kiriakos-mitsotakis

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δίνει στίγμα για τις παρεμβάσεις στη Θεσσαλία – Έρχεται master plan το 2024

Το στίγμα του για τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στη Θεσσαλία, στο ανάγλυφο και στις βασικές υποδομές της περιοχής, αναμένεται να δώσει σήμερα το πρωί στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση που θα γίνει σε επίπεδο αρχηγών με φόντο τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές, αλλά και τα επείγοντα δεδομένα που διαμορφώνει η κλιματική αλλαγή.

Ήδη, η ολλανδική εταιρία HVA έχει κάνει συστηματική μελέτη στην περιοχή της Θεσσαλίας μετά το ακραίο φαινόμενο της κακοκαιρίας Daniel, αλλά και τον αντίκτυπο αυτής ειδικά στην αγροτική παραγωγή και την κτηνοτροφία. Ο κ. Μητσοτάκης θα επισημάνει το σπάνιο και το ακραίο του φαινομένου, αλλά θα υπογραμμίσει ότι η πολιτεία πρέπει να αντλήσει διδάγματα και να παρέμβει, όσο και αν οι παρεμβάσεις ορισμένες φορές είναι ανεπαρκείς για να αναχαιτίσουν την ένταση του φαινομένου.

Με βάση τα πρώτα συμπεράσματα, θα πρέπει το επόμενο διάστημα να γίνει πιο συστηματική δουλειά σε τρία επίπεδα: στην πρόληψη, με ισχυρά προστατευτικά μέτρα και υποδομή για να προλάβουν τις πλημμύρες, στη διοίκηση με τη σύσταση ενός ενιαίου οργάνου διαχείρισης των υδάτων της περιοχής με αντικείμενο τους ποταμούς, την άρδευση και τον χωρικό σχεδιασμό, αλλά και την επικαιροποίηση του συστήματος ειδοποίησης, ώστε το σήμα κινδύνου να δίνεται πριν καν ξεκινήσει η κακοκαιρία.

Στο κυβερνητικό επιτελείο έχουν καταλήξει ότι πρέπει να αναβαθμιστούν τα αναχώματα, ενώ ευρύτερα πρέπει να γίνει και επανασχεδιασμός των γεφυρών και των ραμπών, με την απομάκρυνση διαφόρων εμποδίων. Παράλληλα, θα πρέπει να δημιουργηθούν περιοχές συγκράτησης νερού, επιτρέποντας την ελεγχόμενη πλημμύριση και αποστράγγιση μιας περιοχής. Αυτό, βεβαίως, απαιτεί συνεργασία με παραγωγούς και κτηνοτρόφους που θα πρέπει να αποζημιωθούν για τη γη που παραχωρούν και να λάβουν περαιτέρω αποζημίωση σε περίπτωση που η ιδιοκτησία τους χρειαστεί να πλημμυριστεί. Κυβερνητικά στελέχη, παράλληλα, απαντούν ότι δεν είναι εύκολο απλώς να χτιστούν περισσότερα φράγματα, τα οποία έχουν μεγάλο κόστος, ενώ, παράλληλα, δεν υπάρχουν πολλά σημεία που μπορούν να χωροθετηθούν.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του protothema.gr, με βάση και τις εισηγήσεις των Ολλανδών επιστημόνων της HVA, η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα master plan συνολικών παρεμβάσεων θα είναι έτοιμο το 2024. «Θα ενσωματώσουμε τα αποτελέσματα των αποστολών πραγματογνωμοσύνης και το master plan που καταστρώνει η HVA στο νέο σχέδιο, ώστε να το σχέδιο σχέδιο διαχείρισης πλημμυρών για τη Θεσσαλία να γίνει ένα επιχειρησιακό εργαλείο στη διαχείριση πλημμυρών που απαντά και στα τρία επίπεδα ασφαλείας», υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές στο protothema.gr

Αναμένεται κόντρα για όλα

Η συνεδρίαση ξεκινά στις 11 και πραγματοποιείται μετά από αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη προκειμένου να ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία για την πορεία των έργων ανασυγκρότησης των περιοχών της Θεσσαλίας και του Έβρου και τα μέτρα αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης. Ωστόσο, είναι σχεδόν βέβαιο πως η συζήτηση θα επεκταθεί σε όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας και ιδίως στην οικονομία και την ακρίβεια δίνοντας μια πρόγευση της μάχης που αναμένεται στα μέσα Δεκεμβρίου για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2024.

Πάντως, ο πρωθυπουργός πέραν της ενημέρωσης για την πορεία των έργων αποκατάστασης των πληγεισών περιοχών αναμένεται να αναφερθεί και στο υπο διαβούλευση σχέδιο αναδιάρθρωσης της Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Μηχανισμού Διάσωσης και Αεροκομιδών.

Από την άλλη πλευρά η συζήτηση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για την τακτική που θα ακολουθήσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης αριστερά και δεξιότερα της ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και σε ένα μικρότερο βαθμό η Πλεύση Ελευθερίας διαγωνίζονται από διαφορετικές αφετηρίες για το ποιο κόμμα θα εισπράξει τα μεγαλύτερα οφέλη από την δημοσκοπική αποσύνθεση του ΣΥΡΙΖΑ ενώ Ελληνική Λύση και Νίκη εξακολουθούν να συγκρούονται για τα πρωτεία του πατριωτικοθρησκευτικού χώρου.

Πηγή: protothema.gr