Οι ηγέτες της EE υποστήριξαν σχέδια για την ενίσχυση της άμυνας της Ένωσης έναντι των ρωσικών drones στην άτυπη σύνοδο κορυφής στην Κοπεγχάγη για το μέλλον της ευρωπαϊκής άμυνας και τη βοήθεια στην Ουκρανία.
Οι ευρωπαϊκές αρχές κατηγόρησαν τη Ρωσία για κατάφωρες παραβιάσεις του εναέριου χώρου της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων εισβολών από drones πάνω από την Πολωνία και μαχητικών αεροσκαφών πάνω από την Εσθονία.
«Η Ευρώπη πρέπει να είναι σε θέση να αμυνθεί», δήλωσε η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρέντερικσεν μετά την άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ. «Πρέπει να ενισχύσουμε την παραγωγή drones, των δυνατοτήτων κατά των drones, και αυτό περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός ευρωπαϊκού δικτύου μέτρων κατά των drones που μπορούν να προστατεύσουν και, φυσικά, να εξουδετερώσουν την εισβολή από το εξωτερικό».
Η πρόταση της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για το «τείχος» κατά των drones, απασχόλησε τους ηγέτες ΕΕ, αρκετοί εκ των οποίων αμφισβητούν τη σκοπιμότητα και την αποτελεσματικότητά του στην αντιμετώπιση της ρωσικής απειλής.
«Οι ηγέτες υποστήριξαν ευρέως τα εμβληματικά έργα αρχικής προτεραιότητας που θα ενισχύσουν την ασφάλεια της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένου του ευρωπαϊκού τείχους μη επανδρωμένων αεροσκαφών και του Παρατηρητηρίου Ανατολικής Πλευράς», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της άτυπης συνάντησης στην πρωτεύουσα της Δανίας.
Από την πλευρά της η Φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι το σύστημα anti-drone, το λεγόμενο έχει σχεδιαστεί ως μια «ασπίδα» για ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο και εξήγησε ότι «αυτό περιλαμβάνει και τη νότια πτέρυγα», απαντώντας έτσι σε ένα αίτημα που έθεσε η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και η ιταλική.
«Όλοι συμφωνούμε ότι χρειαζόμαστε μια πραγματική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη σκέφτεται και ενεργεί στον τομέα της άμυνας. Συμπεριλαμβανομένου ενός ακριβούς, πανευρωπαϊκού σχεδίου. Σήμερα συζητήσαμε τον χάρτη πορείας της Ευρώπης για την ετοιμότητα του 2030, με σαφή ορόσημα και στόχους. Γιατί μόνο ό,τι μετριέται, γίνεται πράξη» τόνισε η Φον ντερ Λάιεν, επιβεβαιώνοντας ότι στο σχέδιο της ΕΕ είναι πλέον μία πανευρωπαϊκή αντι-drone «ασπίδα».
Μητσοτάκης: «Η Ευρώπη να περάσει από τα λόγια στην πράξη»
Νωρίτερα, προσερχόμενος στην άτυπη σύνοδο της ΕΕ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε την ανάγκη να είναι θωρακισμένα και τα νότια σύνορα της Ευρώπης και ότι είναι κατεπείγουσα η ανάγκη να κινητοποιήσει η Ευρώπη τους αναγκαίους πόρους και «να περάσει από τα λόγια στην πράξη ως προς την ενιαία ευρωπαϊκή της θωράκιση».
«Οποιοδήποτε κοινό ευρωπαϊκό έργο άμυνας αφορά την Ευρώπη, δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο στα ανατολικά σύνορα της ηπείρου. Πρέπει να βλέπει την ασφάλεια της Ευρώπης συνολικά. Προφανώς, πρέπει να καλύπτονται και τα νοτιοανατολικά σύνορα, αλλά και τα νότια σύνορα της Ευρώπης, έτσι ώστε η ήπειρός μας να είναι θωρακισμένη έναντι οποιασδήποτε πιθανής μελλοντικής απειλής», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Αλλά και η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι επεσήμανε την ανάγκη να μην παραμεληθούν τα νότια σύνορα της Ευρώπης εν μέσω της εστίασης στην ανατολική πλευρά της ΕΕ, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στην απειλή των drones. «Στην πραγματικότητα, χρειαζόμαστε προηγμένα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για την καλύτερη πρόβλεψη των απειλών», δήλωσε στους δημοσιογράφους, τονίζοντας επίσης τη σημασία της αποτροπής μέσω των δυνατοτήτων επιθέσεων μεγάλης εμβέλειας.
Η Ρωσία αρνήθηκε την ευθύνη για τις υπερπτήσεις των drones στη Δανία, αμφισβήτησε ότι τα μαχητικά αεροσκάφη της εισήλθαν στον εσθονικό εναέριο χώρο και δήλωσε ότι δεν σκόπευε να στείλει μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Πολωνία. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επέκρινε τη συζήτηση της Ευρώπης για τείχος από μη επανδρωμένα αεροσκάφη. «Όπως έχει δείξει η ιστορία, η ανέγερση τειχών είναι πάντα κακό πράγμα», δήλωσε την Τρίτη.
Οι προτάσεις της Κομισιόν για την άμυνα και την ασφάλεια της ΕΕ
Η Κομισιόν παρουσίασε προς συζήτηση ένα σχέδιο με τέσσερα εμβληματικά αμυντικά πρότζεκτ:
-«τοίχο drones»,
-διαστημική ασπίδα,
-αντιαεροπορική ασπίδα
-και παρατηρητήριο παρακολούθησης στα ανατολικά σύνορα.
Η Κομισιόν θα παρουσιάσει αναλυτικό οδικό χάρτη με στόχους και χρονοδιαγράμματα. στην επίσημη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 23-24 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, όπου θα συζητηθεί διεξοδικά και το ζήτημα της χρήσης παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας.
Στήριξη στο σχέδιο της Κομισιόν για δάνειο στην Ουκρανία με παγωμένα ρωσικά κεφάλαια
Παράλληλα οι ηγέτες της ΕΕ παρείχαν κατ’ αρχάς στήριξη στην τολμηρή πρόταση της Κομισιόν για την παροχή δανείων ύψους 140 δισ. ευρώ από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στην Ουκρανία για την οικονομική ενίσχυσή της καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος.
Το ζήτημα της χρήσης δισεκατομμυρίων ευρώ σε παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για τη στήριξη της Ουκρανίας θα συνεχιστεί κατά την επόμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 23-24 Οκτωβρίου, έγραψε ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, σε ανάρτησή του στο X, μετά τις εργασίες της Συνόδου.
Η υποστήριξη της πρότασης έχει κερδίσει έδαφος μετά την απόφαση Τραμπ να σταματήσει την άμεση υποστήριξη προς την Ουκρανία, αφήνοντας την Ευρώπη να αναλάβει το βάρος των οικονομικών αναγκών της χώρας που έχει πληγεί από τον πόλεμο, σύμφωνα με το Bloomberg.
Σύμφωνα με το σχέδιο της Κομισιόν, που βρίσκεται στα σκαριά,η Ουκρανία θα κληθεί να αποπληρώσει το δάνειο μόνο αφού αποδεχθεί η Ρωσία ν καταβάλει αποζημιώσεις για τις προκληθείσες καταστροφές. Ωστόσο, ο Βέλγος πρωθυπουργός Μπαρτ Ντε Βέβερ εξέφρασε νομικές και τεχνικές ανησυχίες για το πώς θα αντιμετωπιστεί συλλογικά από την ΕΕ οποιαδήποτε ενδεχόμενη παγίδα, αθέτηση πληρωμών ή αγωγή, χωρίς να αφεθεί η χώρα, ως οικοδεσπότης του Euroclear, να τα βγάλει πέρα μόνη της.
Στο τέλος της συνάντησης, η φον ντερ Λάιεν επιχείρησε να διασκεδάσει τις επιφυλάξεις του Βέλγου πρωθυπουργού.
«Είναι απολύτως σαφές ότι το Βέλγιο δεν μπορεί να είναι το μόνο κράτος μέλος που φέρει τον κίνδυνο, αλλά οι κίνδυνοι πρέπει να φορτωθούν σε ευρύτερους ώμους. Δεν υπάρχει κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων», επανέλαβε. «Η ρωσική διεκδίκηση παραμένει μια ρωσική διεκδίκηση».
Πηγή: iefimerida.gr