manchester-ratklif

Ο δισεκατομμυριούχος που αγοράζει την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με όραμα να την αναγεννήσει

Ποιος είναι ο Αγγλος επιχειρηματίας Σερ Τζιμ Ράτκλιφ, που θα αποκτήσει το 25% του μεριδίου των μετοχών του πιο ακριβού αθλητικού συλλόγου στην ιστορία;

Ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος, αφού κέρδισε κατά κράτος τον έταιρο ενδιαφερόμενο σεΐχη Γιασίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, μέλος της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ έκανε προσφορά για την αγορά του ενός τετάρτου της ιστορικού συλλόγου της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έναντι 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Ο Σερ Ράτκλιφ είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος (CEO) του κολοσσού χημικών INEOS, τον οποίο ίδρυσε το 1998. Στην ετήσια κατάταξη της Rich List, της βρετανικής Sunday Times που δημοσιεύθηκε τον Μάιο, η περιουσία του υπολογιζόταν σε κάτι λιγότερο από 30 δισεκατομμύρια λίρες (34,4 δισεκατομμύρια ευρώ), τοποθετώντας τον στη δεύτερη θέση της λίστας των πλουσιότερων ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μια αξιοσημείωτη επιστροφή για έναν επιχειρηματία που είχε βρεθεί στην κορυφή του εν λόγω καταλόγου το 2018, όταν η εφημερίδα προσδιόρισε την περιουσία του σε λίγο πάνω από 21 δισεκατομμύρια λίρες, αλλά στη συνέχεια την είδε να μειώνεται για τέσσερα συνεχόμενα χρόνια. Στη λίστα του 2022, ο Ράτκλιφ με προσωπική περιουσία 6 δισ. στερλίνες (6,9 δισ. ευρώ) βρισκόταν στην 27η θέση έχοντας υποστεί πολλές απώλειες την τετραετία 2018-2022 λόγω της πανδημίας και του πολέμου στην Ευρώπη.

Εναν μήνα πριν οι Sunday Times δημοσιεύσουν την τελευταία τους ματιά στον βρετανικό πλούτο, το αμερικανικό επιχειρηματικό έντυπο Forbes δημοσίευσε τον κατάλογο των δισεκατομμυριούχων του 2023. Υπολόγιζε τον πλούτο του Τζιμ Ράτκλιφ στα 22,9 δισεκατομμύρια δολάρια, αρκετά καλά για την 67η θέση στην παγκόσμια κατάταξη.

Ο δισεκατομμυριούχος που αγοράζει την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με όραμα να την αναγεννήσει

INEOS, ένας επιχειρηματικός γίγαντας


Στην πραγματικότητα πρόκειται για 36 ξεχωριστές επιχειρήσεις, με 194 εγκαταστάσεις σε 29 χώρες. Οι επιχειρήσεις αυτές ανήκουν σε ορισμένους από τους πιο κυκλικούς τομείς της παγκόσμιας οικονομίας – χημικά, ενέργεια και πλαστικά. Oι πρώτες ύλες της ΙNEOS πηγαίνουν σχεδόν σε οτιδήποτε αγγίζουμε καθημερινά -από συσκευασίες για είδη υγιεινής, φάρμακα και τρόφιμα, μέχρι κινητά τηλέφωνα και έπιπλα. Τελευταία, η INEOS έχει επεκταθεί σε τομείς που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως πιο διασκεδαστικοί αν και πολυδάπανοι -μόδα, αυτοκινητοβιομηχανία και αθλητισμός. Οι δυο όμιλοι εταιρειών της INEOS, που παράγουν χημικά και πλαστικά κατέγραψαν κέρδη 3,5 δισ. στερλίνες για το 2022, ενώ συμπεριλαμβανομένου του μεριδίου της στις κοινοπραξίες, η INEOS έχει συνολικά έσοδα 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ποιος είναι πραγματικά ο Ratcliffe


Με γνώμονα την χαρά και ευχαρίστηση που του προσφέρει ο αθλητισμός, ο γιος του ξυλουργού από την περιοχή του Μάντσεστερ και πτυχιούχος χημικός μηχανικός, κατόρθωσε να έχει σήμερα μερίδιο σε γνωστές ομάδες και να γίνει ένας από τους πιο ένθερμους αθλητικούς υποστηρικτές και παράγοντες στον κόσμο.
“Ο Jim είναι ένας πολύ παθιασμένος τύπος… Βρίσκεται σε ένα στάδιο της ζωής του όπου νομίζω ότι παίρνει αποφάσεις με βάση το τι είναι διασκεδαστικό, ενδιαφέρον και ωραίο να κάνει”, αναφέρει στην The Wall Street Journal, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Ineos Sports Fran Millar.
Ξεκίνησε με μια εννιαψήφια επένδυση στην ιστιοπλοϊκή ομάδα της Μεγάλης Βρετανίας για το Κύπελλο Αμερικής, ανέλαβε στη συνέχεια την βασική ομάδα του Tour de France τη δεκαετίας του 2010 και της υποσχέθηκε αμέσως τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό στο άθλημα. Είναι ιδιοκτήτης της ελβετικής FC Lausanne Sport που απέκτησε το 2017 έναντι 7 εκατομμυρίων ευρώ και της γαλλικής OGC Nice πού πήρε το 2019 για 110 εκατομμύρια ευρώ ενώ έχει μερίδιο στην ομάδα της Mercedes Formula 1.

O δισεκατομμυριούχος Βρετανός, δεν έχει βέβαια μόνο το θετικό προφίλ του λάτρη του αθλητισμού. Η εταιρεία του η Ineos γίνεται πρωτοσέλιδο συχνά για τους λάθος λόγους. Η ίδια έχει έρθει σε σύγκρουση με περιβαλλοντικές ομάδες στο Ηνωμένο Βασίλειο και κατά καιρούς έχει έρθει σε σύγκρουση με τη βρετανική κυβέρνηση, για το έργο της στην εισαγωγή και την εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου που προέρχεται από το fracking. Το 2013 μάλιστα, η σύγκρουση του Ratcliffe με απεργούς εργαζόμενους σε πετροχημικό εργοστάσιο στη Σκωτία οδήγησε στο κλείσιμο του εργοστασίου, με αποτέλεσμα την απώλεια 800 θέσεων εργασίας της Ineos. Αυτή η αδιαλλαξία του Σερ Ράτκλιφ του έχει χαρίσει το παρατσούκλι του κακού από τις ταινίες Μποντ: Dr. No.

Ο δισεκατομμυριούχος που αγοράζει την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με όραμα να την αναγεννήσει

Ο 71χρονος μεγιστάνας έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του αποφεύγοντας τα φώτα της δημοσιότητας. Εχει δυο γιούς και μια κόρη από διαφορετικούς γάμους και ζει στο Μονακό, απολαμβάνοντας -εκτός από την εξαιρετική ποιότητα ζωής που προσφέρει το Πριγκιπάτο- και τη χαμηλή φορολογία. Στο χαρτοφυλάκιο του εκτός του κολοσσού INEOS, ανήκουν ακόμη ένα κτήμα στις όχθες της λίμνης της Γενεύης στην Ελβετία, καθώς και τα ξενοδοχεία Le Portetta στη Κουρσεβέλ και Lime Wood στο Χάμσαϊρ της Αγγλίας.

Είναι οπαδός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, έχει πραγματοποιήσει αποστολές στον Βόρειο και τον Νότιο Πόλο, καθώς και ένα τρίμηνο ταξίδι με μοτοσικλέτα στη Νότια Αφρική. Το 2013, ολοκλήρωσε τον Μαραθώνιο Des Sables στην έρημο Σαχάρα και έχει ιδρύσει τη φιλανθρωπική οργάνωση “Go Run for Fun”, ενθαρρύνοντας χιλιάδες παιδιά ηλικίας πέντε έως δέκα ετών να δραστηριοποιηθούν δημιουργώντας εκδηλώσεις με πρωτοβουλία πολλών διασημοτήτων.
Ακόμη, έχει δημιουργήσει μια ακόμη φιλανθρωπική οργάνωση, το Ιδρυμα Jim Ratcliffe, το οποίο βοήθησε στην κατασκευή ενός νέου χιονοδρομικού κέντρου στο Courchevel στις γαλλικές Αλπεις για να βοηθήσει μη προνομιούχα παιδιά να μάθουν σκι.

Ο δισεκατομμυριούχος που αγοράζει την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με όραμα να την αναγεννήσει
Ο Ράτκλιφ έχει στην ιδιοκτησία του δύο σούπερ γιοτ, το Hampshire και το Hampshire II. Το πρώτο του γιοτ ναυπηγήθηκε ως Barbara Jean από τη Feadship. Το 2012, παρέλαβε το Feadship Hampshire II, μήκους 78 μέτρων κατασκευασμένο από τη Royal Van Lent, αξίας 130 εκατομμυρίων λιρών, το οποίο εξακολουθεί να κατέχει.
Αν και προσπαθεί όσο μπορεί να μένει μακριά από πρωτοσέλιδα η “είσοδός” του ωστόσο στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τον έφερε στο προσκήνιο και στην πρώτη γραμμή.
Πηγή: newmoney.gr