mitsotakis-nd

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αποφασισμένος για μεταρρυθμίσεις ακόμα και με πολιτικό κόστος- Το στοίχημα των ευρωεκλογών

Σχεδόν πέντε μήνες μετά την επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας και στις δεύτερες εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε χθες στα κομματικά γραφεία για την εκλογή της Μαρίας Συρεγγέλα στη θέση της γραμματέως της ΝΔ, της πρώτης γυναίκας σε αυτή τη θέση. «Δεν φύγαμε και ποτέ από το κόμμα», είπε χαριτολογώντας σε διάλογο με το protothema.gr ο πρωθυπουργός, θέλοντας να στείλει το μήνυμα ότι κυβέρνηση και κόμμα συμβαδίζουν. Λίγους μήνες πριν τη μάχη των ευρωεκλογών και εν μέσω πλήρους εξέλιξης του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της κυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να στείλει ένα μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες εντός και εκτός κόμματος από το βήμα της Πολιτικής Επιτροπής.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που σας μιλώ για μεταρρυθμίσεις που ίσως ξεβολέψουν κάποιους, αλλά θα ωφελήσουν τους πολλούς. Κι αν υπάρξει κόστος από αυτές τις συγκρούσεις, αυτή η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να το αναλάβει. Γιατί ας μην ξεχνάμε ότι μία από τις μεγάλες παγίδες της δεύτερης τετραετίας είναι ο συμβιβασμός», είπε με νόημα ο πρωθυπουργός, με αφορμή το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο είναι υπό διαβούλευση. Αυτή η φράση απηχεί τη γενικότερη κυβερνητική φιλοσοφία του κ. Μητσοτάκη: οι μεταρρυθμίσεις είναι κατ’ αυτόν αυτές που θα συντηρήσουν το πολιτικό κεφάλαιο της κυβέρνησης και άρα την πολιτική της κυριαρχία σε ένα κατακερματισμένο πολιτικό περιβάλλον.

«Οι διαχρονικές παθογένειες έχουν θεμέλια γερά, απαιτώντας πρωτοβουλίες οι οποίες για να αποδώσουν χρειάζονται χρόνο και επιμονή», υπογράμμισε σε άλλο σημείο ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας προς τα κομματικά στελέχη ότι πρέπει να βλέπουν τη μεγάλη εικόνα και να μην εστιάζουν σε τυχόν βραχυπρόθεσμες αναταράξεις. Ο πρωθυπουργός, άλλωστε, εκτιμά ότι έχει το πολιτικό κεφάλαιο να προχωρήσει σε σημαντικές τομές τώρα, αλλιώς αυτό το πολιτικό κεφάλαιο θα τρωθεί δια της κυβερνητικής απραξίας ή των αλλεπάλληλων συμβιβασμών προς χάριν του πολιτικού κόστους.

Η διπλή επίθεση και ο καθρέφτης

Σε ένα νέο πολιτικό περιβάλλον, το οποίο χαρακτηρίζεται από τη μακρά μονοκρατορία της ΝΔ, πάντως ο κ. Μητσοτάκης επεφύλαξε καρφιά τόσο προς τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και προς το ΠΑΣΟΚ. Καρφιά μετρημένα και αναλογικά με το μέγεθος των κομμάτων της αντιπολίτευσης, πάντως, καθώς ο ίδιος δεν θέλησε να αφιερώσει μεγάλο κομμάτι της ομιλίας του στην εν λόγω πτυχή, ενώ δεν έκανε καμία ονομαστική αναφορά στον κ. Κασσελάκη και στον κ. Ανδρουλάκη.

Κατά τον πρωθυπουργό, ο ΣΥΡΙΖΑ αναλίσκεται σε έναν «μαξιλαροπόλεμο» για την παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα, την ώρα που ο πρόεδρος του παρουσιάζεται πότε ως Τραμπ και πότε ως Μπέπε Γκρίλο. Το δε ΠΑΣΟΚ περιμένει τη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ με τη λογική του ώριμου φρούτου και περιορίζεται σε έναν μηδενιστικό πολιτικό λόγο.

Τούτων δοθέντων, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τα στελέχη της ΝΔ να μην αφιερώνουν πολύ χρόνο για να επιτεθούν στην αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά να αναμετρηθούν με τον εαυτό τους. Επικαλούμενος, δε, τον Καζαντζάκη τόνισε ότι «ο σωστός δρόμος είναι πάντα ο ανήφορος» και προσέθεσε ότι « στον καθρέφτη της πολιτικής κυριαρχίας αναδεικνύονται πιο έντονα οι αδυναμίες εκείνου που κυριαρχεί». Με άλλα λόγια, χτύπησε το καμπανάκι στα γαλάζια στελέχη ότι η ΝΔ είναι αντιμέτωπη με τον κακό εαυτό της.

Το διακύβευμα των ευρωεκλογών

Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Μητσοτάκης προσδιόρισε και τον στόχο των ευρωεκλογών: μια καθαρή εκλογική νίκη, για να μην αμφισβητηθεί η πολιτική κυριαρχία της ΝΔ και άρα η ανοδική πορεία για τον τόπο που έχει χαραχθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ή αλλιώς, με τα λόγια του πρωθυπουργού, «να διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητα του τόπου, ώστε να συνεχίσει στην τροχιά προόδου στην οποία βρίσκεται».

Οι ευρωεκλογές θα είναι, άλλωστε, και μια από τις πρώτες κεντρικές στοχεύσεις της νέας γραμματέως του κόμματος, της Μαρίας Συρεγγέλα. Της πρώτης γυναίκας που θα εγκατασταθεί στο γραφείο του δευτέρου ορόφου, όπου μέχρι πριν από λίγο καιρό είχε την έδρα του ο νυν κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης που έθεσε ψηλά τον πήχη για τη διάδοχο του, επανενεργοποιώντας τον κομματικό μηχανισμό. «Έλα Συρεγγέλα», ήταν το σύνθημα που χρησιμοποίησε ο κ. Μητσοτάκης στη χθεσινή του ομιλία, έστω και αν την προειδοποίησε να…μην έρθει με φόρα. Η ίδια, πάντως, θα έχει αρκετή δουλειά, με περιοδείες, την προετοιμασία του γαλάζιου συνεδρίου την άνοιξη που συμπίπτει με τα 50στά γενέθλια της ΝΔ, αλλά και την εμπλοκή της στις διεργασίες για την ευρωλίστα, με δεδομένο ότι ως τα Χριστούγεννα θα κλειδώσει και το σύστημα διεξαγωγής των ευρωεκλογών.

Πηγή: protothema.gr