skiloi

Γιατί οι σκύλοι μυρίζουν τα απόκρυφα σημεία άλλων σκύλων

Όλοι έχουμε δει και έχουμε αναρωτηθεί για αυτή τη συμπεριφορά την οποία παρουσιάζουν οι σκύλοι.

Ίσως να έχουμε κοκκινίσει και από ντροπή τη στιγμή που ο τετράποδος φίλος μας αποφάσισε να το «παίξει» ένας επίμονος ντετέκτιβ και να μυρίσει τον πισινό κάποιου άλλου σκύλου.

Πολλές είναι οι έρευνες που έχουν διεξαχθεί ώστε να απαντήσουν σε αυτό το πανάρχαιο ερώτημα και υπάρχει εξήγηση – ευτυχώς για εμάς τους περίεργους.

Ας δούμε για αρχή λίγες πληροφορίες για την όσφρηση των σκύλων.

Η όσφρηση των σκύλων είναι εξαιρετικά αναπτυγμένη και μπορούν να εντοπίσουν μυρωδιές που σε εμάς μπορεί να είναι ανεπαίσθητες. Για να καταλάβετε πόσο καλύτερη είναι αυτή τους η αίσθηση, σκεφτείτε ότι οι σκύλοι διαθέτουν 220 εκατομμύρια οσφρητικούς αδένες σε σχέση με τους δικούς μας που δεν ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια. Επιπλέον, διαθέτουν ένα όργανο το οποίο βρίσκεται κοντά στο κάτω μέρος της ρινικής οδού, το Jacobson, και τους επιτρέπει να αντιλαμβάνονται τις φερομόνες των άλλων σκύλων. Οι φερομόνες βρίσκονται σε όλο τους το σώμα αλλά οι μεγαλύτερες ποσότητες συγκεντρώνονται στον πρωκτό και στα γεννητικά όργανα, και αποκαλύπτουν διάφορες πληροφορίες για έναν σκύλο.

Γιατί, λοιπόν, οι σκύλοι μυρίζουν τα απόκρυφα σημεία των άλλων σκύλων;

Οι σκύλοι, λοιπόν, μυρίζοντας τους άλλους σκύλους, εκμαιεύουν διάφορες, πολύ σημαντικές πληροφορίες. Πρώτα απ’ όλα είναι σαν ένα είδος χαιρετισμού όταν βρίσκονται κυρίως για πρώτη φορά. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν το κάνουν και τις υπόλοιπες φορές που θα βρεθούν, αφού όπως είπαμε είναι μια πηγή πληροφοριών. Μέσω της όσφρησης, εντοπίζουν το φύλο του άλλο σκύλου, την ηλικία, τη διάθεση, την αναπαραγωγική κατάσταση – αν δηλαδή είναι σε οίστρο ή όχι-, τα συναισθήματα και κυρίως το άγχος, τη διατροφή και ίσως κάποια πιθανή ασθένεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σκύλοι «αποθηκεύουν» στη μνήμη τους τις μυρωδιές των άλλων σκύλων έτσι ώστε να είναι σε θέση να γνωρίζουν αν τον έχουν ξανασυναντήσει στο παρελθόν.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όπως και οι άνθρωποι έτσι και οι σκύλοι, έχουν τη δική τους μοναδική μυρωδιά και μέσω αυτής έχουν πολλές ιστορίες να διηγηθούν. Εμείς οι άνθρωποι σφίγγουμε τα χέρια και συνομιλούμε, οι σκύλοι μυρίζονται. Επομένως, είναι μια απολύτως φυσιολογική συμπεριφορά και καλό είναι να μην στενοχωρούμε τον σκύλο μας και να τον αφήνουμε να μυριστεί και να γνωριστεί με κάποιο άλλο σκυλάκι.

Μάλιστα, ίσως έχετε παρατηρήσει ότι ο σκύλος σας μπορεί να μυρίζει και τα δικά σας απόκρυφα σημεία. Η συμπεριφορά αυτή επιδεικνύεται για ακριβώς τον ίδιο λόγο. Γιατί ο σκύλος σας προσπαθεί να μάθει περισσότερες πληροφορίες για εσάς. Από τη διάθεσή σας και αν είστε αγχωμένος/η, μέχρι το τι έχετε φάει και αν είστε καλά στην υγεία σας. Οπότε, δεν θα πρέπει να έρχεστε σε αμηχανία όταν συμβαίνει αυτό, καθώς έτσι λειτουργεί η σκυλίσια φύση.

Πώς θα ανακατευθύνετε αυτή τη συμπεριφορά;

Αν θέλετε να ανακατευθύνετε αυτή τη συμπεριφορά θα πρέπει να βρείτε κάτι που θα λειτουργήσει ως αντιπερισπασμός. Μπορείτε να του αποσπάσετε την προσοχή χρησιμοποιώντας μια εντολή που του έχετε διδάξει, όπως για παράδειγμα το «έλα» ή το «κάτσε» ή μπορείτε να του προσφέρετε μια λιχουδιά.

Ωστόσο, καλό είναι να αφήνετε τα σκυλιά να μυρίζουν το ένα το άλλο εφόσον είναι σωστά κοινωνικοποιημένα. Έτσι θα έχουν λιγότερες πιθανότητες να τσακωθούν, καθώς θα έχουν αφιερώσει αρκετό χρόνο να γνωριστούν.

Πάντα βέβαια, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί γιατί μπορεί ένας σκύλος να ενοχληθεί ή να υπερδιεργερθεί από την έντονη μυρωδιά και αυτό να οδηγήσει σε επιθετική συμπεριφορά. Παρακολουθήστε τη συνολική γλώσσα του σώματος των σκύλων και αν καταλάβετε ότι το κατοικίδιό σας είναι αγχωμένο ή φαίνεται εκνευρισμένο, τότε απομακρύνετέ το.

Τελευταίες σκέψεις

Τώρα που αναλύσαμε τους λόγους που ένας σκύλος μυρίζει τον πισινό και τα γεννητικά όργανα ενός άλλου σκύλου, ξέρετε γιατί είναι καλό να του επιτρέπετε αυτή τη συμπεριφορά. Είναι ένα μέσο κοινωνικοποίησης, γνωριμίας και απόσπασης πληροφοριών. Εξάλλου, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή είναι η φύση των σκύλων και δεν μπορούμε να την αλλάξουμε.

Πηγή: topetmou.gr