Breaking News
diploma-odigisis

Αλλάζουν τα διπλώματα οδήγησης -Η πρόταση που προκάλεσε «πόλεμο»

Ένα κείμενο-καταπέλτη απέστειλαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τρεις μεγάλοι οργανισμοί, ζητώντας την απόρριψη της πρότασης περί «διάσπασης» του διπλώματος Β σε δύο νέες κατηγορίες.

Αίσθηση προκάλεσε πριν λίγες εβδομάδες η πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να χωριστεί η άδεια οδήγησης αυτοκινήτων “B” σε δύο κατηγορίες: Την “B” για οχήματα βάρους έως 1,8 τόνους και “Β+” για οχήματα μεταξύ 1,8 και 3,5 τόνων.

Πρόκειται για μια τροπολογία που εφόσον πάρει το «πράσινο φως» θα οδηγήσει τους κατόχους πολλών ηλεκτρικών αυτοκινήτων -τα οποία λόγω της μπαταρίας τους έχουν αυξημένο βάρος- και μεγάλων SUV ξανά στα… θρανία προκειμένου να εφοδιαστούν με την άδεια οδήγησης “Β+”.

Σύμφωνα με την τροπολογία το δίπλωμα Β+ θα μπορούσε να αποκτηθεί μόνο με το πέρας δύο χρόνων από την κατοχή του διπλώματος Β και με προαπαιτούμενο ο οδηγός να είναι ηλικίας τουλάχιστον 21 ετών.

Η εν λόγω τροπολογία δεν έχει ηχήσει ευχάριστα στα αυτιά της Διεθνούς Ένωσης Οδικών Μεταφορών (IRU), της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA Region I) και της Ένωσης Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) που συνυπογράφουν ένα κείμενο-καταπέλτη, με το οποίο εναντιώνονται στο διαχωρισμό του διπλώματος “Β”. Αποδέκτης του κειμένου είναι η Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού που υπάγεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Αυτή η τροπολογία δεν λαμβάνει υπόψη τα πραγματικά δεδομένα με τις άδειες οδήγησης και συνιστά απειλή για την οδική ασφάλεια, την περιβαλλοντική πρόοδο, όπως επίσης και τις ορθές πρακτικές που διέπουν τόσο τη μεταφορά αγαθών, όσο και τις μετακινήσεις των ανθρώπων», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην κοινή ανακοίνωσή τους.

Αδικαιολόγητη επιβάρυνση και κόστος για όλους τους οδηγούς

Όπως αναφέρουν οι συνυπογράφοντες, η περαιτέρω εκπαίδευση και οι επιπλέον εξετάσεις για το δίπλωμα Β+ θα επιφέρει την οικονομική επιβάρυνη όλων των σημερινών οδηγών που θα απαιτηθεί να επανεκπαιδευτούν. Επίσης, μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι οδηγοί κάτω των 21 ετών, οι οποίοι κατά τα πρώτα χρόνια κατοχής διπλώματος οδηγούν συνήθως τα οχήματα των γονιών τους, που στην πλειονότητά τους είναι οικογενειακά, άρα μεγάλου βάρους, οπότε θα απαιτείται το δίπλωμα “Β+”.

Ενδεχομένως κάποιοι θα στραφούν στην αγορά ενός μικρότερου ΙΧ, με ό,τι συνεπάγεται αυτό σε επίπεδο οικονομικής επιβάρυνσης και αύξησης του αριθμού κυκλοφορούντων ΙΧ στους δρόμους.

Επιπροσθέτως, οι τρεις οργανισμοί επισημαίνουν ότι δεν υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία ότι τα αυτοκίνητα άνω των 1,8 τόνων, και δη όταν οδηγούνται από άτομα ηλικίας 18-21 ετών, εμπλέκονται συχνότερα σε τροχαία ατυχήματα.

Δυσμενείς επιπτώσεις στους επαγγελματίες οδηγούς

Εστιάζουν δε στο γεγονός ότι χαμένοι θα είναι και πολλοί επαγγελματίες οδηγοί (π.χ. ταξί και βαν παράδοσης δεμάτων) οι οποίοι θα χρειαστεί να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να αναβαθμίσουν το δίπλωμά τους σε “Β+”.

Επίσης, θεωρούν ότι η χρονοβόρα διαδικασία αναβάθμισης του διπλώματος θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στον κλάδο και οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις των προϊόντων θα είναι μεγάλες.

Αγνοώντας την πραγματικότητα της αγοράς

Σύμφωνα με τους οργανισμούς, πολλά οχήματα που παράγονται και ταξινομούνται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπερβαίνουν πλέον 1,8 τόνους, ειδικά όταν είναι ηλεκτρικά. Αυτή η τάση εντείνεται με την αυξανόμενη υιοθέτηση των εναλλακτικών καύσιμων και των νέων προτύπων ασφάλειας και περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ορίζονται από τον Γενικό Κανονισμό Ασφάλειας, καθιστώντας την προτεινόμενη μελλοντική κατηγορία “Β” ακατάλληλη τα ολοένα και περισσότερα οχήματα που έχουν βάρος άνω των 1,8 τόνων.

Εμπόδιο στην υιοθέτηση ηλεκτρικών οχημάτων

Οι IRU, FIA Region I και ACEA, τέλος, υποστηρίζουν ότι το προτεινόμενο B+ δίπλωμα οδήγησης θα εμποδίσει την άνθιση της ηλεκτροκίνησης, μιας και τα περισσότερα οχήματα, λόγω βάρους, θα εμπίπτουν στην νέα κατηγορία. Έτσι, σύμφωνα με το σκεπτικό των συνυπογράφοντων, οι νέοι οδηγοί δεν θα μπορούν να κάθονται πίσω από το τιμόνι μηδενικών ρύπων ΙΧ τα οποία αποτελούν την αιχμή του δόρατος των προσπαθειών της ΕΕ για ενεργειακή μετάβαση.

Καταλήγοντας, ζητούν από την Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να απορρίψουν τις τροπολογίες σχετικά με την άδεια οδήγησης Β+ (δείτε το κείμενο εδώ).

Πηγή: carandmotor.gr