skylos-fagito

Ποια είναι καλύτερη ώρα να ταΐζετε τον σκύλο σας

Ίσως έχετε αναρωτηθεί πότε είναι η καταλληλότερη ώρα να ταΐζετε τον σκύλο σας.

Ίσως και να έχετε πειραματιστεί προσφέροντάς του το γεύμα του διαφορετικές ώρες μέσα στην ημέρα για να δείτε τι θα λειτουργήσει καλύτερα τόσο για αυτόν όσο και για εσάς.

Η αλήθεια είναι η καλύτερη ώρα για να ταΐσετε έναν σκύλο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως είναι η ηλικία του, η κατάσταση υγείας του και τα επίπεδα δραστηριότητάς του.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι είναι πιο σημαντικό να καθιερώσετε ένα τακτικό πρόγραμμα που θα προσφέρετε στο τετράποδο φιλαράκι σας το γεύμα του ώστε να ικανοποιούνται οι βασικές του ανάγκες, όπως η εξασφάλιση της σωστής ποσότητας και ποιότητας ύπνου και η ενσωμάτωση επαρκούς άσκησης.

Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι η κατάλληλη ώρα να προσφέρετε ένα γεύμα.

Οι σκύλοι είναι πλάσματα που προσαρμόζονται εύκολα, αλλά μόλις μπουν σε ένα πρόγραμμα τους αρέσει να το τηρούν. Δηλαδή, δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία η ώρα του γεύματος, όσο η σταθερή ρουτίνα.

Μια ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη τόσο για τα κουτάβια όσο και τους ενήλικους σκύλους.

Ειδικά, όμως τα κουταβάκια, τα οποία βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξη τόσο σωματικής όσο και γνωστικής, είναι σημαντικό να απολαμβάνουν μια ακόμα πιο ποιοτική τροφή.

Μέχρι την ηλικία των 4 εβδομάδων περίπου, τα νεογέννητα κουτάβια βασίζονται στη μαμά τους για τροφή, καθώς το μόνο που μπορούν να καταναλώσουν είναι γάλα. Μάλιστα, θηλάζουν 10 με 12 φορές την ημέρα. Φυσικά, υπάρχουν και περιπτώσεις που ένα κουταβάκι δεν μένει με τη μητέρα του μέχρι τότε, για διάφορους λόγους. Οπότε, σε εκείνες τις περιπτώσεις θα πρέπει να τρέφεται με ειδικό γάλα για κουτάβια – 10 με 12 φορές την ημέρα ακόμα και με αυτό το γάλα – και η διαδικασία απογαλακτισμού πραγματοποιείται από τον κηδεμόνα του.

Μετά από τον πρώτο μήνα ζωής τους, αρχίζουν και τρώνε στερεές τροφές. Θα πρέπει να προσφέρονται 4 γεύματα την ημέρα ανά περίπου 6 ώρες. Ιδανικά, αυτά τα γεύματα θα πρέπει να προσφέρονται την ίδια ώρα κάθε μέρα.

Από την ηλικία των 3 με 4 μηνών, ένα κουτάβι μπορεί να τρώει 3 φορές την ημέρα. Φυσικά, η ποσότητα του φαγητού καθορίζεται πάντα σύμφωνα με της οδηγίες του/της κτηνιάτρου σας αλλά και τις οδηγίες της εκάστοτε τροφής. Και σε αυτή την ηλικία, τα γεύματα πρέπει να έχουν μια συνέπεια και ένα πρόγραμμα αφενός γιατί βοηθάει το κουτάβι να έχει καλύτερη πέψη και αφετέρου γιατί αποφεύγεται η ανάπτυξη προβλημάτων συμπεριφοράς.

Μετά τους 6 περίπου μήνες, μπορείτε να μειώσετε τα γεύματα του σκύλου σας, σε 2 φορές την ημέρα. Μόλις γίνει αυτό, θα πρέπει να του παρέχετε τροφή κάθε 12 ώρες καθιερώνοντας μια σταθερή ρουτίνα.

Είναι επαρκές το ένα γεύμα;

Όπως εξηγήσαμε και παραπάνω, τα κουτάβια, μέχρι την ηλικία των 4 περίπου μηνών, πρέπει να ακολουθούν διαφορετικό πρόγραμμα από έναν πιο μεγάλο σκύλο. Δεν πρέπει ποτέ να ταΐζονται μόνο μια φορά την ημέρα, γιατί αυτό θα οδηγούσε σε προβλήματα υγείας και θα επηρέαζε αρνητικά την ανάπτυξή τους. Χρειάζονται πολλή ενέργεια για να αναπτυχθούν και έχουν διαφορετικό μεταβολισμό από έναν ενήλικο σκύλο. Σταδιακά μπορείτε να μειώσετε τον αριθμό γευμάτων και να προσαρμόσετε κατάλληλα την ποσότητα τροφής.

Μόλις ο σκύλος φτάσει στην ενηλικίωση, οι διατροφικές του ανάγκες αλλάζουν. Φυσικά, αυτό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως είναι η φυλή και η κατάσταση της υγείας του.

Υπάρχουν διαφορετικές γνώμες για την ποσότητα των γευμάτων των ενήλικων σκύλων.

Ορισμένοι άνθρωποι πιστεύουν ότι το ένα γεύμα την ημέρα είναι το κατάλληλο για τον τετράποδο φίλο τους. Κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι πρέπει να έχουν πάντα φαγητό στο μπολάκι του για να τρώει ο ίδιος όποτε θέλει. Και κάποιοι άλλοι θεωρούν τα δύο γεύματα την ημέρα ανά 12 ώρες είναι ο ιδανικός τρόπος ταΐσματος.

Και μάλλον, αυτή η άποψη είναι η πιο σωστή, καθώς τα οφέλη από τα 2 γεύματα την ημέρα είναι πολλά:

● Γίνεται καλύτερη και ευκολότερη η διαδικασία της πέψης
● Τα επίπεδα ενέργειας είναι τα κατάλληλα για άσκηση
● Μειώνεται η πιθανότητα ο σκύλος να αναπτύξει άγχος και ανεπιθύμητες συμπεριφορές
● Αποτρέπονται η ναυτία και ο εμετός που προκαλούνται από τη συσσώρευση γαστρικού οξέος στο στομάχι

Ποιο είναι το συμπέρασμα;

Δεν υπάρχει μια κατάλληλη ώρα για να τρώει ένας σκύλος. Το πρόγραμμά του, το καθορίζετε εσείς και θα πρέπει να είναι συνεπές και σταθερό. Δεν έχει σημασία αν ο σκύλος τρώει πιο αργά το βράδυ ή το απόγευμα, αρκεί να έχει παρέλθει ο κατάλληλος χρόνος μεταξύ των γευμάτων. Με αυτόν τον τρόπο θα τον βοηθήσετε στη διαδικασία της πέψης, θα αποτρέψετε να νιώσει άγχος, θα αποφύγετε ανεπιθύμητες συμπεριφορές, θα εξασφαλίσετε τον καλό του μεταβολισμό. Αποφύγετε να ταΐζετε τον σκύλο σας πριν και μετά από έντονη σωματική άσκηση. Το ιδανικό είναι να του προσφέρετε την τροφή του περίπου 1 ώρα μετά τη βόλτα του.

Η καθιέρωση ενός σταθερού προγράμματος σίτισης είναι το κλειδί για έναν υγιή και ευτυχισμένο σκύλο. Ακόμα κι αν εμείς δε μπορούμε να έχουμε ένα σταθερό πρόγραμμα, πρέπει να προσπαθήσουμε να διασφαλίσουμε το καλύτερο για τον τετράποδο φίλο μας.

Πηγή: topetmou.gr