-Σας ευχαριστούμε πολύ που μας παραχωρείτε αυτή τη συνέντευξη. Θα θέλαμε αρχικά να μας πείτε λίγα λόγια για την παράσταση “Νυχιανγκ”
Το έργο της Ευαγγελίας Γατσωτή σε σκηνοθεσία της Μαρίας Κατσουλίδη έκανε την πρεμιέρα του στις 17/01 στο Θέατρο Κύκλος και από εκείνη τη μέρα μέχρι σήμερα δεν έχουμε σταματήσει να ακούμε ενθαρρυντικά σχόλια. Πρόκειται για μια παράσταση με έντονο το στοιχείο της έκπληξης και της ανατροπής. Υποδύομαι την Κάλλια, μια 28χρονη κοπέλα που θέλει να φτιάξει τα νύχια της. Το μανικούρ της πρόκειται να φιλοτεχνήσει η Αργυρώ, με την οποία γνωρίζονται αρκετά καλά και έχουν στενή σχέση. Την ιεροτελεστία του μανικιούρ διακόπτει ο διαπεραστικός ήχος κλήσης του κινητού της Κάλλιας. Από συζητήσεις καθημερινές καταλήγουν σε ανατριχιαστικές αποκαλύψεις. Τίθενται οικογενειακά και προσωπικά ζητήματα, καυτηριάζονται κοινωνικές συμβάσεις και γίνονται εκμυστηρεύσεις που φέρνουν σε δύσκολη θέση την Αργυρώ. Το κοινό από την πρώτη μέρα δεν διστάζει να εκφράσει τις απορίες του και τον ενθουσιασμό του, να σχολιάσει και να συζητήσει μαζί μας. Αυτό είναι πολύ όμορφο, καθώς φαίνεται ότι “συνδέονται” με τα πρόσωπα επί σκηνής.
-Οι ρόλοι σας στην παράσταση φαίνεται να είναι πολύ ενδιαφέροντες. Μπορείτε να μας περιγράψετε λίγο τους χαρακτήρες που υποδύεστε;
Η Κάλλια και η Αργυρώ είναι πράγματι δύο πολύ ενδιαφέροντες ρόλοι. Η Κάλλια “ακροβατεί” σε μια κατάσταση συναισθηματικών διακυμάνεσων. Από την πρώτη σκηνή μέχρι την τελευταία παρατηρούμε πως προσπαθεί να διαχειριστεί ό,τι προκύπτει. Έχει την επίγνωση της κατάστασης στην οποία η ίδια έχει υποβάλει τον εαυτό της. Η ισορροπία είναι δύσκολο να υπάρξει. Είναι τραυματισμένη ψυχικά και επιζητεί τη λύτρωση. Του συναίσθημα του έρωτα την διακατέχει αν και δεν είναι έκδηλος απ’ την αρχή και ούτε μπορεί να αποκαλύψει εύκολα το πρόσωπο το οποίο της άλλαξε τη ζωή. Τα όριά της παραβιάζονται. Είναι ένα σκεπτόμενο ον, έχει αυτογνωσία και χιούμορ, της αρέσει η φιλοσοφία. Υπάρχουν και αρκετές καταστάσεις που την έχουν τραυματίσει και που με πολλή προσπάθεια μπόρεσε να ξεφύγει και να ορθοποδήσει. Είναι δυνατή, είναι ανεξάρτητη, σιχαίνεται τα στερεότυπα και τις κοινωνικές συμβάσεις.
-Το έργο εξελίσσεται γύρω από ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα, αυτό της γυναικείας φιλίας. Ποια μηνύματα
πιστεύετε ότι μεταφέρει στο κοινό;
Η φιλία μεταξύ γυναικών είναι ένα από τα θέματα με τα οποία καταπιανόμαστε στην παράσταση. Η Κάλλια κι η Αργυρώ γνωρίζονται αρκετά χρόνια. Γνωρίστηκαν λόγω της γιαγιάς της Κάλλιας που αναζητούσε αποκλειστική για να την φροντίζει. Μετά τον θάνατο της γιαγιάς, η Αργυρώ κράτησε επαφές με την Κάλλιας ως αισθητικός. Παρ’ όλα αυτά έζησε την Κάλλια σε πολλές φάσεις της ζωής της, την στήριξε, τη βοήθησε και έχτισαν μια σχέση εμπιστοσύνης. Έχουν διαφορά ηλικίας και διαφορετικές καταβολές. Η σχέση μεταξύ τους είναι δυνατή, λόγω παρελθόντος και κοινών βιωμάτων, αλλά υπάρχει χάσμα, τόσο ηλικιακό όσο και αντίληψης. Η Κάλλια δεν μπορεί να κρυφτεί από την Αργυρώ. Η πραγματική φιλία μεταξύ γυναικών συνεπάγεται γυναικεία αλληλεγγύη. Η Αργυρώ προσπαθεί με κάθε τρόπο να καταλάβει τι συμβαίνει στην Κάλλια. Ενδιαφέρεται για αυτήν και προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει τα “μηνύματα” της Κάλλιας. Από την άλλη, η Κάλλια αναγνωρίζει τους κόπους της Αργυρούς και όσα έχει κάνει για να τη φροντίσει. Το κοινό βλέποντας τις δύο γυναίκες να συνδιαλέγονται, να έρχονται σε ρήξη, να αγκαλιάζονται και να περιπαίζουν η μία την άλλη, διακρίνει μια ατόφια σχέση μεταξύ δυο ανθρώπων, η οποία “δεν είναι ένα πράγμα”. Σε μια διαπροσωπική σχέση υπάρχουν τα πάντα. Είναι γνωστό πως δεν είναι δυνατό να είναι όλα ρόδινα. Θα υπάρξουν άσχημες και όμορφες στιγμές. Τη διαφορά κάνουν η ειλικρίνεια, το τσαλάκωμα και το “ξεγύμνωμα”. Η πραγματική σχέση χτίζεται μέσα σε ένα ασφαλές πλαίσιο όπου μπορούμε να υπάρξουμε χωρίς “φίλτρα” και μάσκες.
-Η προετοιμασία για μια παράσταση είναι πάντα μια απαιτητική διαδικασία. Ποια ήταν τα μεγαλύτερα
σας εμπόδια κατά τη διάρκεια των προβών;
Με τις συνεργάτιδές μου είχαμε μια αρμονική συνεργασία. Η Μαρία έλυνε όποιο ζήτημα προέκυπτε και ήταν πρόθυμη να μας βοηθήσει.Οι πρόβες ήταν πολύ δημιουργικές. Κάθε φορά ανακαλύπταμε νέα πράγματα για τους ρόλους μας. Το πλαίσιο στο οποίο εργαστήκαμε ενέπνεε εμπιστοσύνη. Αξίζει να σημειώσω ότι ένα εμπόδιο ήταν οι διαδικτυακές πρόβες. Πριν έρθω στα Γιάννενα, δουλεύαμε εξ αποστάσεως για 15 μέρες περίπου. Εγώ ήμουν στην Αθήνα, στη βάση μου. Όσο δύσκολο κι αν ήταν, μπορέσαμε να γνωριστούμε, να αναλύσουμε τους ρόλους, να κάνουμε πρόβες. Οι πρόβες μας ξεκίνησαν δια ζώσης 18 Νοεμβρίου του 2024. Έκτοτε δουλέψαμε εντατικά για το αποτέλεσμα. Ήταν μια μοναδική εμπειρία να εργαστώ με τη Μαρία, την Κική και την Άρια (Αργυρώ). Αποκόμισα γνώσεις και εφόδια που θα χρησιμοποιήσω σίγουρα στην επαγγελματική μου πορεία.
-Τέλος θα θέλαμε να μας πείτε τι θα λέγατε στο κοινό των Ιωαννίνων για να το προτρέψετε να έρθει να
σας παρακολουθήσει;
Το “Νυχιάνγκ” είναι ένα έργο που απευθύνεται σε κάθε άνθρωπο ανεξαιρέτως. Είναι ενδιαφέρον διότι ξεκινάει από μια εντελώς καθημερινή ασχολία καλλωπισμού, το μανικιούρ, και καταλήγει σε μια μη αναμενόμενη αποκάλυψη. Στην παράσταση οι θεατές θα δουν την Αργυρώ και την Κάλλια σε καταστάσεις που προβληματίζουν και σοκάρουν. Το χιούμορ φυσικά δεν απουσιάζει. Είναι μια παράσταση που συγκινεί και προκαλεί το γέλιο την ίδια στιγμή. Δεν πρόκειται για ένα έργο μακριά από την εποχή μας. Είναι σύγχρονο και γραμμένο από τη φρέσκια ματιά της Ευαγγελίας Γατσωτή. Η επιδεξιότητά της είναι εμφανής σε όλη την παράσταση. Επίσης, η σκηνοθέτιδά μας Μαρία Κατσουλίδη κατόρθωσε να βάλει τη δική της σφραγίδα. Για πρώτη φορά οι βασικοί συντελεστές του “Νυχιάνγκ” αποτελούνται αποκλειστικά από γυναίκες. Σε αυτό το εγχείρημα ήταν σημαντική και η συμβολή της Κικής Μπάκα, που επιμελήθηκε της κίνησης. Το κοινό θα έρθει αντιμέτωπο με ένα ριζοσπαστικό κείμενο της νεοελληνικής δραματουργίας το οποίο κοσμείται από τα αριστοτεχνικά σκηνικά του Χρήστου Κόλλια. Σας περιμένουμε στο Θέατρο Κύκλος!