erdogan-mesanatoliko-29-1-2020

Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες δρούν και στην Ελλάδα – Ψάχνουν εχθρούς του Ερντογάν

Αποκαλύψεις σχετικά με το πώς δρουν οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας ακόμα και στην Ελλάδα, μέσα στις δομές φιλοξενίας προσφύγων, κάνει το Nordic Monitor.

Διαχειριστής του Νordic Μonitor είναι ο Τούρκος δημοσιογράφος, πρώην συντάκτης της εφημερίδας “Ζαμάν”, Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, που έχει φυγαδευτεί στο εξωτερικό και καταζητείται από τις τουρκικές Αρχές. Σήμερα ζει στη Στοκχόλμη όπου έχει λάβει πολιτικό άσυλο και διευθύνει το δίκτυο Nordic Research and Monitoring, καλύπτοντας -και ενίοτε αποκαλύπτοντας- θέματα για θρησκευτικά, ιδεολογικά και εθνοτικά κινήματα και ριζοσπαστικές ομάδες, με ιδιαίτερη έμφαση στη σημερινή Τουρκία.

Ουσιαστικά το δίκτυο Nordic Research and Monitoring λειτουργεί με την ίδια λογική του WikiLeaks, δημοσιοποιώντας έγγραφα από ανώνυμες πηγές και διαρροές, που υπό άλλες συνθήκες δεν θα έβλεπαν το φως της δημοσιότητας, που αφορούν κυρίως τη σημερινή Τουρκία.

Το Nordic Monitor και ο Αμπντουλάχ Μποζκούρτ αποτελούν “κόκκινο” πανί για τον Ερντογάν, λόγω σοβαρών αποκαλύψεων που προβαίνει δημοσιοποιώντας απόρρητα τουρκικά έγγραφα.

Όπως σημειώνει, πράκτορες της MIT έχουν καταφέρει να εισχωρήσουν σε στρατόπεδα προσφύγων στην Ελλάδα για να βρουν ακόμα και εκεί αντιφρονούντες και πολέμιους του Ταγίπ Ερντογάν. Το Nordic Monitor αποδεικνύει τα όσα αναφέρει στο ρεπορτάζ του με έγγραφα που επισυνάπτει.

Οι Τούρκοι πράκτορες ψάχνουν για γκιουλενιστές ακόμα και εκτός συνόρων. Ψάχνουν στην Ελλάδα ανθρώπους που προσπάθησαν να γλιτώσουν την φυλακή και τα βασανιστήρια του Ερντογάν.

Τα έγγραφα αποκαλύπτουν την παρακολούθηση προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα, προκειμένου να εντοπιστούν ονόματα και σχέδια αυτών πού βρίσκονται στο εξωτερικό διωγμένοι από το καθεστώς Ερντογάν.

Αποκάλυψη: Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες δρούν και στην Ελλάδα - Ψάχνουν εχθρούς του Ερντογάν

Τα σημεία με bold στο απόρρητο έγγραφο της υπηρεσίας Πληροφοριών, αφορούν κατασκόπευση προσφύγων στην Ελλάδα. Όπως σημειώνει το Nordic Monito: “Αν και οι απόρρητες δραστηριότητες της ΜΙΤ στην Ελλάδα είναι γνωστές, είναι ένα σπάνιο αποδεικτικό στοιχείο που επιβεβαιώνει τέτοιες επιχειρήσεις σε ξένο έδαφος”.

Μια από τις περιπτώσεις είναι της Χιλάλ Μπιλίμ. Η συγκεκριμένη γυναίκα βρίσκεται στο στόχαστρο των τουρκικών αρχών, καθώς θεωρείται ότι συνδέεται στενά με το δίκτυο Γκιουλέν.

Η Μπιλίμ διέφυγε από την Τουρκία το καλοκαίρι του 2016. Εκπαιδευτικός στο επάγγελμα, δίδασκε σε σχολείο του δικτύου του Γκιουλέν και φυσικά εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης. Η έρευνα αναφέρει ότι η Μπιλίμ διέμεινε για ένα διάστημα σε κέντρο προσφύγων στην Ελλάδα.

Και εκτός από την ίδια και πολλοί άλλοι που αναφέρονται στα έγγραφα που δόθηκαν στην δημοσιότητα ένιωσαν την καυτή ανάσα του καθεστώτος και των πρακτόρων τους.

Η επεξηγηματική σημείωση για την Μπιλίμ αναφέρει: “Είναι μία από αυτές που εγκατέλειψαν την Τουρκία, μετά από την (στημένη) απόπειρα πραξικοπήματος της 15/7/2016 (…). Ως αποτέλεσμα της εργασίας πληροφοριών, εντοπίστηκε πως πρόκειται για μία εκ των Γκιουλενιστων που έμεινε σε κέντρο προσφύγων στην Ελλάδα” υπογραμμίζοντας πως ορισμένα μέλη και συμπαθούντες του κινήματος Γκιουλέν, είχαν περάσει παράνομα στη Ελλάδα και μερικά από αυτά παρέμειναν υποβάλλοντας αίτηση ασύλου ενώ άλλα μετακόμισαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως τη Γερμανία.

εγγραφο

Η διαβαθμισμένη πληροφορία αποκαλύφθηκε σε μία ποινική έρευνα που εποπτεύει και από τον εισαγγελέα της Άγκυρας Αντέμ Ακιντζι, σχετικά με έναν αριθμό Γκιουλενιστών που ζουν στο εξωτερικό. Ανάμεσά τους ήταν και ο Τούρκος δημοσιογράφος Χασάν Τζουτζούκ που ζει στη Δανία, ο οποίος αντιμετώπισε αξιόπιστη απειλή θανάτου κάτι που ώθησε τη Δανική υπηρεσία Ασφαλείας και Πληροφοριών, να τον μεταφέρει το 2017 σε ασφαλές μέρος έως ότου εξουδετερωθεί η απειλή αυτή.

Η συλλογή των πληροφοριών που στοχεύει Γκιουλενιστές στην Ελλάδα, ήταν σε ένα φύλλο εργασίας σε στυλ excel με μία επεξηγηματική σημείωση που επισυνάπτεται δίπλα στο όνομα της Μπιλίμ.

Σύμφωνα με τη διαδρομή του εγγράφου, το όνομά της αναφέρθηκε σε κατάθεση που έδωσε ένας εναγόμενος και τότε ο εισαγγελέας Ακιντζί στις 20/11/2018, διέταξε την αστυνομία της Άγκυρας να ερευνήσει σχετικά με την Μπιλίμ και άλλους που αναφέρονται στην κατάθεση. Στις 7/1/2019 ο Ιμπραήμ Μποζκούρτ -επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής- έστειλε στο γραφείο του εισαγγελέα την πλήρη έκθεση για την δασκάλα για τους άλλους. Στην περίπτωση της δασκάλας ήταν σαφές ότι οι πληροφορίες προέρχονταν από υπηρεσίες πληροφοριών της κυβέρνησης Ερντογάν.

Η Μπιλίμ περιγράφεται ως δασκάλα που δούλεψε για ένα σχολείο του Γκιουλέν στην Τουρκία με το ένταλμά της να έχει εκδοθεί από το 2ο Κακουργιοδικείο Ικονίου.

Στο ίδιο ενημερωτικό σημείωμα σημείωμα περιγράφεται και το προφίλ του συζύγου της Κεμάλ Μπιλίμ.

εγγραφο

Σύμφωνα με μία αναφορά από το κέντρο Ελευθερίας της Στοκχόλμης 96.719 δάσκαλοι και ακαδημαϊκοί εκδιώχθηκαν από δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της Τουρκίας. Η κυβέρνηση του Ερντογάν κατά την περίοδο 2016-2017, φυλάκισε περίπου 20.000 εκπαιδευτικούς απέλυσε αυθαίρετα 34 185 εκπαιδευτικούς του δημοσίου 5.719 ακαδημαϊκούς συμπεριλαμβανομένων καθηγητών από κρατικά πανεπιστήμια.

Η Ελλάδα, λόγω των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων με την Τουρκία, αποτελεί σημαντικό προορισμός για αντιπάλους του καθεστώτος Ερντογαν, συμπεριλαμβανομένων και των Γκιουλενιστών, που επιδιώκουν να αποφύγουν την οργή του.

“Οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών που ήδη λειτουργούν για τη συλλογή πληροφοριών χρησιμοποιώντας ομάδες μουσουλμανικών μειονοτήτων στην Ελλάδα, έχουν εντείνει τις δραστηριότητές τους στο γειτονικό μέλος του ΝΑΤΟ. Το απόρρητο έγγραφο δείχνει ότι η Τουρκία παρακολουθεί τους επικριτές της, ακόμη και αν αυτοί καταφέρουν και περάσουν στην Ελλάδα και ζητήσουν άσυλο βάσει των διεθνών συμβάσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα” καταλήγει το Nordic Monitor.

Πηγή: thetoc.gr

Check Also

ballarina-alzheimer

Πρώην μπαλαρίνα με Αλτσχάιμερ ακούει τη «Λίμνη των Κύκνων» και θυμάται ξανά τις κινήσεις

Η πρώην μπαλαρίνα Μάρτα Γκονζάλεζ έπασχε από Αλτσχάιμερ αλλά όταν άκουσε ξανά τη Λίμνη των Κύκνων του Τσαϊκόφσκι, το σώμα της θυμήθηκε και …