«Αφήνουμε μια χρονιά με σημαντικές κατακτήσεις που σφραγίζει η επίτευξη του στόχου της επενδυτικής βαθμίδας. Κλείνει οριστικά ένας κύκλος κρίσεων και ανοίγει ο κύκλος της σταθερής και διατηρήσιμης ανάπτυξης. Είναι μια πολιτική που εγκρίθηκε εμφατικά από τους πολίτες πριν από 5 μήνες στις εκλογές, εγκρίθηκε και με την υπερψήφιση του προϋπολογισμού» είπε αρχικά ο πρωθυπουργός.
Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης έρχεται «η ιστορική μεταρρύθμιση στην παιδεία και ειδικά στην ανώτατη εκπαίδευση. Ενισχύουμε ακόμα περισσότερο το δημόσιο ΑΕΙ και ταυτόχρονα διαμορφώνουμε το πλαίσιο ωστε να λειτουργήσουν επιτέλους και στην Ελλάδα μη κερδοσκοπικά μη κρατικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης»
«Το νομοσχέδιο δίνει την προοπτική ο τόπος να γίνει τόπος προσέλκυσης φοιτητών από το εξωτερικό αλλά και να μείνουν στην Ελλάδα οι περίπου 40.000 νέοι που κάθε χρόνο αναζητούν σπουδές στο εξωτερικό» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι «οι νέες ρυθμίσεις απευθύνονται στην παγκόσμια ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα που τώρα αποκτά μια ευνοϊκή οδό επιστροφής»
«Τα μη κρατικά πανεπιστήμια έρχονται να αποκαταστήστουν μια ιστορική εκπαιδευτική ανορθογραφία κι αυτό γιατί παραμένουμε μια από τις ελάχιστες χώρες του πλανήτη που υψώνουν τέτοια τείχη» είπε ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ειδικά για τις προϋποθέσεις λειτουργίας των μη κρατικών πανεπιστημίων τόνισε ότι «θα μπορούν να λειτουργούν ως παραρτήματα διεθνών πανεπιστημίων ενώ τα προγράμματα σπουδών θα εγκρίνονται με αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια και οι κτηριακές υποδομές τους και αυτές θα πρέπει να τηρούν αυστηρές προϋποθέσεις»
Ο πρωθυπουργός τόνισε και «την οικονομική διάσταση «αν αναλογιστεί τα πολύ μεγάλα ποσά που ξοδεύουν οι οικογένειες, τα ποσά αυτά θα μπορούσαν να παραμείνουν στη χώρα και να ενισχύσουν την εγχώρια οικονομία. Στην Κύπρο φοιτούν 20.000 Έλληνες και στη Μεγαλόνησο η ιδιωτική εκπαίδευση καλύπτει ένα μεγάλος μέρος του ΑΕΠ και γι αυτό εκεί η μεταρρύθμιση αυτή συμφωνήθηκε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις»
«Κάνουμε ένα πρώτο αλλά πολύ θεμελιώδες στον δρόμο και για την αναθεώρηση του άρθρου 16 με έναν τρόπο που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του 21ου αιώνα και έτσι θα έχει ενδιαφέρον ο διάλογος για να φανεί ποιος είναι στην πράξη προοδευτικός» έληξε ο πρωθυπουργός την αναφορά του στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που θα κατατεθεί μέσα στον Ιανουάριο.
Τα μέτρα για την οπαδική βία
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη «δύσκολη μάχη με την οπαδική βία που διεξάγεται στη σκιά ενός ακόμα σοβαρού τραυματισμού αστυνομικού. Θα προχωρήσουμε στην άμεση εφαρμογή μέτρων που δεν εφαρμόστηκαν από τις ΠΑΕ όπως η λειτουργία καμερών, η άμεση καθιέρωση μητρώου με τα μέλη μιας και μόνης λέσχης ανά σύλλογο, το ηλεκτρονικό εισιτήριο που θα επιτρέπει την άμεση ταυτοποίηση του κατόχου».
Χαρακτήρισε, επίσης, «σημαντική παρέμβαση τη δυνατότητα της πολιτείας να παρεμβάινει άμεσα με αυτοματοποιημένο πλαίσιο διοικητικών ποινών όποτε εντοπίζονται περιστατικά όπως ρίψη κροτίδας ή άναμμα φωτοβολίδας, αντικειμενικά δηλαδή γεγονότα που θα επισύρουν αυτοματοποιημένες ποινές αγώνων κεκλεισμένων των θυρών».
«Σημαντικό ότι η δικαστική έρευνα έχει αναβαθμιστεί με την εισαγγελία να ερευνά στο ανώτατο επίπεδο την διασύνδεση της αθλητικής βίας με τυχόν εγκληματικές οργανώσεις» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης αλλά τόνισε ότι «δεν μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια, έχουμε αναγνωρίσει ότι υπάρχουν καθυστερήσεις, ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι, υπάρχει πια μια καθολική απαίτηση να γίνουν τα γήπεδα χώροι αθλητικης άμιλλας και να μην αναγκαζόματε να καταναλώουμε σημαντικούς ανθρώπινους πόρους από την αστυνομία κάθε Κυριακή ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν γίνονται επεισόδια στα γήπεδα»
Το εθνικό σύστημα τραύματος
Για τον τομέα της Υγείας ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην κρίσιμη μεταρρύθμιση του εθνικού συστήματος τραύματος στο ΕΣΥ, ένα ανάχωμα στα πολύ υψηλά επίπεδα θνησιμότητας και αναπηρίας που έχουμε από τραυματισμούς και ειδικά από τροχαία. Έτσι σε δημόσια νοσοκομεία θα δημιουργηθούν συγκεκριμένά κέντρα τραύματος με ειδικό εξοπλισμό και εξειδικευμένο προσωπικό. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν στην υγεία αλλά το μήνυμά μας είναι ότι επενδύουμε περισσότερα στον τομέα αυτό.
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε, τέλος, την ικανοποίησή του για την ιστορική συμφωνία για το άσυλο και τη μετανάστευση «μια συμφωνία στην οποία η Ελλάδα είχε πρωτοστατήσει και όπου λαμβάνονται υπόψη και οι εθνικές ιδιαιτερότητες και οι ιδιαιτερότητες όλων των κρατών μελών της ΕΕ που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα. Μια σημαντική ευρωπαϊκή απάντηση στη μεγάλη εθνική προσπάθεια για την εφαρμογή μιας δίκαιης αλλά αυστηρής πολιτικής στο μεταναστευτικό ζήτημα».
Τα θέματα της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου είναι:
Παρουσίαση από τον υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη του νομοσχεδίου για το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο
Παρουσίαση από τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη του νομοσχεδίου για το Εθνικό Σύστημα Τραύματος
Παρουσίαση από τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση των νομοθετικών πρωτοβουλιών για την αθλητική βία
Παρουσίαση από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον υφυπουργό Νίκο Ταγαρά των νομοθετικών πρωτοβουλιών για την πολεοδομική μεταρρύθμιση
Παρουσίαση από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο του νομοσχεδίου για την ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών και την κρατική αρωγή
Εισήγηση από τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο για την έγκριση του ενοποιημένου σχεδίου κυβερνητικής πολιτικής 2024
Εισήγηση από την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη σχετικά με τον καθορισμό υπηρεσιών και ποσοτικών στόχων για την εφαρμογή του συστήματος κινήτρων και ανταμοιβής των υπαλλήλων κατ’ εφαρμογή του ενοποιημένου σχεδίου κυβερνητικής πολιτικής 2024.