Breaking News
igetes-xamas

Αυτοί είναι οι ζάμπλουτοι ηγέτες της Χαμάς – Η «προκλητική χλιδή» με φόντο τους εξαθλιωμένους κατοίκους της Γάζας

Την ώρα που η συντριπτική πλειοψηφία των 2,3 εκατ. κατοίκων της πυκνοκατοικημένης Λωρίδας της Γάζας ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης υπό την απειλή του θανάτου, πρώην και νυν υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς, απολαμβάνουν μία υπερπολυτελή ζωή σε πανάκριβα ξενοδοχεία, επαύλεις με μαρμάρινα δάπεδα και πολυτελείς ουρανοξύστες και τα παιδιά τους φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία, ενώ οι περιουσίες ορισμένων ανέρχονται σε δισεκατομμύρια δολάρια, όπως σημειώνει η Daily Mail.

Με περιουσία δισεκατομμυρίων δολαρίων υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς

Σύμφωνα με πρόσφατη ανάρτηση της Πρεσβείας του Ισραήλ στις ΗΠΑ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τρία από τα πλέον υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς, οι Μούσα Αμπού Μαρζούκ, Χαλίντ Μασάλ και Ισμαήλ Χανίγιε έχουν έκαστος καθαρή περιουσία άνω των τριών δισ. δολαρίων! Η πρεσβεία υποστηρίζει ακόμη ότι ο ετήσιος κύκλος εργασιών της Χαμάς ανέρχεται σε ένα δισ. δολάρια, που την καθιστά τη δεύτερη πλουσιότερη τρομοκρατική οργάνωση του πλανήτη μετά τον ISIS.

Από το 2006 που ανέλαβε η Χαμάς την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας με τον πολιτικό ηγέτη της, Ισμαήλ Χανίγιε στο ρόλο του πρωθυπουργού, ουδέποτε προκήρυξε εκλογές. Κυβερνά  de facto τον θύλακο διαχειριζόμενη οργανισμούς, περιλαμβανομένων των κοινωνικών υπηρεσιών, του συστήματος υγείας και τα ΜΜΕ και έχει συγκεντρώσει τεράστιο πλούτο, που χρησιμοποιεί – σύμφωνα με πρόσφατο βίντεο της ισραηλινής πρεσβείας στις ΗΠΑ – για την κατασκευή των τούνελ και τον εξοπλισμό των περίπου 40.000 μελών της ένοπλης πτέρυγάς της αντί για την δημιουργία ζωτικών υποδομών όπως συστημάτων επεξεργασίας νερού και πηγαδιών.

 

Μελέτη του 2021 έδειξε ότι περίπου το ένα τέταρτο των ασθενειών που εξαπλώνονται στη Λωρίδα της Γάζας προκαλείται από τη ρύπανση των υδάτων και οι λοιμώξεις που σχετίζονται με το μολυσμένο νερό ευθύνονται για το 12% των θανάτων μικρών παιδιών. «Ενώ οι κάτοικοι της Γάζας στερούνται βασικών αναγκών, η Χαμάς χρησιμοποιεί τη βοήθεια & τα κονδύλια για να γεμίσει τις δικές της τσέπες», ανέφερε η ισραηλινή πρεσβεία σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα X.

Αυτοί είναι οι  τέσσερις ζάπλουτοι της Χαμάς

Ο Χανίγιε και οι γιοι του

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Bild τέσσερις αξιωματούχοι της Χαμάς έχουν σωρεύσει τεράστιο πλούτο όλα τα προηγούμενα χρόνια, οι τρεις προαναφερθέντες (Μούσα Αμπού Μαρζούκ, Χαλίντ Μασάλ και Ισμαήλ Χανίγιε) και ένας τέταρτος, ονόματι Γιουνίς Καφισέχ.

Ο Χανίγιε πιστεύεται ότι είναι ο πλουσιότερος εξ’ αυτών, μολονότι είχε ορκιστεί κάποτε να ζει καταναλώνοντας μόνον ελαιόλαδο και αραβικές πίτες με μπαχαρικά ζα’ατάρ. Πατέρας 13 παιδιών ο 61χρονος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς κρύβεται από το 2019 ζώντας μέσα στη χλιδή σε πολυτελή ξενοδοχεία στο Κατάρ και την Τουρκία. Ο Χανίγιε ταξιδεύει συχνά με το ιδιωτικό του τζετ μεταξύ Τεχεράνης, Κωνσταντινούπολης, Μόσχας και Καϊρου για να συναντηθεί με ηγέτες φιλικών κρατών, ενώ δύο εκ των γιων του, οι Μαάζ και Αμπντέλ Σαλάμ εμφανίζονται συχνά σε αναρτήσεις τους στο Instragram να χαλαρώνουν σε κρεβάτια ξενοδοχείων στην Κωνσταντινούπολη ή τη Ντόχα του Κατάρ.

Ο Μαάζ Χανίγιε, μεγιστάνας του real estate, είναι γνωστός στη Λωρίδα της Γάζας ως ο «πατέρας των σπιτιών». Και μολονότι μουσουλμάνος, όταν βρίσκεται στην Τουρκία συχνά τον βλέπουν να διασκεδάζει συντροφιά με ελκυστικές γυναίκες και άφθονο αλκοόλ. Η φήμη του αδελφού του, Αμπντέλ Σαλάμ, σύμφωνα πάντα με τη Bild, αμαυρώθηκε όταν διαπιστώθηκε ότι ενθυλάκωνε χρήματα ως αθλητικός πρεσβευτής του «Συμβουλίου Σούρα» (πολιτικό γραφείο) της Χαμάς. Η γερμανική εφημερίδα υπολογίζει την περιουσία του στα δυόμιση εκατ. δολάρια, η ισραηλινή πρεσβεία στα 3,2 δισ. δολάρια και το i24News στα πέντε δισ. δολάρια, όπως ανέφερε τον περασμένο μήνα.

Ο Χαλέντ Μασάλ

Πρώην επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς ο 67χρονος Χαλέντ Μασάλ εγκατέλειψε τη Δαμασκό για να γλιτώσει από την εξέγερση της Αραβικής Άνοιξης στη Συρία και ζει, όπως ο Χανίγιε, στο Κατάρ.
Από εκεί διαχειρίζεται ο Μασάλ ακίνητα και οικονομικές συναλλαγές για λογαριασμό της Χαμάς. Όταν έφυγε από τη Συρία φέρεται να πήρε μαζί του ενάμιση δις. δολάρια από τα κεντρικά γραφεία της Χαμάς στη Δαμασκό, σύμφωνα με τη Bild. Η ισραηλινή πρεσβεία στις ΗΠΑ αποτιμά την καθαρή του περιουσία στα τέσσερα δισ. δολάρια.

Ο υπαρχηγός της Χαμάς, Μούσα Αμπού Μαρζούκ

Ο 72χρονος Μουσά Αμπού Μαρζούκ θεωρείται ο δεύτερος τη τάξει στην ιεραρχία της Χαμάς και τρόπον τινά ο υπουργός Εξωτερικών της. Έζησε επί 14 χρόνια στις ΗΠΑ, όπου συνελήφθη το 1995 για δραστηριότητες υποστήριξης της τρομοκρατίας και απελάθηκε μετά από δύο χρόνια.

Μετακόμισε αρχικά στην Ιορδανία, στη συνέχεια στη Συρία και τελικά στο Κάιρο το 2012. Παρά τη σύλληψή του, κράτησε τα χρήματά του και σήμερα η Bild αναφέρει ότι η περιουσία του υπολογίζεται στα δύο δισ. δολάρια, ενώ η ισραηλινή πρεσβεία στις ΗΠΑ ανεβάζει τα πλούτη του στα τρία δισ. δολάρια.

Ο Γιουνίς Καφισέχ

Ο 67χρονος Γιουνίς Καφισέχ είναι ο τέταρτος της παρέας των ζάπλουτων ηγετικών στελεχών της Χαμάς, ένας εκ των σημαντικότερων οικονομικών διαχειριστών της που περιλαμβάνεται από το 2022 σε κατάλογο κυρώσεων των ΗΠΑ κατηγορούμενος ότι «συμμετέχει στη διεύθυνση των επιχειρήσεων της Χαμάς και [κατέχει] θέσεις-κλειδιά σε διάφορες εταιρείες που ελέγχονται από τη Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων της Agrogate Holding με έδρα το Σουδάν και της Trend GYO με έδρα την Τουρκία». Η Trend GYO, η οποία βρίσκεται επίσης στον αμερικανικό κατάλογο παρακολούθησης της τρομοκρατίας, ανέφερε το 2022 καθαρά κέρδη 57,8 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών (περίπου δύο εκατομμύρια ευρώ.

Η οικονομική αυτοκρατορία της Χαμάς

Σύμφωνα με το ισραηλινό δίκτυο i24News τα πλούτη που έχουν σωρεύσει τα κορυφαία στελέχη της Χαμάς είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου. Όπως υποστηρίζει, εκατοντάδες στελέχη της Χαμάς έχουν συγκεντρώσει εκατομμύρια χάρη στη φορολόγηση αγαθών που εισάγονται στη Λωρίδα της Γάζας και μέσω διεθνών δωρητών, κυρίως από το Κατάρ.

Όπως ανέφερε το 2022 το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ « το Γραφείο Επενδύσεων της Χαμάς, η ηγεσία του οποίου επιβλέπει αυτό το δίκτυο, διέθετε περιουσιακά στοιχεία, η αξία των οποίων υπερβαίνει, όπως εκτιμάται, τα 500 εκατ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένων εταιρειών που λειτουργούν στο Σουδάν, την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία, την Αλγερία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα».

Και σύμφωνα με έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή της γερμανικής εφημερίδας Welt am Sonntag, η Χαμάς έχει καταφέρει να οικοδομήσει εκτός της Λωρίδας της Γάζας μια οικονομική αυτοκρατορία ύψους σχεδόν 750 εκατ. δολαρίων.

Πηγή: eleftherostypos.gr