Μια χαραμάδα ελπίδας ότι μπορεί να βρεθεί λύση στο πρόβλημα του μεγάλου δακτυλίου διαφάνηκε μετά από νέα επαφή την Τρίτη το πρωί, μεταξύ του Δημάρχου Ιωαννίνων και του Περιφερειάρχη Ηπείρου.
Μετά το “ναυάγιο” της συνάντησης την περασμένη Παρασκευή, σε ευρεία συνάντηση που έγινε χωρίς να βρεθεί διέξοδος, ο κ. Καχριμάνης αναφέρθηκε ερωτηθείς στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής το μεσημέρι της Τρίτης.
Ο κ. Καχριμάνης μίλησε αναλυτικά για την ιστορία του έργου που βαλτώνει εδώ και μήνες χωρίς καν να είναι ανοιχτό το εργοτάξιο, λόγω των 500 μέτρων που διατρέχουν το έλος Τσαμαρά. Ένα έργο 5 χιλιομέτρων έχει νεκρώσει, λόγω ενός τεχνικού θέματος και μιας αναζητούμενης λύσης, για το οποίο θέμα δε δίνεται λύση από τη Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ που χρηματοδοτεί το έργο.
Απαντώντας στις ερωτήσεις της αντιπολίτευσης, ο Περιφερειάρχης προσπάθησε να διαβεβαιώσει πως η Διαχειριστική Αρχή είναι μια ανεξάρτητη υπηρεσία στην οποία απλά προΐσταται ο ίδιος και δεν ελέγχεται από αυτόν. Ανέφερε παραδείγματα άλλων έργων όπως τον κόμβο Φιλιππιάδας όπου η επιμονή της Διαχειριστικής απέτρεψε κοστοβόρες λύσεις και επίσης ανέφερε πρόσωπα όπως ο Οδυσσέας Δράκος τα οποία όπως τόνισε υπολήπτεται και ακούει, όταν προκύπτουν τέτοια τεχνικά ζητήματα. Η λύση των χαλικοπασσάλων που προτείνεται για το μεγάλο δακτύλιο των Ιωαννίνων, δεν επέλεγη καλώς για τον κόμβο Φιλιππιάδας, όπως ανέφερε ο κ. Καχριμάνης.
Τρεις διαφορετικές προτάσεις προτείνονται ως λύση για το έλος Τσαμαρά, κατά την αναλυτική περιγραφή του Περιφερειάρχη. Η πρώτη πρόταση έλεγε ότι θα γίνει με μεγάλα βράχια και θα πάρει κάμποσο χρόνο για να κάτσει και να σταματήσει εκεί το έδαφος, η δεύτερη έλεγε ότι θα μπουν βράχια αλλά και οπλισμένη γη ανά τάδε αποστάσεις και η τρίτη έλεγε να μπουν χαλικοπάσσαλοι μέχρι 6 μέτρα. Ως προς το κόστος η μία περίπτωση βγάζει ανά μέτρο 2.085 ευρώ λιγότερο, η άλλη βγάζει 460 ευρώ περισσότερο ανά μέτρο από την υπάρχουσα και η τρίτη είναι 1.400 ευρώ ανά μέτρο λιγότερη. Όμως όταν έρχεται στην τελική πρόταση ο μελετητής προτείνει την πρώτη με τα 2.085 ευρώ λιγότερο που μεταφράζεται σε 1 εκατ. και τέσσερα που θέλει ο εργολάβος, είναι 4 εκατ. ευρώ σύνολο η διαφορά.
Η ένταση στην συνάντηση της περασμένης Παρασκευής αποδόθηκε από τον Περιφερειάρχη σε έναν επίκουρο καθηγητή από την Πάτρα που έφερε ο Δήμος Ιωαννιτών ως σύμβουλο. Ο κ. Καχριμάνης παρουσίασε αυτό τον πανεπιστημιακό ως εμπόδιο για να προχωρήσει το έργο και μετά από αρκετές αιχμές κατά την τοποθέτησή του σήμερα, όπως ότι δεν υπάρχει απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Ιωαννιτών για την ανάθεση της εργασίας στον συγκεκριμένο πανεπιστημιακό, κατέληξε λέγοντας πως συμφωνήθηκε με το Δήμαρχο Ιωαννίνων να γίνει μια σύσκεψη των επιστημόνων, των γνωστών από την Περιφέρεια Ηπείρου και του ομότιμου καθηγητή που είναι στην αντίστοιχη έδρα στην Πάτρα. “Εγώ είπα στο Δήμαρχο ότι θέλω να μην απεντάξει κανείς το έργο ότι ελαφρά τη καρδία δώσαμε κάποια πράγματα. Θα γίνει αυτή η ενέργεια, δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα…” είπε ο κ. Καχριμάνης ανάμεσα στα άλλα. “Θα βρούμε λύση με το Δήμαρχο” είπε ο κ. Καχριμάνης.
Το εργοτάξιο
Για τη χωροθέτηση του εργοταξίου του Δήμου Ιωαννιτών ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Γιώργος Πρέντζας εξέφρασε τον προβληματισμό του προς τον Περιφερειάρχη αν μπορεί να υπάρξει παρέμβαση για να αποτραπεί η χωροθέτηση που προχωρά ο Δήμος. Ο κ. Καχριμάνης δεν εξέφρασε άποψη μιας και αφορά άλλον φορέα το έργο, ωστόσο εξέφρασε τη γνώμη πως θα μπορούσε το εργοτάξιο να γίνει στον κόμβο των Καρδαμιτσίων. Προβληματισμό για την δρομολογούμένη χωροθέτηση εξέφρασε και ο Γιάννης Στέφος λέγοντας πως δέον γενέσθαι είναι να μην υπάρχει εργοτάξιο σε μια τέτοια οικιστική περιοχή.
Πηγή: epirusgate.gr