Breaking News
ispania-plimires

Εικόνες αποκάλυψης στη Ισπανία: Τουλάχιστον 95 νεκροί – Οργή για το 112 που άργησε να ηχήσει

Μετά την «καταιγίδα του αιώνα» στη Βαλένθια με τους τουλάχιστον 95 νεκρούς, η Ισπανία παραμένει σε «κόκκινο συναγερμό» για τις έντονες βροχοπτώσεις που θα συνεχιστούν.

Τις πληγές της μετρά η Βαλένθια και ολόκληρη η Ισπανία έπειτα από τις πλημμύρες που άφησαν πίσω πολλές δεκάδες αγνοούμενους στη χειρότερη φυσική καταστροφή που έχει πλήξει τη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες.

Οι ισπανικές Αρχές ανακοίνωσαν την Τετάρτη πως τουλάχιστον 95 άνθρωποι εντοπίστηκαν νεκροί μετά τις σφοδρές βροχοπτώσεις που παρέσυραν αυτοκίνητα, γέφυρες και σπίτια, διακόπτοντας τις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες σε τμήματα της ανατολικής και νότιας Ισπανίας.

Τουλάχιστον 92 θάνατοι καταγράφηκαν στη Βαλένθια, ενώ άλλοι δύο στην Καστίλλη-Λα Μάντσα στα δυτικά της Βαλένθια και ένας στη Μάλαγα – ένας 71χρονος Βρετανός που πέθανε στο νοσοκομείο μετά τη διάσωσή του από το σπίτι του.

Ο Πέδρο Σάντσεθ κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος καθώς οι ακραίες συνθήκες συνεχίζονται, ενώ εξακολουθούν να «υπάρχουν πολλοί αγνοούμενοι». Στο εθνικό του διάγγελμα την Τετάρτη, ο Ισπανός πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν σε επαγρύπνηση: «Όλη η Ισπανία κλαίει μαζί σας… δεν θα σας εγκαταλείψουμε», τόνισε απευθυνόμενος στους πληγέντες.

Ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες είναι ο χειρότερος στη χώρα από το 1973, όταν τουλάχιστον 150 άνθρωποι εκτιμάται ότι έχασαν τη ζωή τους από τις χειρότερες πλημμύρες της χώρας στα νοτιοανατολικά.

«Το νερό όρμησε σαν τσουνάμι»

Μια από τις πρώτες πόλεις που επλήγησαν κοντά στη Βαλένθια, η Τσίβα, ανέφερε την Τρίτη βροχοπτώσεις ενός έτους σε διάστημα μόλις οκτώ ωρών, σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία Aemet.

Καθώς ο ισπανικός στρατός και τα συνεργεία έκτακτης ανάγκης προσπαθούσαν να σώσουν ανθρώπους το πρωί της Τετάρτης – ανασύροντας μεταξύ άλλων πολίτες από μπαλκόνια και στέγες αυτοκινήτων – οι επιζώντες στη Βαλένθια αφηγούνταν τη φρίκη των πλημμυρών το βράδυ της Τρίτης.

Τα ξαφνικά κύματα μετέτρεψαν δρόμους σε ποτάμια, αιφνιδιάζοντας πολλούς οδηγούς.

Ο 21χρονος Guillermo Serrano Pérez, από την Paiporta κοντά στη Βαλένθια, δήλωσε ότι το νερό είχε ορμήσει σε έναν αυτοκινητόδρομο «σαν τσουνάμι», αναγκάζοντας τον ίδιο και τους γονείς του να εγκαταλείψουν το αυτοκίνητό τους και να σκαρφαλώσουν σε μια γέφυρα για να επιβιώσουν.

Ένας άλλος μάρτυρας αφηγήθηκε πως όταν οδηγοί συνειδητοποίησαν ότι ένας χείμαρρος νερού κατευθυνόταν προς το μέρος τους σχημάτισαν μια ανθρώπινη αλυσίδα για να διαφύγουν κατά μήκος μιας υπερυψωμένης κεντρικής νησίδας. «Δόξα τω Θεώ, κανείς δεν γλίστρησε γιατί αν κάποιος είχε πέσει, το ρεύμα θα τον είχε παρασύρει», δήλωσε η Patricia Rodriguez, 45 ετών, στην εφημερίδα El País.

Ένας κάτοικος της La Torre δήλωσε στο BBC ότι κάποιοι φίλοι του είχαν χάσει τα σπίτια τους, ενώ το βράδυ της Τρίτης «είδε αυτοκίνητα να επιπλέουν στο νερό» και την παλίρροια να «σπάει κάποιους τοίχους».

Εν τω μεταξύ, ο δήμαρχος του Horno de Alcedo, μιας πόλης λίγο έξω από τη Βαλένθια, δήλωσε στο BBC Newshour πως η στάθμη των υδάτων αυξήθηκε κατά περισσότερο από ένα μέτρο μέσα σε λίγα λεπτά.

29440590_e630e.jpg

Οι ισπανικές Αρχές άργησαν να αντιδράσουν

Τις τελευταίες ώρες αυξάνονται οι καταγγελίες που θέλουν τις ισπανικές Αρχές να άργησαν πολύ να αντιδράσουν και ενημερώσουν τους πολίτες, με αποτέλεσμα αυτοί να μην καταφέρουν εγκαίρως να απομακρυνθούν ή να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο.

Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας, που αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια εθνικών καταστροφών, δεν εξέδωσε προειδοποίηση μέχρι τις 20:15 το βράδυ της Τρίτης τοπική ώρα – αλλά μέχρι τότε η Τσίβα και πολλές άλλες πόλεις είχαν ήδη πλημμυρίσει για τουλάχιστον δύο ώρες.

Η περιφερειακή κυβέρνηση της Βαλένθια αναγκάστηκε επίσης να υπερασπιστεί την απόφασή της να καταργήσει τη Μονάδα Έκτακτης Ανάγκης της πόλης, η οποία είχε συσταθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών όπως οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές.

Η Ισπανία ανέπτυξε περισσότερους από 1.000 στρατιώτες για να βοηθήσουν στις προσπάθειες διάσωσης την Τετάρτη, αλλά πολλά συνεργεία παραμένουν αποκομμένα από τις πόλεις λόγω πλημμυρισμένων δρόμων και κατεστραμμένων γραμμών επικοινωνίας και ηλεκτρικής ενέργειας.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι ενεργοποίησε το δορυφορικό της σύστημα Copernicus για να βοηθήσει στο συντονισμό των ισπανικών ομάδων διάσωσης, ενώ άλλοι Ευρωπαίοι γείτονες προσφέρθηκαν επίσης να στείλουν ενισχύσεις.

Η «gota fria» και η κλιματική αλλαγή «έπνιξαν» την Ισπανία

Η νεροποντή υποχώρησε στα κεντροανατολικά της χώρας την Τετάρτη, αλλά οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν τώρα πως οι βροχές κινούνται βορειοανατολικά προς την περιοχή της Καταλονίας, καλώντας τους ανθρώπους να προετοιμαστούν για πλημμύρες και να αναζητήσουν καταφύγιο.

Πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στις πλημμύρες, αλλά η αύξηση της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας λόγω της κλιματικής αλλαγής καθιστά πιο πιθανές τις ακραίες βροχοπτώσεις – επισημαίνουν ερευνητές.

Ως πιθανή αιτία των έντονων βροχοπτώσεων αναφέρθηκε η «gota fria» – ένα φυσικό καιρικό φαινόμενο που πλήττει την Ισπανία το φθινόπωρο και τον χειμώνα, όταν κρύος αέρας κατεβαίνει σε θερμότερα νερά πάνω από τη Μεσόγειο.

Ωστόσο, η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας είχε ως αποτέλεσμα τα σύννεφα να μεταφέρουν περισσότερη βροχή, πρόσθεσαν επιστήμονες στο BBC. «Χωρίς αμφιβολία, αυτές οι εκρηκτικές βροχοπτώσεις εντάθηκαν από την κλιματική αλλαγή».

29440612_1f7f2.jpg

Πηγή: dnews.gr



Ακολουθήστε το EPIRUSJOURNAL στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!