικονίσεις των παραμορφώσεων του προσώπου που βιώνει ένα άτομο με τη συγκεκριμένη πάθηση.
Η αντίληψη του ασθενούς της μελέτης, ενός 58χρονου άνδρα, διαφέρει: είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως, όταν βλέπει τα πρόσωπα σε μια οθόνη ή στο χαρτί, δεν τα βλέπει παραμορφωμένα. Όταν, όμως, τα αντικρύζει χωρίς κάποια παρεμβολή, τα πρόσωπα όχι μόνο του φαίνονται παραμορφωμένα, αλλά και «δαιμονικά». Αυτό διαφέρει από τις μέχρι τώρα γνωστές περιπτώσεις μεταμορφοψίας, καθώς συνήθως τα άτομα βλέπουν τις παραμορφώσεις σε όλα τα πλαίσια, οπότε η περίπτωσή του είναι ιδιαίτερα σπάνια και παρουσίασε μια μοναδική ευκαιρία να απεικονιστούν με ακρίβεια οι παραμορφώσεις του.
Δαίμονες… υπό περιπτώσεις
Για τη διεξαγωγή της μελέτης, οι ερευνητές πήραν μια φωτογραφία του προσώπου ενός ατόμου. Στη συνέχεια, έδειξαν στον ασθενή τη φωτογραφία στην οθόνη ενός υπολογιστή, ενώ αυτός κοιτούσε το πραγματικό πρόσωπο του ίδιου ατόμου. Οι ερευνητές λάμβαναν σε πραγματικό χρόνο τα σχόλια του ασθενούς σχετικά με το πώς διέφερε για τον ίδιο το πρόσωπο στην οθόνη και το πραγματικό πρόσωπο μπροστά του, καθώς τροποποιούσαν τη φωτογραφία χρησιμοποιώντας λογισμικό υπολογιστή ώστε να ταιριάζει με τις παραμορφώσεις που αντιλαμβανόταν ο ασθενής.
«Σε άλλες μελέτες για την πάθηση, οι ασθενείς δεν αντιλαμβάνονται τις παραμορφώσεις» εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ Antônio Mello, διδακτορικός φοιτητής στο Τμήμα Ψυχολογικών και Εγκεφαλικών Επιστημών στο Dartmouth.
Αντίθετα, ο συγκεκριμένος ασθενής δεν παρατηρούσε τις παραμορφώσεις στην οθόνη. Αυτό σημαίνει ότι οι ερευνητές ήταν σε θέση να τροποποιήσουν το πρόσωπο στη φωτογραφία και ο ασθενής μπορούσε να συγκρίνει με ακρίβεια πόσο παρόμοια ήταν η αντίληψή του για το πραγματικό πρόσωπο με την τροποποιημένη φωτογραφία. «Μέσω της διαδικασίας αυτής, μπορέσαμε να απεικονίσουμε την αντίληψη του ασθενούς για τις παραμορφώσεις του προσώπου σε πραγματικό χρόνο», λέει ο Δρ Mello.
Η σύγχυση με τη σχιζοφρένεια
«Έχουμε ακούσει από περιπτώσεις ασθενών ότι έχουν διαγνωστεί με σχιζοφρένεια από ψυχιάτρους, οι οποίοι τους χορήγησαν αντιψυχωσικά, ενώ η κατάστασή τους διαταράσσει το οπτικό σύστημα. Δεν είναι ασυνήθιστο για τους ασθενείς με μεταμορφοψία να μην αναφέρουν το πρόβλημά τους, επειδή φοβούνται ότι οι άλλοι θα θεωρήσουν ότι οι παραμορφώσεις είναι σημάδι ψυχιατρικής διαταραχής, καθώς δεν είναι πάντα αντιληπτό το πρόβλημα» συμπληρώνει ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ Brad Duchaine, καθηγητής ψυχολογικών και εγκεφαλικών επιστημών και κύριος ερευνητής του Εργαστηρίου Κοινωνικής Αντίληψης στο Dartmouth.
Πηγή: ygeiamou.gr