Σε απόσταση μικρότερη των 6 χλμ από τη Φιλιππιάδα, στην περιοχή του Ξηροβουνίου, υπάρχει μια «μυστική πόλη». Πρόκειται για τον παλιό συνοικισμό της ΔΕΗ, κάτω από το φράγμα του Λούρου, ο οποίος σήμερα είναι ερημωμένος και περιφραγμένος, αλλά κάποτε φιλοξενούσε τριάντα οικογένειες μόνιμου και εποχικού προσωπικού της επιχείρησης.
Αυτή η «μικροπολιτεία» χτίστηκε δίπλα στον πρώτο υδροηλεκτρικό σταθμό που κατασκεύασε η ΔΕΗ, στις αρχές της δεκαετίας του ’50 για την φιλοξενία των εργαζομένων.
Τα σχέδια του οικισμού και την κατασκευή, έκανε η γαλλική εταιρία ETEP-Omnium Lyonnais, που υπήρξε ένας από τους παλιότερους κατασκευαστικούς ομίλους της Γαλλίας, με «δράση» σε ενεργειακές μονάδες, σιδηροδρομικά έργα κ.α.
Ο οικισμός που εκτείνεται 104.000 τ.μ. είναι μια κανονική (και μεγάλη) γειτονιά. Σήμερα, είναι περιφραγμένη και προσβάσιμος είναι μόνο ο περιμετρικός δρόμος που οδηγεί στο φράγμα, αλλά και η μικρή εκκλησία.
Επί χούντας, τοποθετήθηκαν στρατιωτικά σιλό από τη δεξιά πλευρά του κεντρικού δρόμου, ενώ φτιάχτηκε και ένα υποτυπώδες γήπεδο μπάσκετ.
Το 1961 η μικρή κοινότητα του φράγματος, αναγνωρίστηκε ως οικισμός και προσαρτήθηκε στην κοινότητα Παντάνασσας και αργότερα, το 1997, στον Δήμο Ξηροβουνίου. Ήδη στο μεσοδιάστημα όμως, η ΔΕΗ είχε εγκαταλείψει το παλιό οργανόγραμμα και ο οικισμός σταδιακά εγκαταλειπόταν, καθώς οι εργαζόμενοι δεν διέμεναν πλέον μόνιμα εκεί.
Σήμερα, ο οικισμός της ΔΕΗ στον Λούρο είναι απροσπέλαστος και περιφραγμένος, ένα εγκαταλειμμένο κομμάτι της τοπικής, κοινωνικής (και ενεργειακής) ιστορίας της Ηπείρου και της Ελλάδας.
Πηγή: epirus-tv-news.gr

