Site icon Epirusjournal.gr

Προσηλωμένο στην παρουσία του στην Ηγουμενίτσα το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – Τοποθέτηση για το πρώην “Ξενία” και τις κτηριακές εγκαταστάσεις

igoumenitsa-tei-ksenia

Με μια αναλυτική δημόσια ανακοίνωση, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων απαντά στο πρόσφατο αίτημα της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε.) για αποχώρησή του από τις εγκαταστάσεις του πρώην «Ξενία» στην Ηγουμενίτσα, εντός μηνός.

Το Ίδρυμα ξεκαθαρίζει ότι η παραχώρηση του ακινήτου, η οποία έχει πραγματοποιηθεί με απόφαση του 1997 για διάστημα τριάντα ετών χωρίς αντάλλαγμα, εξακολουθεί να ισχύει πλήρως και νομίμως έως τις 5 Ιουνίου 2027. Υπογραμμίζει ότι δεν μπορεί να ανακληθεί μονομερώς χωρίς τις αυστηρές προϋποθέσεις που θέτουν ο Αστικός Κώδικας και η διοικητική νομολογία.

Επένδυση 2 εκατομμυρίων ευρώ στο ακίνητο

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ως καθολικός διάδοχος του ΤΕΙ Ηπείρου, έχει αξιοποιήσει συστηματικά το παραχωρηθέν ακίνητο, επενδύοντας άνω των δύο εκατομμυρίων ευρώ σε εργασίες ανακατασκευής, συντήρησης, εξοπλισμού και φύλαξης. Όπως τονίζει, οι παρεμβάσεις αυτές δεν αφορούν απλώς λειτουργικές ανάγκες, αλλά εντάσσονται στον ευρύτερο στρατηγικό του σχεδιασμό για την ενίσχυση της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ήπειρο και τη διεύρυνση της παρουσίας του σε καίριες γεωγραφικά περιοχές όπως η Θεσπρωτία.

Στρατηγική παραμονή και θεσμική πρόταση για το μέλλον του “Ξενία”

Η παρουσία του Πανεπιστημίου στην Ηγουμενίτσα, και ειδικότερα στις εγκαταστάσεις του πρώην “Ξενία” και στα νεότερα κτήρια που ανεγέρθηκαν από το ΤΕΙ Ηπείρου, αποτελεί – σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση – συνειδητή, μακρόπνοη επιλογή με πολλαπλές διαστάσεις: ακαδημαϊκή, πολιτιστική, κοινωνική και αναπτυξιακή. Το συγκρότημα προορίζεται να μετατραπεί σε πολυδύναμο εκπαιδευτικό και πολιτιστικό κέντρο, το οποίο θα υποδέχεται δράσεις όλων των Σχολών και Τμημάτων του Ιδρύματος.

Ήδη, σημειώνεται στην ανακοίνωση, έχουν γίνει συγκεκριμένες ενέργειες και ληφθεί αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση:

Συγκεκριμένες ακαδημαϊκές και ερευνητικές δράσεις

Η αξιοποίηση των εγκαταστάσεων της Ηγουμενίτσας, σύμφωνα με την ανακοίνωση, περιλαμβάνει πλήθος επιμέρους δράσεων:

Κάλεσμα στην Πολιτεία για θεσμικό διάλογο και υπεύθυνη στάση

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων καλεί την Πολιτεία και την ΕΤΑΔ να αναγνωρίσουν τη διαχρονική του προσφορά στην περιοχή και να προχωρήσουν:

Το Πανεπιστήμιο ξεκαθαρίζει ότι σε κάθε άλλη περίπτωση, διατηρεί το νόμιμο δικαίωμα να αξιώσει αποζημίωση για τις επενδύσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, ενώ επιφυλάσσεται να προασπίσει με κάθε νόμιμο μέσο τα δικαιώματα, την αποστολή και το δημόσιο συμφέρον που υπηρετεί.

Η κατακλείδα του Ιδρύματος

«Η Παιδεία αποτελεί πρώτιστο δημόσιο αγαθό και θεμέλιο του δημοσίου συμφέροντος», σημειώνει στην κατακλείδα της ανακοίνωσης η Πρύτανης, Καθηγήτρια Άννα Μπατιστάτου. «Οποιαδήποτε άλλη αξιοποίηση του ακινήτου που απομακρύνει την τριτοβάθμια εκπαίδευση από τη Θεσπρωτία, αντιστρατεύεται ευθέως τη συνταγματική αποστολή των ΑΕΙ και τις ανάγκες της περιοχής».

Πηγή: ertnews.gr



Ακολουθήστε το EPIRUSJOURNAL στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Exit mobile version