Τα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων επισκέφθηκε την Παρασκευή, ο Υφυπουργός Υγείας, αρμόδιος για την ψυχική υγεία Δημήτρης Βαρτζόπουλος.
Ο κ. Βαρτζόπουλος είχε τη δυνατότητα να συζητήσει με τους ενδιαφερόμενους και με το προσωπικό όλων των κλάδων και κατηγοριών την εφαρμογή του πρόσφατα ψηφισθέντος νόμου 5129 για την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. Όπως τόνισε στις δηλώσεις του από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων ο κ. Βαρτζόπουλος, η συζήτηση με τους εργαζόμενους εστίασε σε τεχνικά ζητήματα με τη μεταφορά των θέσεων, στο τρόπο λειτουργίας της μεταρρύθμισης και έγινε μια κουβέντα όπως είπε, σε πάρα πολύ καλό κλίμα. “Έχω την αίσθηση ότι λύθηκαν απορίες του προσωπικού και όλα θα πάνε καλά από 1/1/2025, η ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης θα πάρει το δρόμο της και ο νόμος θα αρχίσει να εφαρμόζεται όπως ορίζεται” τόνισε.
Σε ερώτηση για τα χαρακτηριστικά του νέου συστήματος που δημιουργείται με χαρακτηριστικά συγκέντρωσης στην Αθήνα και μακριά από τα περιστατικά, ο κ. Βαρτζόπουλος υποστήριξε πως το σύστημα δεν είναι καθόλου υδροκεφαλικό αλλά είναι απολύτως λειτουργικό και στηρίζεται στις βέλτιστες πρακτικές των υγειονομικών συστημάτων της Κεντρικής Ευρώπης. Προβλέπει συνέχισε, αυτό που είναι αυτονόητο, μια ενιαία υπηρεσιακή και ενιαία επιστημονική και στο ιατρικό και στο νοσηλευτικό κομμάτι συνεργασία, θα υπάρχει ένα επιστημονικό συμβούλιο στο οποίο θα συμμετέχει για πρώτη στην ιστορία, στο εθνικό σύστημα και εκπρόσωπος των ληπτών των υπηρεσιών υγείας, ένας εκπρόσωπος δηλαδή των ασθενών Ελλάδος, και η όλη προσπάθεια είναι ακριβώς στην διακίνηση των περιστατικών, στην έγκαιρη ανίχνευση των περιστατικών, να επικρατούν λόγοι και πρακτικές, οι οποίες θα προσιδιάζουν στο χώρο δηλαδή θα έχουν μια σημασία για την μεγιστοποίηση του οφέλους του ασθενούς.
Πρόκειται περί συνεργασίας όχι λογοδοτήσεως, τόνισε μιλώντας για τη λειτουργία αυτού του συστήματος. Τόνισε πως είναι κακό ότι αυτή τη στιγμή με τη διακίνηση των ασθενών έτσι όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια, δεν γίνεται σωστά και αυτό φαίνεται από τα ράντζα που έχουμε. Το ότι δεν γίνεται σωστά φαίνεται από το γεγονός ότι αποασυλοποιημένοι ασθενείς παραμένουν μέσα στις κλινικές οξέων περιστατικών. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι η ψυχιατρική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα, εδώ και πολλά χρόνια, δεν εφαρμόζεται σωστά. Και γι’ αυτό η βουλή αποφάσισε και νομοθέτησε και τώρα η συνέχεια στην αποασυλοποίηση θα γίνει πράξη, τόνισε ο Υφυπουργός.
Κατέληξε λέγοντας ότι ο ίδιος ο νόμος προβλέπει διαδικασίες και υπηρεσιακής και επιστημονικής φύσεως ώστε τα χρόνια περιστατικά να ανακαλύπτονται γρήγορα και γι’ αυτό θα υπάρξει ένα ειδικό ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα, το οποίο θα μπορεί να παρακολουθεί την εξέλιξη στο περιστατικό με έναν ολιστικό τρόπο, έτσι ώστε να μπορούν εγκαίρως να προάγονται οι ασθενείς σε μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης.
Τέλος, σε ερώτηση για τις αναγκαίες προσλήψεις που θα στελεχώσουν το σύστημα και θα εφαρμόσουν στην πράξη την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, ο κ. Βαρτζόπουλος δήλωσε ότι μετά την πανδημία και επειδή υπήρξαν τότε συγκεκριμένες πειστικές ανάγκες, οι προσλήψεις προσωπικού κατευθύνθηκαν σε άλλους τομείς Η διάθεση νέο προσωπικού στον τομέα των υπηρεσιών ψυχικής υγείας δεν ανταποκρίθηκε όπως θα μπορούσε. “Τώρα πλέον επειδή το ίδιο το δίκτυο που δημιουργείται είναι εκείνο το οποίο θα προσδιορίζει τις ανάγκες του, η πολιτεία θα είναι αναγκασμένη να φροντίζει για την προκήρυξη αυτών των αναγκών, θα φροντίσουμε πλέον οι προκηρύξεις να ανταποκρίνονται πραγματικά στις λειτουργικές ανάγκες των υπηρεσιών ψυχικής υγείας” σημείωσε ο Υφυπουργός.
Για τις εξαρτήσεις
Στον τομέα των εξαρτήσεων τονίστηκε από τον πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ Θανάση Θεοχάρη που συνόδευε τον Υφυπουργό πως οι πάσης φύσεως μορφές εξάρτησης θα υπόκεινται σε μια διαφορετική διαχείριση και επιλογή του κάθε ωφελούμενου, στην κάθε θεραπεία, είτε σε στεγνό πρόγραμμα είτε σε υποκατάσταση, ώστε οι δομές θα συνεχίσουν να υπάρχουν με το ίδιο προσωπικό και επαγγελματίες, με την ίδια κάλυψη, θα συνεχίσουν να παρέχονται και σε κάθε περιοχή και θα υπάρχουν οι υπηρεσίες σε όλο το φάσμα τους. Πρόκειται για μια μεταρρύθμιση ισάξια με την ίδρυση του ΕΣΥ, τονίστηκε χαρακτηριστικά από τον κ. Θεοχάρη.
Τέλος, ο κ. Βαρτζόπουλος ερωτηθείς για τη συνέχιση λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης κατά των εξαρτήσεων τόνισε ότι συνεχίζει να υπάρχει η προγραμματική σύμβαση μεταξύ των συναρμόδιων Υπουργείων με αρχή και τέλος, η σύμβαση λήγει συγκεκριμένα το 2027. Αντίθετα με τα θρυλούμενα και τα διαδιδόμενα, σημείωσε, δεν αλλάζει τίποτα και όταν ιδρυθεί ο Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων θα ανοίξει ένας παραγωγικός διάλογος μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων για τη μορφή που θα λάβουν αυτά τα κέντρα την επόμενη μέρα.
Πηγή: epirusgate.gr