Κάποιοι από τους “φοιτητές” που σήμερα διαδηλώνουν και φωνάζουν κατά της πολιτικής της διοίκησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στη λειτουργία των φοιτητικών εστιών δεν είναι καν φοιτητές! Και είναι άγνωστο πως και πότε μπήκαν στις φοιτητικές εστίες, όπου έπρεπε να στεγάζονται μόνο τα μέλη της τοπικής πανεπιστημιακής κοινότητας.
Απαντήσεις και αλήθειες στους μύθους των τελευταίων ημερών γύρω από τη λειτουργία των φοιτητικών εστιών του τοπικού ΑΕΙ, όπου με καθυστέρηση ετών μια διοίκηση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αποφάσισε να επιβάλλει την τάξη και το νόμο… κόντρα στον ανορθολογισμό και την αναρχία που επικρατούσε για δεκαετίες, ακούστηκαν από την Πρύτανη του Πανεπιστημίου Άννα Μπατιστάτου, το βράδυ της Τρίτης, στη διάρκεια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων της ΒΗΜΑ Τηλεόραση.
Η Πρύτανης απάντησε στα όσα έχουν ακουστεί τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την εφαρμογή του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας των φοιτητικών εστιών και τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν από μερίδα λεγόμενων “εστιακών φοιτητών”. Έκανε δε λόγο για ιδεολογικοποίηση και πολιτικοποίηση του θέματος από κομματικές δυνάμεις που λειτουργούν με σκοπιμότητα για να κερδίσουν μικροπολιτικά οφέλη.
Η παθογένεια των φοιτητικών εστών πηγαίνει πολύ πίσω, καθώς καμία Πρυτανική Αρχή δεν θέλησε να ελέγξει το ποιος έμπαινε στις φοιτητικές εστίες. Το αποτέλεσμα ήταν αντί των 250 περίπου αιτήσεων στέγασης που καλύφθηκαν στο 100% την περασμένη χρονιά και θα καλυφθούν και φέτος, τουλάχιστον, από τη δυναμικότητα των υπαρχουσών κλινών των φοιτητικών εστιών της Πανεπιστημιούπολης, να φαίνεται πως δεν επαρκούν τα προσφερόμενα δωμάτια και οι προηγούμενοι Πρυτάνεις να… ζητιανεύουν για οικονομική βοήθεια το Δήμο Ιωαννιτών και την Περιφέρεια Ηπείρου για την ενοικίαση δωματίων σε ξενοδοχεία της πόλης! Η Περιφέρεια Ηπείρου διέθεσε αρκετά χρήματα τα τελευταία χρόνια για το σκοπό αυτό, εφόσον αυτό της ζητήθηκε!
Η κ. Μπατιστάτου απάντησε σε δύο βασικά ζητήματα που ακούστηκαν τις τελευταίες μέρες, σπεκουλάροντας την παραπληροφόρηση:
- Το “χαράτσι” των 40 ευρώ το μήνα, με τον προηγούμενο κανονισμό ανέρχονταν στα 50 ευρώ το μήνα! Η νυν διοίκηση δηλαδή το μείωσε κατά 20%. Η διαφορά με το παρελθόν πιθανά είναι πως σε πολλές περιπτώσεις μπορεί και να μην εισπράττονταν καν.
- Η υποτιθέμενη έξωση για φοιτητές που δεν περνούν τα μαθήματά τους εντός 2 το πολύ χρόνων, δεν ισχύει. Το ανώτατο διάστημα διαμονής στην εστία ανέρχεται στα ν+2 έτη για τους προπτυχιακούς φοιτητές και αντίστοιχα κυμαίνεται για μεταπτυχιακούς και υποψήφιους διδάκτορες, όμως υπάρχει η υποχρέωση για τους πρώτους τουλάχιστον, να περνούν τουλάχιστον 2 μαθήματα ανά εξάμηνο, προκειμένου να δικαιολογείται ότι κρατούν την επαφή με τις σπουδές τους.
Για πρώτη φορά υπογράφεται συμβόλαιο ανάμεσα στο φοιτητή που θα διαμένει στην εστία και το Πανεπιστήμιο, κάτι που επίσης δεν συνέβαινε ποτε, με αποτέλεσμα να μην έχει το ακαδημαϊκό ίδρυμα τον έλεγχο των διαμενόντων στις εστίες ιδιοκτησίας του!
Βούληση της Πρυτανείας σύμφωνα με την κ. Μπατιστάτου, είναι να τηρηθεί απαρέγκλιτα ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας των φοιτητικών εστιών και η Πρύτανης ζήτησε τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας ως προς τούτου, καθώς όπως είπε, μέχρι σήμερα, με το μπάχαλο που επικρατούσε στις εστίες πιθανά και να αποτρέπονταν πολλοί φοιτητές που είχαν πραγματική ανάγκη, να αιτηθούν τη διαμονή τους στις εστίες, βλέποντας το πως λειτουργούσε το όλο σύστημα.
Πηγή: epirusgate.gr