Ανάλογα την ποικιλία κρασιού υπάρχουν αυτά που περιέχουν φυσικά σάκχαρα από τη διαδικασία της ζύμωσης των σταφυλιών κι άλλες ποικιλίες, όπως τα επιδόρπια κρασιά, που έχουν πρόσθετα τεχνητά σάκχαρα.
Ωστόσο, πέρα από τη φυσική ή την πρόσθετη ζάχαρη, τα κρασιά διαφέρουν και ως προς την περιεκτικότητά τους σε αλκοόλ. Σημειώνεται δε ότι το αλκοόλ αποτελεί άλλη μια ύπουλη πηγή συμπυκνωμένων «κενών» θερμίδων στο κρασί.
Επομένως, μία υγιεινή επιλογή θα είχε να κάνει με την αναζήτηση ενός κρασιού με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και αλκοόλ και ως εκ τούτου, με λιγότερες θερμίδες.
Σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα κρασιά, που περιέχουν αλκοόλ σε ποσοστό περίπου 12%, τα ξηρά λευκά έχουν συνήθως 9-11%.
Ως εκ τούτου, στην ερώτηση «ποιο είναι το πιο υγιεινό κρασί;» η απάντηση είναι μια και μοναδική: το ξηρό λευκό ή οποιοδήποτε κρασί καλλιεργείται σε ψυχρότερα κλίματα. Γιατί; Επειδή περιέχει λιγότερη ζάχαρη και αλκοόλ, εξηγεί η διατροφολόγος Ντέμπι Πετιπέιν.
Υπενθυμίζεται ότι η σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Φυσικά είναι η κατανάλωση στα δύο ποτήρια ημερησίως για τους άντρες και στο ένα ποτήρι για τις γυναίκες.
Ψυχρό κλίμα, υγιεινό κρασί
Οι θερμότερες περιοχές επιτρέπουν μεγαλύτερη καλλιεργητική περίοδο. Έτσι, τα σταφύλια ωριμάζουν περισσότερο πριν τα μαζέψουν. Αυτό οδηγεί στην παραγωγή κρασιών με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και αλκοόλ.
Μερικά παραδείγματα οινοπαραγωγικών περιοχών με δροσερό κλίμα είναι ορισμένα τμήματα του Βορειοδυτικού Ειρηνικού, της Βόρειας Γαλλίας, της Νέας Υόρκης, της Χιλής, της Ουγγαρίας, της Νέας Ζηλανδίας, της βόρειας Ιταλίας, της Νότιας Αφρικής, της Αυστρίας, της Γερμανίας και της Βόρειας Ελλάδας και της Μακεδονίας.
Τελικά το κρασί μας κάνει καλό ή όχι;
Η έρευνα σχετικά με τα οφέλη και τους κινδύνους που προκύπτουν από την κατανάλωση κρασιού βρίσκεται σε εξέλιξη. Ορισμένες μελέτες ωστόσο, δείχνουν πιθανή σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης κόκκινου κρασιού με την μακροζωία.
Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι οι γιατροί δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να ενθαρρύνουν την κατανάλωση κρασιού προσδοκώντας οφέλη για την υγεία.
Ωστόσο, για την περίπτωση του κρασιού, ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκεται κυρίως στο κόκκινο, η ρεσβερατρόλη, έχει αντιφλεγμονώδεις και προληπτικές ιδιότητες. Η ρεσβερατρόλη περιέχεται επίσης σε τρόφιμα όπως η φλούδα της ντομάτας, η σοκολάτα και τα φιστίκια.
Βέβαια, για να αποκομίσουμε τα οφέλη της ρεσβερατρόλης από το κρασί, θα έπρεπε να καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες, καθώς η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα κρασιού δεν θα ήταν επαρκής να προσφέρει από αυτή τη συγκεκριμένη ουσία.
Eπομένως, ίσως θα ήταν προτιμότερο να αναζητήσουμε τη ρεσβερατρόλη μέσα από το κακάο και τις σαλάτες με ντομάτες. Και σε ό,τι αφορά το κρασί, να περιοριστούμε στο ένα με δύο ποτηράκια λευκό ξηρό την ημέρα.
Πηγή: in.gr