Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω τους αγενείς ανθρώπους;

ageneia_gynaikes

Το ερώτημα που γεννάται, είναι το εξής: Μπορούμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και την ψυχολογία μας από έναν αγενή άνθρωπο;

Τι είναι η αγένεια

Με τη λέξη αγένεια μπορούμε να περιγράψουμε τη συμπεριφορά κάποιου η οποία δεν διέπεται από τη στοιχειώδη λεπτότητα και διακριτικότητα και παραβαίνει τους θεμελιώδεις κοινωνικούς κανόνες επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων.

Η αγένεια πάντοτε συνοδεύεται από την έλλειψη σεβασμού στο άλλο πρόσωπο που την αποδέχεται, ενώ μπορεί να είναι απόρροια ελλιπούς καλλιέργειας αυτής από την οικογένεια και το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον.

Ο ευγενής άνθρωπος διαθέτει ένα σπουδαίο προσόν που είναι ικανό να τον οδηγήσει στην οικοδόμηση σχέσεων, αλλά και στη διευκόλυνση της καθημερινότητας. Είναι πιο εύκολο π.χ. να λάβουμε απάντηση σε ένα αίτημά μας ή μία ικεσία και παράκλησή μας αν είμαστε ευγενείς, παρά αν το ζητήσουμε αυταρχικά και βίαια.

Και όμως, αγενείς άνθρωποι που ξεπερνούν τα όρια και μας βγάζουν εκτός εαυτού, υπάρχουν πάντοτε στη ζωή μας. Στο φιλικό, εργασιακό, οικογενειακό μας περιβάλλον. Μπορούμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και την ψυχολογία μας από την άσχημη συμπεριφορά τους;

Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω τους αγενείς ανθρώπους;

Προστατεύω τον εαυτό μου από τους αγενείς ανθρώπους

Ας δούμε μερικές οδηγίες και χρήσιμες παραινέσεις οι οποίες θα βοηθήσουν την ψυχολογία μας να μείνει ανεπηρέαστη από τη συμπεριφορά ενός αγενούς ανθρώπου.

  • Διαχωρίζουμε το δικό μας άτομο και προσωπικότητα από την αγενή στάση του άλλου. Πρέπει να αντιληφθούμε πως η αγένεια και η έλλειψη τρόπων είναι πρόβλημα του ανθρώπου που τα έχει και όχι δικό μας. Ναι, οι άνθρωποι πολλές φορές είτε δεν αντιλαμβάνονται ότι γίνονται αγενείς, είτε το πράττουν εσκεμμένα για δικούς τους εσωτερικούς λόγους. Αυτό όμως, δεν έχει σχέση με εμάς.
  • Προστατεύω τον εαυτό μου από τα βέλη του αγενούς ανθρώπου. Απομακρύνομαι –όσο αυτό είναι εφικτό- και προσπαθώ να αδιαφορώ για την αγενή στάση του. Δεν πέφτω στο επίπεδο του άλλου και δεν πρέπει να επιτρέψω στον εαυτό μου να χαλάσει τη συμπεριφορά του για έναν άνθρωπο που δεν αξίζει. Ο αγενής άνθρωπος τις περισσότερες φορές προσπαθεί εσκεμμένα να μας θυμώσει και να μας εκνευρίσει. Και ο άνθρωπος που μας θυμώνει, έχει καταφέρει να μας ελέγχει. Αν υπάρχει κάποια οικογενειακή ή επαγγελματική σχέση που να συνδέει με έναν αγενή άνθρωπο και δεν μπορώ να αποκοπώ εντελώς από αυτόν, προσπαθώ να είμαι όσο πιο διακριτικός και απομακρυσμένος μπορώ.
  • Μιλάω ανοιχτά στον άνθρωπο που μου συμπεριφέρεται με αγένεια και του αναφέρω μερικά περιστατικά που να αιτιολογούν την πικρία και το θυμό μου, προς επίρρωση της άποψής μου. Αν ο άλλος άνθρωπος αδιαφορήσει και συνεχίσει να μου φέρεται με τον ίδιο τρόπο, τότε απομακρύνομαι διότι αντιλαμβάνομαι πως το πράττει εσκεμμένα και γνωρίζοντας πως του έχω μιλήσει ανοιχτά.

Σε κάθε περίπτωση, οφείλουμε να αποδεσμεύσουμε τον εαυτό μας από την πεποίθηση πως εμείς ευθυνόμαστε για την αγενή στάση του άλλου. Η αγένεια και η έλλειψη καλών τρόπων είναι ξεκάθαρα πρόβλημα του άλλου και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επηρεάσει τη δική μας ψυχική υγεία και συμπεριφορά.

Της Μαρίας Σκαμπαρδώνη

Πηγή: flowmagazine.gr