Breaking News
mitsotakis-ert1

Μέτωπο με άλλες 6 χώρες κάνει η Ελλάδα για το μεταναστευτικό -«Δεν θα γίνουν ανεκτές οι ενέργειες της Γερμανίας»

Να μπλοκάρει μονομερείς ενέργειες της Γερμανίας που υπονομεύουν τη Συνθήκη Σένγκεν και πετούν το μπαλάκι του μεταναστευτικού στις χώρες οι οποίες βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, επιχειρεί η Αθήνα, διαμηνύοντας ότι «δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να γίνει ανεκτό».

Τα όσα βίωσε η χώρα την περίοδο 2015 – 2017 με τις αθρόες αφίξεις μεταναστών που εγκλωβίστηκαν εντός των ελληνικών συνόρων δεν μπορούν να επαναληφθούν, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη και γι’ αυτό ήταν άμεση η κυβερνητική αντίδραση. «Η Ελλάδα δεν συνορεύει με τη Γερμανία, ωστόσο, εάν αρχίσουν όλες οι χώρες να το κάνουν αυτό, σημαίνει ότι κάποια στιγμή ο μετανάστης θα πρέπει να φτάσει στην Ελλάδα; Στην Πολωνία; Στη Βουλγαρία; Σε μια χώρα που συνορεύει – από κάπου μπήκε», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στην ΕΡΤ, περιγράφοντας την ανησυχία που υπάρχει.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Αθήνα έχει ξεκινήσει να χτίζει συμμαχίες με τις χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή προκειμένου να αντιμετωπίσει την οβιδιακή αλλαγή πολιτικής στην οποία προχωρά η Γερμανία υπό την πίεση της ακροδεξιάς. Ιταλία, Ισπανία, Βουλγαρία, Πολωνία και Μάλτα βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος με την Ελλάδα αφού είναι αυτές που καλούνται να προστατέψουν τα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης και να διαχειριστούν χιλιάδες μετανάστες που φτάνουν από την Τουρκία και την Αφρική. Το μπλοκ αυτό είναι αποφασισμένο να απορρίψει τις γερμανικές πιέσεις και εμφανιστεί ενωμένο στη Σύνοδο Κορυφής στις 17 Οκτωβρίου, οπότε και αναμένεται να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα το μεταναστευτικό και η γερμανική αντίδραση. Ποια μπορεί να είναι η απάντηση; «Η εφαρμογή του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Ένας δίκαιος συμβιβασμός ανάμεσα σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, που αναγνωρίζει τη μεγάλη σημασία που πρέπει να δίνουμε στην εξωτερική φύλαξη των συνόρων», δηλώνει ο κ. Μητσοτάκης(Talk radio). Για να γίνει αυτό τα κεφάλαια χρειάζεται να κατευθυνθούν στην φύλαξη των εξωτερικών συνόρων είναι η θέση που θα διατυπώσει και στη συνάντηση με τον Γερμανό Καγκελάριο στο Βερολίνο στις 14 Οκτωβρίου, όπου αναμένεται να βρεθεί για την Διαδικασία του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια. Την αλλαγή στάσης της Γερμανίας σχολίασε δηκτικά ο πρώην υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης, ο οποίος χαρακτήρισε «Υποκρισία της Γερμανίας να κατηγορεί την Ελλάδα συστηματικά για την προστασία των Ευρωπαϊκών συνόρων και την αποτροπή παράνομων αφίξεων», ενώ τώρα «θέλει να πράξει το ίδιο, θεωρώντας τον ανθρωπισμό αποκλειστική αρμοδιότητα των χωρών πρώτης υποδοχής, σαν την Ελλάδα».

Το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο στο οποίο κατέληξαν οι 27 ηγέτες ύστερα από δύσκολες διαπραγματεύσεις αποτελεί τον οδικό χάρτη που θα πρέπει να ακολουθήσουν όλοι, σύμφωνα με την ελληνική θέση. Βέβαια, ακόμα δεν είναι σε εφαρμογή διότι απομένει η έκδοση κανονιστικών πράξεων, κάτι που πλέον πρέπει να επιταχυνθεί. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Συμφωνίας, όπως τις περιέγραψε ο γενικός γραμματέας Μετανάστευσης Μάνος Λογοθέτης, «υπάρχουν χώρες που θα μπαίνουν οι άνθρωποι, θα ελέγχονται, θα καταγράφονται, θα κάνουν το αίτημα ασύλου. Και αν τα νούμερα ξεπεράσουν τη φέρουσα ικανότητα, δηλαδή τη δυνατότητα της χώρας, που είναι δηλωμένη για κάθε χρόνο τότε με έναν αλγόριθμο θα μεταφέρουμε τον παραπάνω κόσμο σε άλλα κράτη μέλη. Εάν τα κράτη μέλη δεχτούν αυτά τα άτομα θα πάνε εκεί να πάρουν άσυλο. Αν δεν τα δεχτούν τότε θα πρέπει τα κράτη μέλη να αναλάβουν το κόστος στη χώρα που ζουν αυτά τα άτομα μέχρι αυτά να βρουν το δρόμο τους στη ζωή».

Η κυβέρνηση είναι σε επιφυλακή και για τις ροές, οι οποίες υπάρχει ο κίνδυνος να αυξηθούν απότομα το επόμενο διάστημα προκειμένου να προλάβουν οι διακινητές την εφαρμογή των νέων μέτρων. Ήδη, τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει σταδιακή αύξηση το τελευταίο διάστημα. Κατά το 1ο επτάμηνο του 2024 ανέρχονται στις 23.204 (3.607 στον Έβρο και 19.597 στα νησιά) και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 99% σε σχέση με τις αφίξεις κατά το 1ο επτάμηνο του 2023 οι οποίες ανέρχονταν στις 11.672 (3.514 στον Έβρο και 8.158 στα νησιά). Τον Ιούλιο οι αφίξεις ανέρχονται στις 4.696 και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 41% σε σχέση με τις 3.322 αφίξεις τον Ιούλιο του 2023 και αυξημένες κατά 60% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2024. Το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 2024 2600 μετανάστες έχουν φτάσει από τη Λιβύη στην Κρήτη(100 το αντίστοιχο διάστημα πέρσι), 4374 από την Τουρκία σε Τήλο, Σύμη και Ρόδο και 15.223 σε Κω, Λέσβο, Σάμο, Χίο και Λέρο. Στον Έβρο, όπου λειτουργεί αποτρεπτικά ο φράκτης ο αριθμός των αφίξεων ανέρχεται σε 3.607. Παρά την θεαματική, ως προς το ποσοστό, αύξηση, αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι οι απόλυτοι αριθμοί είναι απολύτως διαχειρίσιμοι.

Πηγή: iefimerida.gr