Έντονη ανησυχία έχουν προκαλέσει στη Δύση οι εκκλήσεις της Αλ Κάιντα και του ISIS στους οπαδούς τους να εξαπολύσουν τρομοκρατικές επιθέσεις κατά ισραηλινών και αμερικανικών στόχων.
Με σειρά αναρτήσεών τους το τελευταίο δεκαπενθήμερο, παρακλάδια της Αλ Κάιντα συνεχάρησαν τη Χαμάς για την «εισβολή στο Ισραήλ», όπως χαρακτήρισαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις των ενόπλων της εξτρεμιστικής οργάνωσης στις 7 Οκτωβρίου, όταν έσπειραν τρόμο και θάνατο και πήραν μαζί τους εκατοντάδες ομήρους.
Ειδικοί εκτιμούν ότι η οργή στον αραβικό κόσμο για τις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στη Γάζα με τους πάνω από 4.500 νεκρούς μέχρι στιγμής, την εν εξελίξει ανθρωπιστική κρίση, αλλά και την επικείμενη χερσαία εισβολή στον παλαιστινιακό θύλακο αποτελούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τις εξτρεμιστικές οργανώσεις, όπως η Αλ Κάιντα και ο ISIS.
Ανησυχία για νέο κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων
Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η al-Shabaab, «θυγατρική» της Αλ Κάιντα στη Σομαλία, υποστήριξε ότι η σύρραξη στη Μέση Ανατολή δεν αποτελεί απλώς μια «μάχη των ισλαμικών φατριών ειδικά στη γη της Παλαιστίνης, αλλά μάλλον μια μάχη ολόκληρης της μουσουλμανικής Ούμα [κοινότητας]».
Η al-Shabaab κάλεσε τους απανταχού μουσουλμάνους «να συγκεντρωθούν και να προσφέρουν ό,τι μπορούν για να υποστηρίξουν τους μουτζαχεντίν κατά των Εβραίων και των υποκριτών απίστων συμμάχων τους. Η δύναμη αυτού του [μουσουλμανικού] έθνους έγκειται στη δύναμη των τζιχαντιστικών μετώπων του».
Παρόμοιες ανακοινώσεις εξέδωσαν και άλλα παρακλάδια της Αλ Κάιντα στην ινδική υποήπειρο, την Υεμένη και τη Συρία, όπως σημειώνει το Long War Journal, που ειδικεύεται στην ισλαμιστική βία.
Οι εκκλήσεις αυτές για τζιχαντιστική βία εντείνουν την ανησυχία δυτικών αξιωματούχων για νέο κύμα τρομοκρατικής βίας.
Την περασμένη εβδομάδα, όπως λέει ο Guardian, οι επικεφαλής της βρετανικής MI5 και του FBI προειδοποίησαν για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν από «μοναχικούς λύκους», το Ιράν ή ισλαμιστές εξτρεμιστές οι εβραϊκές κοινότητες και άλλες ομάδες. Ακόμη και πριν από τον πόλεμο στη Γάζα ευρωπαϊκές Αρχές προειδοποιούσαν για μια άνοδο της ισλαμικής τρομοκρατίας στη Γηραιά Ήπειρο.
Φόβοι για τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ευρώπη
Ο Κεν Μακάλουμ, διευθυντής της MI5, επισήμανε τον κίνδυνο να απαντήσουν με «αυθόρμητους ή απρόβλεπτους τρόπους» στη Βρετανία άτομα που μπορεί να έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί, μέσω του Διαδικτύου, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ισραήλ και μια παρατεταμένη σύρραξη.
Τον Μάιο, οι υπηρεσίες ασφαλείας στην Ολλανδία προειδοποίησαν ότι είχε αυξηθεί η τρομοκρατική απειλή από τον ISIS στην Ευρώπη, ενώ το ίδιο τόνισε και ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, σημειώνοντας ότι η χώρα του και οι γείτονές της στοχοποιούνται ξανά.
Όπως φάνηκε, ο Γάλλος υπουργός έπεσε μέσα στις προβλέψεις του, αφού νωρίτερα αυτόν το μήνα τζιχαντιστής που είχε ορκιστεί πίστη στον ISIS μαχαίρωσε και σκότωσε έναν δάσκαλο στη Γαλλία, ενώ στο γειτονικό Βέλγιο ένας 45χρονος οπαδός του ISIS, γνωστός στις υπηρεσίες ασφαλείας, σκότωσε δύο Σουηδούς φιλάθλους στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με τον Κάλεμπ Γουάις, ανώτερο αναλυτή στο Ίδρυμα Μπρίτζγουεϊ, «αυτή τη στιγμή είναι πολύ πιο πιθανό να δείτε άτομα να ανταποκρίνονται σε τέτοιου είδους εκκλήσεις, αλλά, καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος, ίσως δείτε πιο οργανωμένες συνωμοσίες. Όλες αυτές οι ομάδες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη σύγκρουση για να κινητοποιήσουν υποστήριξη, τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο».
Η κόντρα της Αλ Κάιντα με τον ISIS
Η Αλ Κάιντα έχει επικρίνει παλαιότερα οργανώσεις όπως τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ, και δεν έχει σημαντική παρουσία στη Γάζα ή στη Δυτική Όχθη. Αν και μοιράζονται ορισμένους στόχους και ιδέες, υπάρχουν πολύ σημαντικές ιδεολογικές διαφορές: η Αλ Κάιντα, επί παραδείγματι, επέκρινε τη συμμετοχή των δύο ομάδων στη διοίκηση και στην κυβέρνηση.
O ISIS σε δήλωσή του παρείχε συμβουλές με «πρακτικά βήματα για την καταπολέμηση των Εβραίων», αλλά επέκρινε τη Χαμάς για τις σχέσεις της με το Ιράν και τη στενή εστίασή της στο Ισραήλ. Κάλεσε δε σε επιθέσεις εναντίον των Εβραίων σε ολόκληρο τον πλανήτη, αλλά και συγκεκριμένα στη Βόρεια Αμερική και στην Ευρώπη.
Μεταξύ ISIS και Αλ Κάιντα υπάρχει σκληρός ανταγωνισμός, που οδηγεί σε ανταγωνιστική ρητορική από τις δύο τρομοκρατικές οργανώσεις, στην προσπάθειά τους να στρατολογήσουν νεοσύλλεκτους. Αμφότερες έχουν αποδυναμωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.
Ο ISIS απώλεσε το λεγόμενο «χαλιφάτο» του στη Συρία και το Ιράκ, ενώ ο βετεράνος ηγέτης της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, σκοτώθηκε πέρυσι σε επίθεση με drone.
Πηγή: iefimerida.gr