Site icon Epirusjournal.gr

Ξεμπλοκάρουν μεταβιβάσεις ακινήτων για φορολογούμενους με χρέη

polikatoikies-spitia

Ευκολότερες  διαδικασίες για τις μεταβιβάσεις ακινήτων για φορολογούμενους με χρέη στην εφορία τα οποία βρίσκονται σε αναστολή καθιερώνει η ΑΑΔΕ.  Με νέα απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, η εφορία θα κρατάει λιγότερα χρήματα από το τίμημα που θα λαμβάνει  ο οφειλέτης από την πώληση του ακινήτου. Συγκεκριμένα, κατά την έκδοση της φορολογικής ενημερότητας η οποία είναι απαραίτητη για να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση ακινήτου το ποσοστό παρακράτησης από 50% που ανέρχεται σήμερα περιορίζεται στο 5%, υπό την προϋπόθεση ότι ο οφειλέτης θα προσφέρει επαρκή διασφάλιση για την εξόφληση του χρέους, μέσω εγγυήσεων ή εγγραφής υποθήκης σε άλλο ακίνητο.

Το μέτρο αφορά φορολογούμενους με βασική οφειλή άνω των 50.000 ευρώ η οποία βρίσκεται σε αναστολή είσπραξης είτε λόγω δικαστικής απόφασης είτε λόγω απόφασης της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ). Για να περιοριστεί η παρακράτηση από το 50% στο 5%, ο οφειλέτης θα πρέπει να προσφέρει επαρκή διασφάλιση για το Δημόσιο. Αυτό μπορεί να γίνει με παροχή εγγύησης (τραπεζική ή άλλης μορφής), ή εγγραφή πρώτης υποθήκης σε άλλο ακίνητο ιδιοκτησίας του.

Στην περίπτωση της υποθήκης, η ΑΑΔΕ θα αποδέχεται τη διασφάλιση με βάση το 80% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Αν η αξία της υποθήκης δεν επαρκεί για την πλήρη μείωση της παρακράτησης στο 5%, τότε η παρακράτηση προσαρμόζεται αναλογικά, δηλαδή μπορεί να οριστεί στο 10%, 20%, 35% κ.λπ., ανάλογα με την κάλυψη που προσφέρεται.

Ρυθμισμένες οφειλές

Για όσους έχουν ρυθμισμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές και είναι ενήμεροι στη ρύθμιση ισχύουν τα εξής:

Αρρύθμιστες οφειλές

Για τους φορολογούμενους με αρρύθμιστες και ληξιπρόθεσμες οφειλές πάνω από 30 ευρώ, χωρίς να βρίσκονται σε ρύθμιση ή αναστολή, δεν εκδίδεται αποδεικτικό ενημερότητας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, και εφόσον έχουν υποβληθεί οι απαιτούμενες δηλώσεις και δεν υπάρχουν άλλες δεσμεύσεις, εκδίδεται ψηφιακή βεβαίωση οφειλής μέσω της πλατφόρμας myAADE, προκειμένου να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση. Εάν οι οφειλές δεν ξεπερνούν τα 30 ευρώ και πληρούνται οι προϋποθέσεις (δηλώσεις υποβλημένες, χωρίς δεσμεύσεις), τότε μπορεί να εκδοθεί αποδεικτικό ενημερότητας για κάθε νόμιμη χρήση — όπως μεταβίβαση ακινήτου με ή χωρίς τίμημα.

 

Πηγή: newsbeast.gr



Ακολουθήστε το EPIRUSJOURNAL στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Exit mobile version