Εδώ και λίγες ώρες ο Στέφανος Κασσελάκης τυπικά έχει πάψει να είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Από τη στιγμή που υπερψηφίστηκε από την Κεντρική Επιτροπή η πρόταση μομφής εναντίον του, ουσιαστικά έχασε και τον θώκο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης που είχε αποκτήσει περίπου έναν χρόνο νωρίτερα. Η απώλεια της θέσης του ήταν και ο λόγος που τον ανάγκασε να αποχωρήσει από τη συνεδρίαση του οργάνου, στο οποίο άλλωστε μετείχε ex officio, καθώς δεν ήταν μέλος του.
Πλέον, ο Στέφανος Κασσελάκης δεν είναι μέλος κανενός οργάνου του κόμματος και δεν θα είναι ούτε στην Πολιτική Γραμματεία που θα συνεδριάσει σήμερα και αύριο, ούτε στην επόμενη Κεντρική Επιτροπή και μένει να αποδειχθεί εάν θα ξαναθέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος στις νέες εσωκομματικές εκλογές που θα προκηρυχθούν. Ο ίδιος λέει πως θα διεκδικήσει εκ νέου την αρχηγία, ωστόσο κάτι τέτοιο μένει να αποδειχθεί.
Όπως και να ‘χει πάντως, η καθαίρεση του 36χρονου πολιτικού, που μπήκε στην πολιτική μας ζωή αιφνιδίως τέλη Αυγούστου του 2023, σηματοδοτεί την έναρξη μιας κρίσιμης περιόδου εσωτερικών διεργασιών και πολιτικών ανακατατάξεων στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μετά την έγκριση της πρότασης μομφής η Πολιτική Γραμματεία αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο για την άμεση χάραξη της πορείας προς τις εσωκομματικές εκλογές.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής, η επόμενη συνεδρίαση του συγκεκριμένου οργάνου αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων δεκαπέντε ημερών, όπου θα συζητηθούν λεπτομερώς οι όροι διεξαγωγής του έκτακτου συνεδρίου. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, θα κατατεθούν επίσημα οι υποψηφιότητες για τη νέα ηγεσία και θα καθοριστεί το προγραμματικό πλαίσιο που θα ακολουθήσει το κόμμα στην επόμενη φάση.
Ο Παύλος Πολάκης, που δηλώνει πως θα κατέβει για υποψήφιος πρόεδρος, ζήτησε να προκηρυχθούν οι εσωκομματικές εκλογές σε περίπου ενάμιση μήνα από τώρα, και πρότεινε την παραμονή του Νίκου Παππά στη θέση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, επισημαίνοντας την ανάγκη για διατήρηση της συνέχειας και της σταθερότητας στην ηγεσία της μείζονος αντιπολίτευσης. Παράλληλα, τόνισε τη σημασία της συνεργασίας με την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή για την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας.
Από την άλλη πλευρά, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, εκπροσωπώντας την ομάδα των «87» που διατηρεί ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με τον Αλέξη Τσίπρα και κατάφερε να επιβάλει την καθαίρεση του Κασσελάκη, υπογράμμισε ότι το συνέδριο θα πρέπει να επικυρώσει τις υποψηφιότητες και τις πολιτικές θέσεις που θα καθορίσουν την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Θεοχαρόπουλος τόνισε δε πως το κόμμα βρίσκεται σε μια νέα φάση, στην οποία απαιτείται ανανέωση και σαφήνεια στις πολιτικές κατευθύνσεις.
Η ανάγκη για ενότητα και η τήρηση των διαδικασιών
Ο Σωκράτης Φάμελλος, από την πλευρά του, ανέδειξε την ανάγκη για ενότητα και προσεκτική διαχείριση της διαδικασίας, επισημαίνοντας ότι, παρόλο που η κατάσταση δεν είναι εύκολη, το κόμμα πρέπει να προχωρήσει χωρίς να αμφισβητείται η νομιμότητα των διαδικασιών. Ο κ. Φάμελλος τόνισε μάλιστα ότι η καθαίρεση Κασσελάκη βασίστηκε στο καταστατικό του κόμματος και ότι κανείς δεν ένιωσε να αμφισβητείται η ίδια η ύπαρξη του ΣΥΡΙΖΑ ή η θεσμική του λειτουργία.
Στη συνέχεια, ο κ. Πάνος Ρήγας επεσήμανε ότι οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν πέρυσι για την εκλογή του Κασσελάκη παραβίασαν το καταστατικό και ότι θα πρέπει να αποφευχθεί η επανάληψη των «fast track» διαδικασιών που, κατά τη γνώμη του, έβλαψαν την οργάνωση του κόμματος.
Το «Σύνταγμα» του ΣΥΡΙΖΑ και η έκκληση για ψυχραιμία
Ο Νίκος Παππάς, με τη σειρά του, ζήτησε από όλα τα μέλη του κόμματος να επιδείξουν ψυχραιμία και να τηρηθεί το καταστατικό στο σύνολό του, το οποίο χαρακτήρισε ως «το δικό μας Σύνταγμα». Παρά την αναγνώριση ότι τα χρονικά περιθώρια είναι στενά, τόνισε ότι η διαδικασία πρέπει να ακολουθηθεί με πιστότητα στους κανόνες, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του κόμματος.
Ανέδειξε επίσης τη δημοκρατική φύση της απόφασης για την καθαίρεση του Κασσελάκη, επισημαίνοντας πως όσοι μιλούν από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής θα πρέπει να σκέφτονται τις συνέπειες των λόγων τους για το μέλλον του κόμματος. Η βασική του ανησυχία είναι η αποφυγή μιας νέας διάσπασης, που θα μπορούσε να αποδυναμώσει περαιτέρω τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια κρίσιμη πολιτική περίοδο.
Οι επόμενες προκλήσεις και οι υποψηφιότητες για την ηγεσία
Η προσοχή τώρα στρέφεται στις υποψηφιότητες που θα κατατεθούν για την προεδρία του κόμματος. Οι υποστηρικτές του Κασσελάκη έχουν ήδη αρχίσει να αμφισβητούν την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, κάνοντας λόγο για «κουκούλες» (επειδή η ψηφοφορία ήταν μυστική) και «πραξικόπημα», ενώ παράλληλα εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους προς τον πρώην ηγέτη του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα. Από την άλλη, το στρατόπεδο που υποστήριξε την καθαίρεση Κασσελάκη εμφανίζεται πεπεισμένο ότι η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής είναι αμετάκλητη και ότι η διαδικασία θα προχωρήσει κανονικά, χωρίς περιθώρια για ανατροπές.
Η απομάκρυνση του κ. Κασσελάκη από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει, λοιπόν, έναν νέο κύκλο εσωκομματικών διαδικασιών, με την πορεία προς το έκτακτο συνέδριο να διαμορφώνει τη νέα ηγετική φυσιογνωμία και τις πολιτικές κατευθύνσεις του κόμματος. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι εσωτερικές συγκρούσεις και οι στρατηγικές αποφάσεις θα κρίνουν την πολιτική του πορεία, σε μια εποχή όπου η ενότητα και η ανανέωση αποτελούν επιτακτικές ανάγκες, ενώ δεν αποκλείεται μετά από όλα αυτά να έχουμε και μια παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα. Κάτι ακούγεται για την εμφάνισή του σε τηλεοπτικό σταθμό ή σε κάποιο έντυπο μέσο ενημέρωσης, αλλά ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί.
Πηγή: newsbeast.gr