Google-Traffic-gps-tablet

Πώς το GPS του κινητού μας γνωρίζει για το μποτιλιάρισμα

Μένετε στα Καρδαμίτσια και ξεκινάτε να πάτε με το αυτοκίνητό σας στο κέντρο της πόλης μέσω της Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ξαφνικά, φτάνοντας στους Αγίους Αποστόλους, το GPS ζωγραφίζει τη διαδρομή με πορτοκαλί ή κόκκινο χρώμα, υποδεικνύοντας μποτιλιάρισμα που έχει επισημανθεί με ακρίβεια από εφαρμογές όπως το Google Maps, το Apple Maps ή το Waze.

Πώς μπορούν να προβλέπουν τόσο αξιόπιστα την ταχύτητα της κυκλοφορίας ή την παρουσία μποτιλιαρίσματος; Η απάντηση βρίσκεται στους ίδιους τους χρήστες και στις πληροφορίες που στέλνουν σε αυτές τις πλατφόρμες, μερικές φορές εν αγνοία τους.

Χάρτες Google: Τεχνητή νοημοσύνη και δεδομένα χρηστών. Η εφαρμογή χαρτών της Google είναι αναμφίβολα μία από τις πιο δημοφιλείς.

Για να μάθετε πώς είναι η κυκλοφορία, υπάρχουν δύο επιλογές: η πρώτη είναι να εξερευνήσετε τον χάρτη χωρίς να υποδείξετε κάποια συγκεκριμένη διαδρομή -η επιλογή της κυκλοφορίας πρέπει να είναι ενεργή, φυσικά- και η δεύτερη είναι να επιλέξετε έναν προορισμό. Και στις δύο περιπτώσεις, ένας χρωματικός κώδικας υποδεικνύει την πυκνότητα των αυτοκινήτων στο δρόμο: το πράσινο δείχνει ότι δεν υπάρχει κυκλοφοριακή συμφόρηση, το πορτοκαλί δείχνει μέτρια πυκνότητα και το κόκκινο δείχνει σοβαρή συμφόρηση.

Για να παρέχει αυτές τις πληροφορίες, βασίζεται σε δύο πράγματα. Πρώτον, και χάρη στις τεχνικές τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης, αναλύει τα προηγούμενα πρότυπα κυκλοφορίας στους δρόμους: η ανάλυση αυτή μπορεί να δείξει, για παράδειγμα, ότι στον περιφερειακό των Ιωαννίνων τα οχήματα κινούνται συνήθως με ταχύτητα 70 km/h μεταξύ 10 και 11 π.μ., αλλά μόνο με 30 km/h μεταξύ 8 και 9 π.μ. Συνδυάζει αυτή τη γνώση με τις πληροφορίες που στέλνει σε πραγματικό χρόνο κάθε smartphone που βρίσκεται στο δρόμο εκείνη την ώρα, υποδεικνύοντας πού βρίσκεται και την ταχύτητα με την οποία ταξιδεύει.

Χάρτες της Apple: Ειδοποιήσεις Siri. Οι χρήστες iPhone έχουν εγκατεστημένη από προεπιλογή την εφαρμογή Apple Maps, η οποία εμφανίζει πολύ λιγότερες πληροφορίες με μια ματιά σε σχέση με τους χάρτες Google, αν και οι πληροφορίες υπάρχουν επίσης αν τις αναζητήσετε, όπως στην περίπτωση της παρακολούθησης της κυκλοφορίας, η οποία δεν εμφανίζεται από προεπιλογή.

Για να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτή την υπηρεσία, πρέπει να επιλέξετε αυτοκίνητο ή δορυφορική πλοήγηση και να ορίσετε μια διαδρομή. Στη συνέχεια, εμφανίζει τα τμήματα με ρευστή κυκλοφορία με μπλε χρώμα, τα αργά με κίτρινο και τα μποτιλιαρίσματα με κόκκινο.

Επίσης, εάν ένας οδηγός συναντήσει οποιοδήποτε πρόβλημα στο δρόμο, όπως μποτιλιάρισμα, ατύχημα ή εμπόδιο που δεν είναι σημειωμένο στο χάρτη, μπορεί να ειδοποιήσει αμέσως την πλατφόρμα λέγοντας το στη Siri. Και όλα αυτά χωρίς να χρειάζεται να χειριστεί τη συσκευή. Οι πληροφορίες που αποστέλλονται στους διακομιστές της Apple είναι εντελώς ανώνυμες και δεν συνδέονται με την ταυτότητα του χρήστη, διασφαλίζοντας την ιδιωτικότητα.

Waze: εθελοντές χρήστες. Περισσότεροι από 150 εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν την εφαρμογή Waze ως το κύριο GPS του κινητού τους κάθε μήνα, σύμφωνα με στοιχεία από την ίδια την εταιρεία.

Πενήντα χιλιάδες από αυτούς έχουν γίνει εθελοντές που συνεργάζονται ενεργά με το εργαλείο, ώστε οι χάρτες να ενημερώνονται και να μπορούν να εμφανίζουν προειδοποιήσεις για κυκλοφοριακή συμφόρηση και ατυχήματα κατά την υπόδειξη μιας διαδρομής ή απλώς κατά την εξερεύνηση ενός χάρτη.

Κάθε φορά που ένα μέλος της κοινότητας στέλνει μια αναφορά μέσω της εφαρμογής, αυτή λαμβάνεται από έναν από τους εθελοντές, γνωστούς ως συντάκτες χαρτών, οι οποίοι την ενημερώνουν σε πραγματικό χρόνο.

Πηγή: typos-i.gr